Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:23, 15. 12. 2017.

| Društvo

Nakon brojnih odlaganja, u nedelju svečano otvaranje novog Kliničkog centra u Nišu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Klinički centar
Dolazi Vučić, premijerka Brnabić i cela Vlada Srbije; foto: JV/P. Blagojević

Predsednik Aleksandar Vučić, kao i cela Vlada Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, kako kažu u upravi Kliničkog centra, prisustvovaće u nedelju 17. decembra svečanom otvaranju novog zdravstvenog centra u Nišu, od 12 sati.

Iako je prvobitni rok za završetak novog Kliničkog centra bio kraj 2016. godine, Vučić je prilikom poslednje posete Nišu ocenio da se zgrada otvara uz “nedopustivo kašnjenje od nekoliko meseci”, i kako je istakao, uz njegovo urgiranje.

Novu zdravstvenu ustanovu je okarakterisao kao “jedno malo remek delo za Niš”, u koje je uloženo oko 35 miliona evra, a zajedno sa opremom do 50 miliona evra.

U novom Kliničkom centru biće 630 kreveta, a kako je nedavno rekao direktor Zoran Radovanović, biće zaposleno i novo medicinsko osoblje.

Radovanović je obećao i da će krajem ove godine prvi pacijenti početi da se leče u novoj zgradi.

Podsetimo, još krajem maja, kao odlazeći premijer Srbije, Vučić je rekao da mu je žao što su ga "namagarčili" i slagali oko rokova za završetak izgradnje Kliničkog centra i rekao da mu je žao što "nije otišao u Niš da ubrza radove". Kada je krajem jula posetio Niš i obilazio radove na izgradnji, Vučić je istakao da je on morao da urgira da bi se završila nova zgrada, a nedavno je na televiziji najavio da dolazi da otvori Klinički centar.


Kašnjenje, sporan tender i probijanje zida obeležili izgradnju

Zbog kašnjenja sa izgradnjom Kliničkog centra, ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je obećao da će nova zgrada biti završena do kraja 2016. godine, je, kako je kazao, bolela glava te je obećao da će biti kažnjeni oni koji su za to odgovorni, a u "glavobolji" mu se pridružio i direktor Zoran Radovanović, koji je govorio da on za to nije odgovoran.

U emisiji "15 minuta" direktor Zoran Radovanović je za kašnjenje okrivio italijansku kompaniju koja je izvodila radove, ali i one koji su kao nadzorni organi pratili gradnju.

Osim ovih problema, kako su Južne vesti već pisale, sporna je bila i javna nabavka na kojoj se kupovala medicinska oprema.

Najpre je firma Medicom iz Šapca osporila javnu nabavku, nakon čega je tender poništen i njima je Ministarstvo zdravlja, prema odluci Komisije, dužno da isplati 500.000 dinara. Pored njih i austrijska firma Odelga med je osporila tender, a Ministarstvo je, prema rešenju Komisije, u obavezi ovoj firmi da isplati oko 2 miliona dinara. Međutim, iako je tender formalno poništen, ugovor je ostao i medicinska oprema je u novom Kliničkom centru.

Pored svih problema, nedavno je rušen zid na južnoj strani tek izgrađene zgrade, da bi mogla da se unese oprema, a pisanje novinara o tom problemu je Radovanović ocenio kao "udar na državu". Ipak, direktor Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije Marko Blagojević pojasnio je da je otvaranje zida na tek izgrađenom Kliničkom centru propust projektanta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Misljenje jednog klovna

    12:39 // 17. 12. 2017.

    Cekaju se pacijenti, jer moraju da prodaju nesto od svoje imovine kako bi mogli da se lece i budu operisani u KC. Prodavace zemlju ra bi se lecili koja ce ostati neobradiva, a novac ce biti tu trosen van zemlje, pa ce naravno biti manjka para u budzetu, sto ce se odraziti na dalji rad KC zato sto svi gradjani nece imati ista prava.

  • veronika ocaj

    09:36 // 17. 12. 2017.

    pa ako otvaraju KC "pustaju u pogon" zar nije logicno da uvedu i prvog pacijenta. sta znaci "pocece rad sa pacijentima do nove godine". sta tu nedostaje osim zdravstvenih radnika? Oprema ce da se kupi a sta cemo sa lekarima gde ce njih da kupe?

  • maki

    07:49 // 17. 12. 2017.

    Bravo za Nis....bravo za Zokita Radovanovica

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: