Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:20, 3. 11. 2023.

| Društvo

Nakon peticije studenata GAF-a deo zahteva usvojen, ostalo na čekanju

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
GAF
Oglasio se i GAF o peticiji studenata; Foto: V. M. R.

Povodom nezadovoljstva studenata niškog GAF-a i njihove peticije koja je imala dva zahteva - besplatne apsolventske rokove i više od 2 ispita po roku, rukovodstvo i predstavnici studenata na sastanku su se složili da će novembarski i decembarski rok ostati besplatni, a da će za ostale tek odlučivati. Jedna od studentkinja koje su potpisale peticiju ističe da je problem nastao zbog profesora koji čine većinu koja odlučuje i da će pomnije pratiti razvoj narednih događaja.

Sa fakulteta ističu da je sastanku koji je održan u četvrtak, 2. oktobra, prisustvovalo oko 20 studenata. Prodekani za nastavu GAF-a na početku su naveli da prema važećem Zakonu o visokom obrazovanju ne postoji kategorija “apsolvent”, ali da je ispoštovana preporuka Ministarstva prosvete da im se omoguće dodatni ispitni rokovi, koji spadaju u vanredne rokove, koje odobrava nastavno-naučno veće fakulteta.

Takođe, rekli su da se polaganje ispita u vanrednim ispitnim rokovima plaća prema važećoj Odluci o naknadama za pružanje usluga iz obrazovne delatnosti na GAF-u u Nišu, koju je doneo Savet fakulteta i dodali da je jedan od zahteva bio da polaganje ispita u novembarskom roku bude bez nadoknade, jer je odluka doneta neposredno pre početka ispitnog roka.

Takođe, traženo je da se naknada za polaganje ispita u ovim ispitnim rokovima smanji sa 1.500 dinara na 1.000 dinara. Pored toga, predstavnici studenata su saglasni sa mogućnošću polaganja dva ispita u svakom od ovih ispitnih rokova. Savet je na današnjoj redovnoj sednici doneo odluku o oslobađanju plaćanja polaganja ispita u vanrednim ispitnim rokovima Novembar i Decembar. Predlog o korigovanju naknade za polaganje ispita u ostalim vanrednim ispitnim rokovima biće razmatran na sledećoj sednici Saveta - piše u saopštenju GAF-a.

Studentkinja i potpisnica peticije zaključila je nakon sastanka da su "problem očigledno profesori", koji su bili za ukidanje vanrednih rokova.

Pošto Veće donosi odluku, a oni su sačivanjali većinu, izglasana je odluka protiv koje smo se pobunili. Deo zahteva je ispunjen, deo još uvek čekamo. Sada ćemo da vidimo, kada nam izađe raspored ispita, kako će biti i da li će nam vratiti ta četiri petka - rekla je ona.

Za nezadovoljstvo studenata, sa GAF-a kažu da su saznali u sredu, 1. novembra, kada su sa predstavnicima studentskog parlamenta dogovorili sastanak za četvrtak, ali napominju da je već u sredu pokrenuta peticija, koju je do sada potpisao 171 student.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Obaveštene GAF-a o peticiji studenata (preuzmi) - 219.34 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • NeMiLose

    13:02 // 4. 11. 2023.

    Traže da im se omogući polaganje više od dva ispita u jednom roku. Da su tokom studija polagali samo po dva ispita po roku, odavno bi diplomirali.

  • zbie

    11:15 // 4. 11. 2023.

    Da se studenti pitaju, oni bi bili većina na Nnv-u?

  • Zoki

    09:26 // 4. 11. 2023.

    Ovaj dekanat fakulteta je ekspresno uspeo da se posvadja sa studentima. Sve vreme se prave ludi i kriju iza kao nekih propisa. Katastrofa :(

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: