Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:23, 17. 12. 2017.

| Društvo

Nakon nekoliko odlaganja, konačno otvoren Klinički centar u Nišu

Autor:A.S.Izvor:Južne vesti
klinicki-soba-s.m
630 kreveta u novom klničkom centru; foto: S. M.

Sa godinu dana zakašnjena u odnosu na poslednju najavu svečanog otvaranja, prvi pacijenti, kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, moći će da se leče u novom Kliničkom centru u Nišu već za 7 dana. On je na otvaranju novog zdravstvenog centra pohvalio neimare, a o greškama kojih je bilo, nije hteo da govori.

KC-nis foto: S. M.Novi Klinički centar će imati 630 kreveta i u njegovu izgradnju i novu opremu, kako je rečeno, uloženo je više od 50 miliona evra.

Prvi pacijenti, istakao je Vučić, trebalo bi da budu primljeni nakon što se završi sa dezinfekcijom zgrade, što bi trebalo da bude do 25. decembra.

Reći ću vam, kada danas gledate u ovu velelepnu zgradu, pacijente će krenuti da prima za 7 dana. I kada se izvrše poslednje pripreme, moći ćete da vidite jednu čudesnu, prelepu zgradu - rekao je Vučić.

Njegova izgradnja počela je 1978. godine, a radovi prema novom projektu koji je izrađen još 2003. godine, nastavljeni su 2013. godine.

KC-nis2 foto: S. M.Prve najave su bile da će sve biti završeno do kraja 2015. Onda je svečano otvaranje najavljeno za 2016. godinu, a na kraju su vrata nove bolnice u Nišu otvorena u decembru 2017. godine.

Svečanom otvaranju pored predsednika Vučića, prisustvovali su i predstavnici Vlade Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, bivši predsednik Tomislav Nikolić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.


Lončar: Država neće platiti nikakvu odštetu

Lončar---foto---Vanja-Keser Iako se mnogo kasnilo sa izgradnjom nove zgrade Kliničkog centra, Lončar tvrdi da Država zbog toga neće platiti nikakvu odštetu.

Neće država platiti nikakvu odštetu. Budite sigurni. Teško je naslediti jednu ovakvu stvar rađenu pre toliko godina, pa iz nje izvući ono što je dobro i izbaciti ono što ne valja. Mi smo sve ispravili, a vi budite sigurni da odštetu nikakvu platiti nećemo - rekao je Lončar.


Klinički centar dobija i heliodrom

sobe---foto---vanja-keser Direktor Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, kaže Lončar, doneo je odluku da donira 15 miliona dinara za izgradnju heliodroma pored nove zgrade Kliničkog centra.

Ovo je još jedna ozbiljna stvar koja će se desiti danas. Direktorat je doneo odluku da pokloni novac da se izgradi najmoderniji heliodrom u Kliničkom centru Niš. Klinički centar u Nišu biće jedini Klinički centar u Srbiji koji ima heliodrom - rekao je Lončar.

Međutim, ministar nije precizirao kada bi trebalo da se krene sa izgradnjom heliodroma, niti kada će biti otvoren.


Kašnjenje, sporan tender i probijanje zida obeležili izgradnju

Zbog kašnjenja sa izgradnjom Kliničkog centra, ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je obećao da će nova zgrada biti završena do kraja 2016. godine, je, kako je kazao, bolela glava te je obećao da će biti kažnjeni oni koji su za to odgovorni, a u "glavobolji" mu se pridružio i direktor Zoran Radovanović, koji je govorio da on za to nije odgovoran.

U emisiji "15 minuta" direktor Zoran Radovanović je za kašnjenje okrivio italijansku kompaniju koja je izvodila radove, ali i one koji su kao nadzorni organi pratili gradnju.

kc-nis---foto---vanja-keser Osim ovih problema, kako su Južne vesti već pisale, sporna je bila i javna nabavka na kojoj se kupovala medicinska oprema.

Najpre je firma Medicom iz Šapca osporila javnu nabavku, nakon čega je tender poništen i njima je Ministarstvo zdravlja, prema odluci Komisije, dužno da isplati 500.000 dinara. Pored njih i austrijska firma Odelga med je osporila tender, a Ministarstvo je, prema rešenju Komisije, u obavezi ovoj firmi da isplati oko 2 miliona dinara. Međutim, iako je tender formalno poništen, ugovor je ostao i medicinska oprema je u novom Kliničkom centru.

Pored svih problema, nedavno je rušen zid na južnoj strani tek izgrađene zgrade, da bi mogla da se unese oprema, a pisanje novinara o tom problemu je Radovanović ocenio kao "udar na državu". Ipak, direktor Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije Marko Blagojević pojasnio je da je otvaranje zida na tek izgrađenom Kliničkom centru propust projektanta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • sanja

    22:11 // 17. 12. 2017.

    kad sam se doselila u grad Niš imala sam 6 godina i ta zgrada je već bila započeta. prošlo je 35 godina otad ljudi moji. neverovatno. to gradilište mi je ulivalo strah u kosti u mom dečjem životu, ali dočekali smo kraj, odnosno početak. a šta je sve bilo u međuvremenu, samo klimam glavom..ne živim više u Nišu, pa kad pročitam vesti u novinama, stvarno se zapanjim.

  • Cairac

    20:46 // 17. 12. 2017.

    Nakon odlaganja od vise desetina godina,naslov nije adekvatan za ovu priliku.Nisam Tigrov obozavalac,ali neke stvari treba postovati.

  • Strasno

    19:36 // 17. 12. 2017.

    Strasno da nijednom ali nijednom nije spomenut izvodjac niti je bilo ko od izvodjaca ili projektanata nesto rekao. Kao da su lekari projektovali i gradili. Velika sramota za Srbiju prema italijanima, bez obzira na to sto su kasnili nekoliko meseci.

    • Zmaj

      10:42 // 18. 12. 2017.

      Strasno je i to da nijednom recju nije spomenut ni direktor kc.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: