Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:42, 16. 1. 2015.

| Društvo

Nakon nestašice citostatik stigao u KC Niš

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
kc
Pacijenti Kliničkog centra često moraju sami da kupuju opremu iako plaćaju zdravstveno osiguranje

Nakon pauze od oko 20 dana, do koje je došlo zbog nestašice citostatika "gemzar", pacijenti teško oboleli od raka od danas će nastaviti sa terapijom na niškoj Klinici za onkologiju.

Prema rečima direktora niškog Kliničkog centra Zorana Radovanovića, pacijenti su ostali bez terapije jer je nova količina leka morala da prođe kroz proceduru registrovanja u Agenciji za lekove.

On ističe da kašnjenje u isporuci lekova nije krivica Kliničkog centra ili Fonda RFZO, već da je do zastoja došlo zbog procedure u Agenciji za lekove.

Nabavka je urađena na vreme, ali je dobavljač morao prvo da dobije atest pa tek onda nam isporuči citostatik - objašnjava Radovanović.


Nedostatak opreme nije retkost

Direktor KC Niš ne krije da su pacijenti ponekad primorani da sami kupe medicinsku opremu kao što su kanile i gaze, ali i lekove. zracenje Zbog komplikovane procedure i aparati za zračenje "čekaju" popravku

Izvinjavam se svim građanima što se dešava da nemamo opremu i što sami moraju da je kupe. Međutim, ta situacija nije posledica lošeg planiranja Kliničkog centra, već činjenice da pokrivamo ogromnu teritoriju i jako mnogo ljudi, a da imamo ograničena sredstva - kaže Radovanović.

Sredstva, kako objašnjava, opredeljuje Fond RFZO, tako da se na osnovu toga prave planovi koliko će čega biti naručeno.

Možemo da potražimo onoliko, recimo hirurških konaca ili kanila, za koliko imamo sredstava. Pored toga, sve veći broj ljudi sa juga dolazi na intervencije. Eto, u 2014. godini oko 30 odsto pacijenata koje smo zbrinuli nije bilo iz Niša - kaže direktor KC Niš.


Problemi zbog Zakona o javnim nabavkama

Do nestašice i nedostatka određene opreme dolazi i zbog problema koje Zakon o javnim nabavkama stvara zdravstvenim ustanovama. Tako, kako objašnjava Radovanović, novi lek ili neku drugu opremu, koju je Klinički centar već nabavio, ali su njene zalihe pri kraju, ne može da naruči opet u istoj godini.

Ako smo na početku godine raspisali tender i obezbedili, na primer, za hirurgiju opremu za celu godinu po planu koju je ta klinika napravila, a poveća se priliv pacijenata, nastaje problem. Ne možemo opet da raspišemo tender jer je to protivno Zakonu o javnim nabavkama - objašnjava Radovanović.

Tako, napominje Radovanović, krajem godine, kada se zalihe materijala potroše, kao i početkom godine, kada se raspisuje tender, uglavnom dolazi do nestašice opreme.

Problemi nastaju i kada se neki aparat pokvari, a mora da se poštuje tenderska procedura, pa pacijenti čekaju, recimo, na zračenje.

Zato je, kaže prvi čovek niškog Kliničkog centra, ministar zdravlja Zlatibor Lončar pre oko 15 dana poslao zahtev svim direktorima zdravstvenih ustanova da istaknu zamerke na Zakon o javnim nabavkama, odnosno šta je to što otežava rad ili lečenje ljudi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ludi

    17:46 // 26. 1. 2015.

    Moze li neko odgovoriti da li je tacno da je raspon licnih primanja u KC od 18600din pa do nevjerojatnih 1150000din?

  • peki paki

    16:29 // 17. 1. 2015.

    Imam jedan predlog- obzirom da Perčević izvinite hteo sam reći Radovanović vodi u sunovrat KC,predlažem da Perišić preuzme ovu ustanovu,on je i grad spasio a garant će i KC,samo treba sačekati 2017.

  • Radnik KC Nis

    08:20 // 17. 1. 2015.

    Zasto JV ne pitaju cuvenog Radovanovica zasto samo KC Nis svojim radnicima nije isplatio 4000din za Novu God. Sve ostale ustanove jesu! Radovanovicu gde su pare?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: