Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:55, 13. 1. 2024.

| Društvo

Najviše skrininga na depresiju, najmanje na rak dojke u niškom Domu zdravlja 2023. godine

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Dom zdravlja Niš
Skoro 17.000 ljudi došlo sa sumnjom na depresiju; ilustracija; foto: JV / Ljubica Jocić

U sklopu akcija preventivnih pregleda vikendima, lekari niškog Doma zdravlja su tokom 2023. godine odradili više od 55.000 skrininga, najviše na depresiju, podaci su iz te ustanove. Institutu za javno zdravlje u Nišu poslali su najviše prijava sa dijagnozom dijabetesa.

Sa sumnjom da ima depresiju, u niški Dom zdravlja prošle godine došlo je čak 16.897 ljudi, a 11.673 pacijenta došla su da obave skrining na dijabetes.

Prema broju pregleda, slede skrininzi na rak debelog creva - 8.533, zatim skrinizi na rak grlića materice - 6.858, pa skrininzi na srčana oboljenja - 6.675, dok se najmanje osoba - žena odazvalo skriningu na rak dojke (4.499).

Ostale preventivne usluge pružene su u okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece (sistematski pregledi), Službe za zdravstvenu zaštitu žena, Službe za zdravstvenu zaštitu u oblasti dentalne medicine, Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Odeljenja medicine sporta, Odeljenja oftalmologije i Odeljenja otorinolaringologije - navode iz Doma zdravlja.

Kada uoče bilo kakvu sumnju na postojanje bolesti, dodaju dalje, pacijenta upućuju na viši nivo zdravstvene zaštite na dalju dijagnostiku i lečenje.

Prema podacima Higijensko-epidemiološkog odeljenja, lekari niškog doma zdravlja poslali su ukupno 233 prijave sa dijagnozom dijabetesa, što je najviše od svih bolesti za koje su se obavljali skrininzi.

Slede prijave dijagnoza raka dojke (56), dijagnoza kardiovaskularnih oboljenja (43) i 14 prijava dijagnoza raka debelog creva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: