Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:59, 2. 7. 2020.

| Društvo

Najveću štetu na jugu poplave izazvale u Topličkom okrugu, neophodna pomoć države

Autor:B. S, M. D, M. J. i Lj. M.Izvor:Južne vesti
poplave Kuršumlija
Velika šteta u Topličkom okrugu; foto: čitalac

Poplave koje su pre desetak dana zadesile jug Srbije, najviše štete nanelu su Topličkom okrugu, a nadležne komisije i dalje su na terenu i popisuju šta je sve uništeno. U Vranju i Pirotu nije bilo većeg izlivanja reka, te nije bilo ni velikih šteta u ovim krajevima. Šteta u doljevačkom kraju iznosi oko 44,5 miliona dinara, dok se u Leskovcu još radi procena.

Prema prvim i još nepotpunim podacima, na teritoriji Prokuplja šteta nastala na poljoprivredi procenjena je na oko 23 miliona dinara, a gradonačelnik Aleksandar Simonović kaže da je najveća šteta na povrtarskim kulturama gde je na oko 10 hektara voda napravila stopostotnu štetu.

Osim toga, komisija Grada Prokuplja je utvrdila oko 20 % štete na oko 300 hektara kukuruza, 40 % na pšenici pod površinom od 100 hektara, 30 % na 90 hektara pod detelinom i krmnim kulturama, 20 % štete na 10 hektara pod višnjom, a evidentirana je i šteta na malini i kupini od oko 30 % - kaže Simonović.

Dodaje da je komisija popisala štetu i na oko 100 kuća koje su bile poplavljene na teritoriji Grada, da su one evidentirane po određenim kategorijama, te da će konačnu procenu dati nadležna komisija Kancelarije za javna ulaganja nakon izlaska na teren. Poplave Doljevac 5; foto: Stefan Stanković Poplavljene i kuće i njive; foto: Stefan Stanković

Na terotoriji opštine Žitorađa, komisija koja je izlazila na teren popisala je nastalu štetu u poljoprivredi na oko 100 miliona dinara, a opštinska vlast poziva građane da popune dostupne formulare na opštinskom sajtu o pojedinačnoj šteti koja im je pričinjena.

Predsednik Opštine Ivan Stanojević kaže da se još ne zna kolika je šteta nastala na poplavljenim objektima, ali da je evidentirano desetak kuća i pomoćnih prostorija koje su delom bile pod vodom.

I na teritoriji opštine Blace se još utvrđuje nastala šteta, ali predsednik Opštine Milan Ćurčić kaže da je ona ogromna i da prelazi mogućnosti lokalne samouprave, te da je pomoć države neophodna. Poplave Doljevac 2; foto: Stefan Stanković Šteta i u doljevačkom kraju; foto: Stefan Stanković

Još se ne zna koliko nam je štete napravljeno, ali je procena da ona nije manja od milion evra. Imamo preko 200 poplavljenih kuća koje su pretrpele ogromnu štetu, a tek se procenjuje šteta na poljoprivrednim kulturama, putnoj infrastrukturi gde je uništeno 8 mostova - rekao je Ćurčić.

Podseća da je već nekoliko dana Vojska Srbije na terenu i radi na sanaciji lokalnih putnih pravaca, a tokom dana radove će obići i načelnik Vojske general Milan Mojsilović.

U opštini Kuršumlija nema zvaničnih podataka o pričinjenoj šteti, ali je ranije predsednik Opštine Radoljub Vidić rekao da je najveći problem napravila reka Kosanica duž čitavog sliva, a da je šteta nastala uglavnom na poljoprivredi, dok je evidentiran manji broj objekata u kojima živi stanovništvo.


Šteta od poplava u Doljevcu oko 44,5 miliona dinara, Vlada pomaže u saniranju kuća i pomoćnih objekata

Od obilne kiše stradao je i Doljevac, pošto se izlila Toplica, a o ozbiljnosti situacije svedoči i to što je stotinak građana evakuisano. Oni su se vratili kućama, ali je ostala šteta, pa predsednik Komisije za elementarne nepogode Miljan Mladenović kaže da su za sada procene da se radi o okvirno 44,5 miliona dinara.

Poplave Doljevac 1; foto: Stefan Stanković Poplavljene i kuće i njive; foto: Stefan Stanković Rok za građane koji su pretrpeli štetu da se prijave za pomoć Opštini je 15. jul, a za sada je prijavljeno 27 kuća i 15 pomoćnih objekata, najviše iz sela Šarlinac. Ipak, naknada još neće stići, pojašnjava Mladenović, jer dolazi iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Ima možda još 10, 15 njih koji se još nisu prijavili. Mi paralelno radimo i procene, da bismo što pre poslali to Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima. Od utorka će oni dolaziti da još jednom provere procenu štete, pa će onda isplatiti. Oni daju pomoć samo za stambene objekte, ne daju za poljoprivredu - priča Mladenović.

Sem stambenih objekata i poljoprivrede, koja je, kako s procenjuje oštećena za oko 12,2 miliona, 1,7 miliona je šteta na putevima. Za sada, kaže Mladenović, nisu sigurni odakle će se to finansirati, ali planiraju da pomoć zatraže od Ministarstva saobraćaja i infrastrukture.

Ukoliko im to ne pođe za rukom, navodi, Opština će morati da nađe način da sama isfinansira popravku.


U Leskovcu još procenjuju nastalu štetu

Zbog izlivanja reka i bujičnih potoka u leskovačkom kraju, bilo je poplavljeno više od 10 kuća, kao i poljoprivredni zasadi. Prema rečima načelnika Gradske uprave Leskovca Miloša Cvetanovića, članovi komisije za procenu štete su na terenu.

Još se ne zna koliko će novca biti potrebno za sređivanje mahalskih puteva, poplavljenih kuća, kao i koliku će oštetu dobiti poljoprivrednici, ali Cvetanović kaže da se podaci o šteti prikupljaju i da je Vlada već obezbedila sredstva.

Za sada znamo da postoje kriterijumi za odštetu što se tiče objekata koji su bili poplavljeni, a novac je obezbedila Vlada. Ljudi se javljalu, prcenjujemo i koja je šteta na poljoprivrednom zemljištu i videćemo na koji način ćemo i njima moći da pomognemo - kaže Cvetanović.

Osim kuća, u leskovačkom kraju bilo je problema i na brani u Vučju, kao i na mostu u selu Priboj.


Bez većih problema u Vranju i Pirotu

Iako su vodostaji reka u Pčinjskom i Pirtoskom okrugu bili povišeni, nije bilo većih izlivanja, ni štete na objektima i poljoprivrednom zemljištu.

Prema podacima Štaba za vanredne situacije u Vranju, neki od nekategorisanih, mahalskih puteva u Poljanici su pretrpeli štetu usled kiše, te je zbog toga bilo potrebno da se isti saniraju što je i učinjeno kako bi meštani poljaničkih sela imali prohodne puteve do svojih domaćinstava.

U saradnji sa mesnim zajednicama, dodaju, a kroz organizaciju lokalnog stanovništva i doprinos Grada, kao i svake godine, ovi putevi se održavaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nishki

    14:40 // 2. 7. 2020.

    Ako ako, oni su dali najvecu podrsku njihovom faraonu, i treba da poplave.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: