Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:24, 29. 1. 2022.

| Društvo

Nakon godinu i po dana rekonstrukcije, prokupačka Gimnazija i zvanično otvorena za đake

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Gimnazija Prokuplje
Nakon godinu ipo dana đaci ponovo u matičnoj školi prate nastavu; Foto: Lj. M.

Nakon skoro godinu ipo dana, zvanično je završena rekonstrukcija i adaptacija zgrade u kojoj nastavu pohađaju đaci prokupačke Gimnazije i Medicinske škole. Preko 1.000 učenika u dve smene, drugo polugodište je počelo u čistim i opremljenim kabinetima i učionicama za nastavu.

Radovi na rekonstrukciji zgrade Gimnazije počeli su još juna 2020. godine i trebali su da se završe za 300 kalendarskih dana, a finansirani su preko Kancelarije za javna ulaganja sa oko 320 milona dinara.

Međutim, najpre zbog virusa korone, a onda i zbog, kako je tada rečeno “specifičnih poslova”, jer je zgrada pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, rokovi za završetak su stalno odlagani, a poslednji je bio 25. septembar prošle godine.

Nakon toga, komisija za prijem zgrade je tokom kontrole uočila određene nepravilnosti, pa je traženo od izvođača “Tončev gradnja” iz Surdulice da sve to otkloni, što je dodatno produžilo završetak zgrade i njeno useljenje. kabinet informatike Kabineti potpuno opremljeni najnovijom opremom; Foto: Lj. M.

Ova zgrada je konačno dobila izgled kakav zaslužuje, a naši učenici adekvatne uslove. Gimnazija je prve đake primila 1935. godine i od tada se u ovoj školi sanjaju veliki snovi, uči se, radi, postižu zapaženi rezultati na svim nivoima školskog takmičenja. Sve buduće generacije će sada imati mnogo prijatnije okruženje za rad i podsticaj da postižu bolje reziltate – rekla je Dragana Kocić, direktorka Gimnazije.

Inače, u rekonstruisanoj zgradi su smeštene Gimnazija i Medicinska škola čiji su đaci prethodnu školsku i prvo polugođe ove godine završili slušajući nastavu u prostorijama Poljoprivredne škole, odnosno učionicama Osnovne škole “Milić Rakić Mirko” u Prokuplju, gde su bili smešteni medicinari. toaleti Gimnazija Svi toaleti u zgradi potpuno su rekonstruisani; Foto: Lj. M.

U svojoj dugogodišnjoj istoriji prokupačku Gimnaziju su završili mnogi uspešni ljudi u zemlji i svetu, od akademika Vojina Šulovića, doktora Bratislava Velimirovića, doktora Radivoja Ilića, glumca Dragutina Dobričanina, klarinetiste Božidara Miloševića.

Zgrada u kojoj su smeštene dve prokupačke škole sagrađena je 1934. godine i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a do sada nije bilo većih investicija i ulaganja u rekonstrukciju i obnovu inventara, zbog čega nastava tokom prethodnih godina više puta prekidana na nekoliko dana, posebno zimi zbog neadekvatnih uslova.


Na otvaranju i jedan od najstarijih đaka Gimnazije

Svečanom otvaranju, uz predstavnike gradske vlasti u Prokuplju, prisustvovao je i jedan od najstarijih đaka Gimnazije, Prokupčanin Sveta Dragićević koji ove godine sa vršnjacima obeležava 65 godina mature. Sveta Dragićević Sveta Dragićević nekadašnji đak Gimnazije, ove godine obeležava 65 godina mature; Foto: Lj. M.

Vreme u kome sam ja pohađao Gimnaziju i ovo sada se ne može se uporediti. Uslovi su sada mnogo bolji, đaci su mnogo slobodniji, profesori tolerantniji. Lakše je i doći do knjiga, mi smo morali da hvatamo beleške i iz toga učili. Bili smo svi u istoj uniformi, a upis u Gimnaziju i tada i sada je stvar prestiža – kaže Dragićević.

Dodaje da se škola nije mnogo promenila, ali da je sada nakon rekonstrukcije zasijala pravim sjajem i da je dobila izgled koji zaslužuje jer važi za jednu od boljih Gimnazija na jugu Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ЦСКА

    09:18 // 30. 1. 2022.

    Рокови пробијани, ђаци и наставници се додатно патили по другим школама и неадекватно простору, а зграда примљена са великим, великим мањкавостима. Нема хидро изолације, нпр. влажи и чак 4 учионице чини неупотребљивим. А колико још мањих недостатака! Али, врпца је пресечена. Свечано!
    А наставници и ђаци нека се сете пословице "Споља гладац, унутра јадац" и тог манира у руковођењу и пословању.

  • losmi

    16:07 // 29. 1. 2022.

    Sve je to lepo,nego onaj jedan Semafor od ukupno dva koliko ima,nikako da se popravi

  • Ivan

    12:46 // 29. 1. 2022.

    Ali kako je otvorena be "njega",da li se to računa u otvaranje?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: