Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:29, 18. 10. 2022.

| Društvo

Nakon 7 godina izgradnje crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu dostupna vernicima

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
Crkva Svetog Vasilija Duvanište; foto Grad Niš
Hram konačno završen i dostupan vernicima; foto: Grad Niš

U ckrvi Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca je pre dva dana liturgijom započet svakodnevni bogoslužbeni život u ovom hramu u niškom naselju Duvanište, saopštili su iz Grada Niša, jer je konačno završena izgradnja hrama započeta pre 7 godina.

Još 2010. godine je najavljena izgradnja verskog objekta u Duvaništu, nakon inicijative građana ovog naselja.

Potom je dan pred početak Velikog posta 2015. godine postavljen i osveštan krst, čime je simbolično započeta izgradnja hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Sveti Vasilije se smatra zaštitnikom ovog niškog naselja, jer se veruje da ih je ovaj svetac spasao pre 23 godine kada je 2.000 kasetnih bombi palo na Duvanište, pa zato hram nosi njegovo ime.

Crkva Sv. Vasilija Duvanište liturgija; foto Grad Niš Liturgijom i zvanično otvoren; foto: Grad Niš Kako su saopštili iz Grada, izgradnja hrama je završena nakon 7 godina, a 16. oktobra je to i zvanično obeleženo liturgijom.

Svetom Arhijerejskom Liturgijom koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški Arsenije sa sveštenstvom u hramu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca započet je svakodnevni bogoslužbeni život posle sedam godina trajanja radova na izgradnji - navode na sajtu.

Navode da je to bio važan i istorijski dan za Niš, koji je dobio još jedan hram, za koji kažu da su ga gradili svi građani Niša, verni narod, ktitori, priložnici, graditelji i prijatelji.

"Blagosloven je Gospod jer čudesno pokaza milost svoju gradu utvrđenom", reči su iz Psalma Davidovog koje su uklesane na nadvratniku na zapadnom ulazu u ovaj hram. Ove reči su izraz blagodarnosti Bogu koji je učinio veliko čudo 12. maja 1999. godine na praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca kada je grad Niš zasipan kasetnim bombama, a da toga dana niko nije postradao. One su podsetnik svima onima koji budu ulazili u ovaj hram na neizrecivu ljubav i milost Božju - rekao je niški vladika Arsenije.

Crkva Sv. Vasilija Duvanište; foto Grad Niš Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u naselju Duvanište; foto: Grad Niš Vladika Arsenije je rekao da je time i krunisan trud svih onih koji su radili na izgradnji hrama, a zahvalio je Gradu Nišu, jer smatra da bez njihovoh razumevanja ne bi bilo moguće graditi hram. Zahvalio je i ktitorima i svima koji su pomogli u izgradnji hrama rečima da su gradeći hram oni gradili i sebe.

Podsetimo, na niško naselje Duvanište 12. maja 1999. bačeno je preko 2.000 kasetnih bombi, 11 ljudi je povređeno, nije bilo žrtava, a od 2000. godine građani i vernici organizuju litije u slavu i zahvalnost Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    19:47 // 19. 10. 2022.

    Puna crkva komunista i gresnika !

    • Prosvetar

      12:49 // 23. 10. 2022.

      Valjda smo svi grešnici, ko je taj bez grehova?

  • Мишко

    12:57 // 19. 10. 2022.

    Nešto nije u redu sa ovim stepenicama. Imaju li arhitekte oči, aman? Ovo deluje smešno.

  • Zavrsena crkva

    09:27 // 19. 10. 2022.

    A blato svuda oko nje.. Pa valjda se sve zavrsi. Nekom se izgleda zurilo da preuzme i mlati pare da nije mogao da saceka jos neki mesec.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: