Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:17, 23. 6. 2020.

| Društvo

Nakon izbora opet aktuelna korona, nadležni uvode obavezne mere zaštite

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
korona
Progovorili tek nakon izbora; ilustracija; foto: Vanja Keser

Iako od prošle nedelje lekari Kliničkog centra upozoravaju da je u Nišu ponovo epidemija virusa korona i da su neophodne nove mere kako bi se zbrinuli svi pacijenti, tek nakon što su održani izbori republički Krizni štab zaseda i pojedini članovi priznaju da je situacija zabrinjavajuća. Neke od mera koje se očekuju je obavezno nošenje maski u zatvorenom i otvaranje kovid bolnice u niškoj Klinici za plućne bolesti.

Nadležni nisu reagovali na tvrdnje lekara da je epidemija korone buknula u Nišu. Nije bilo reakcija ni na njihova upozorenja da je neophodno da se Klinički centar ponovo organizuje kao u jeku epidemije, jer nema mesta za zbrinjavanje obolelih i najtežih pacijenata kojima je neophodan respirator.

Pre izbora održanih u nedelju, na kojima je bilo vidno nepoštovanje preporuka, nisu se oglašavali ni članovi Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korone.

Dan nakon izbora svi su zabrinuti, a kako piše Blic ponovo zaseda Krizni štab i očekuju se nove mere.

Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru biće obavezno, jedan je od zaključaka sednice Kriznog štaba zbog epidemije korona virusa u Srbiji, saznaje "Blic". Osim toga, Krizni štab je dao preporuku o formiranju dve centralne kovid 19 bolnice - KBC Bežanijska kosa u Beogradu i Klinika za plućne bolesti u Nišu - piše Blic.

Sednica je, kažu, u toku, a novinarima Južnih vesti ni jutros, ali ni cele prošle nedelje, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović nije odgovorio na pozive i poruke.

Oćutao je i na pitanja BIRN-a o tome da je broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog, o čemu su govorili i lekari Kliničkog centra u Nišu, u kome je prema istraživanju i najveća razlika u broju preminulih građana od korona virusa.

Ipak, Tiodorović je jutros govorio za Prvu i rekao da se ne razmišlja o uvođenju vanrednog stanja, kao i da nije u planu policijski čas, već samo pooštravanje mera.

Mora se reći da ima puno propusta i kod građana, a i u smislu organizacionih mera i sprovođenja onoga što predstavljaju zaštitne mere. Maske, distanca, pranje ruku, dezinfekcija, nisu na onom nivou svuda u celoj Srbiji, kao što bi to trebalo da bude. Sve te mere se moraju pooštriti. Mislim da nema potrebe da uvodimo nešto što je vanredno stanje, o tome se uopšte ne razmišlja, ne razmišlja se ni o policijskom času. Jednostavno moramo sprovoditi ove mere striktno i u potpunosti da bi mogli da kažemo da ćemo popraviti situaciju i da će ona biti mnogo bolja nego što je ovog trenutka - rekao je Tiodorović za Prvu.

Iako se danima pre izbora nisu oglašavali, dan nakon izbora i na odmoru, pisao je na Fejsbuku i epidemiolog Predrag Kon, koji takođe sada kaže da je situacija sa virusom korona zabrinjavajuća. I on je najavio uvođenje mera, zabrana i obaveznosti, a kaže da je to sada neophodno, jer postoji pretnja razbuktavanja epidemije.

Vanrednog stanja neće biti jer to Srbija ne može finansijski da izdrži - piše Kon.

Zašto su stručnjaci iz Kriznog štaba o zabrinjavajućoj situaciji sa virusom progovorili samo dan nakon izbora, zašto nisu reagovali na upozorenja lekara iz Niša i koje još mere građani mogu da očekuju, za sada nije poznato, ali će novinari nastaviti da tragaju za tim odgovorima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stefan Čović

    00:41 // 24. 6. 2020.

    Пустите опет 25 хиљада људи на дерби Црвена Звезда Партизан, пустите изборе,на ТВ прекјуче премијерка државе Вучић и остали "политичари" грле се љубе се,где је растојање,где су маске...Људи све је ово циркус,не будите глупи,извините што тако кажем али то је сурова реалност и истина.Ко зна шта раде да ли је 5г,да ли је новац у питању,да ли мигранти.Нека нам је Бог у помоћи.

  • Nikola

    16:10 // 23. 6. 2020.

    Većina misli da je sve i dalje laž i igra. Samo śto će oni iz ove igre izaći kao ministri i u dobroj fotelji, a vi koji ne verujete možda i bez člana porodice. Sami ste odgovorni za sve śto se dešava.

  • Filozof

    16:00 // 23. 6. 2020.

    ...za tri meseca kada se konstituise nova Vlada, donece se uredba kojom se strogo zabranjuje sirenje i delovanje koronAVirusa a do tada kako su neki mediji na svojim naslovnim stranama objavili - SI SALJE VAKCINE SRBIJI PROTIV COVID-a ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: