Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:54, 1. 7. 2020.

| Društvo

Nakon najave novinara da dolaze u KC Niš po informacije, sazvana prva konferencija od početka epidemije

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Klinicki centar stara zgrada; foto: Vanja Keser
Sat vremena nakon najave novinara da dolaze u Upravu KC Niš stigao poziv na prvu konferenciju od početka epidemije; foto: Vanja Keser

Desetak novinara iz Niša pisalo je danas Upravi Kliničkog centra, jer od početka epidemije korone ne daje veliki deo bitnih informacija građanima na ovu važnu temu, a najavili su i da dolaze u ovu ustanovu kako bi razgovarali o tom problemu. Sat vremena kasnije iz KC Niš stigao je poziv na prvu konferenciju za medije od početka epidemije, a najavljuju da će govoriti o epidemiološkoj situaciji i organizaciji rada.

Nadležni u niškom Kliničkom centru od marta kada je počela epidemije virusa korona, uskraćuju medijima i javnosti većinu važnih informacija u vezi sa ovom temom od prioritetnog značaja.

To je bio povod niškim novinarima da upute zvanično pismo Upravi KC Niš, u kome opisuju kakva je trenutno situacija.

Direktor Kliničkog centra nije dostupan za komunikaciju, rukovodioci klinika odgovaraju da im nije dozvoljeno da daju informacije bez saglasnosti direktora, oficijelni veb-sajt KC izveštava minimalno, sa prekidima i isključivo o broju hospitalizovanih pacijenata sa potvrđenim prisustvom virusa. Nadležni u KC često ne odgovaraju na pitanja koja postavljamo, a ne dostavljaju informacije ni kada ih zatražimo po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja - ističu novinari.

Napominju da ne treba podsećati da je pravovremeno, potpuno i istinito informisanje zakonska obaveza javnih ustanova. Posebno je to važno u vreme epidemije, jer je to jedna od ključnih stvari koja doprinosi obaveštenosti građana, njihovoj svesti o potrebi izbegavanja rizičnih ponašanja i poštovanju zaštitnih mera, te smanjenju panike.

Istinita zvanična informacija o ovoj temi od javnog značaja, ma kakva ona bila, uvek je bolja od nezvaničnih informacija ili spekulacija, koje se u nedostatku oficijelnih podataka neizbežno pojavljuju - navode novinari.

Međutim, neinformisanje građana KC Niš praktikuje skoro puna četiri meseca, ta situacija se ne popravlja, već naprotiv, sve je manje informacija, a od 22. juna nema ni podataka o broju hospitalizovanih pacijenata.

Novinari, urednici i šefovi dopisništava Južnih vesti, N1, Večernjih novosti, Al Džazira Balkans, TV Nova S, agencije Beta, City radija, Radija Slobodna Evropa, Medijske kutije i Danasa su zato najavili da će u četvrtak, 2. jula posetiti Upravu KC Niš kako bi razgovarali o ovom problemu i njegovom rešenju.

Samo sat vremena kasnije stigao je poziv Uprave na prvu konferenciju za medije od početka epidemije.

Tema konferencije će biti aktuelna epidemiološka situacija u Nišu, odnosno Kliničkom centru Niš, kao i organizacija rada naše ustanove - navode u pozivu.

Konferencija će, prema najavama, biti održana istog dana kada su novinari najavili dolazak, u četvrtak od 12 sati u u kabinetu generalnog direktora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    12:30 // 2. 7. 2020.

    Sta je sa tim sto u Nisu ne rade testove brisa, vec ljude vracaju kucama?
    Proverite ovo, jer samo vade krv ljudima i provere obicnu krvnu sliku, a kazu da nemaju testove brisa.

  • Славица Савић

    11:02 // 2. 7. 2020.

    Славица
    Па у Крагујевцу се сваког дана саопштава број заражених у самом Крагујевцу, као и у околним местима (Кнић, Баточина идр.)

  • Student

    10:54 // 2. 7. 2020.

    Pokušajte da saznate, molim vas, gde i pod kojim uslovima će se lečiti ljudi koji nemaju Covid. Gde će se obavljati regabilitacija i analize koje je radio higijenski? I ko će da leči ljude.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: