Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:52, 23. 1. 2018.

| Društvo

Nakon pola veka ukinuto dobrovoljno davanje krvi u prokupačkoj bolnici

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
akcija dobrovoljnog davanja krvi, foto ljm arhiva
Od sada dobrovoljno davanje samo u organizovanim akcijama; foto: Lj. M.

Zbog reorganizacije u zdravstvu i usklađivanja sa zakonima EU, dobrovoljni davaoci krvi sa teritorije Topličkog okruga od nedavno ne mogu više da to učine u prostorijama Službe za transfuziju Opšte bolnice, već će to moći da učine samo u akcijama koje organizuje niški Zavod za transfuziju.

Ovakva odluka je već unela pometnju u javnosti, a mnogi dobrovoljni davaoci su razočarani jer će sada, da bi dali krv, zavisiti od rasporeda niškog Zavoda i više neće moći, kako su navikli, da to urade kada žele u prokupačkoj Transfuziji.

2 caslav sa knjizicom davaoca Časlav je do sada 52 puta dobrovoljno dao krv; foto: Lj. M.Jedan od njih je i Časlav Petrović iz okoline Prokuplja koji je bio neprijatno iznenađen kada su mu rekli da mora da sačeka organizovanu akciju i da više ne može, kao do sada, da krv da u Opštoj bolnici.

Do sada sam tačno 52 puta dao krv i jedan sam od aktivnijih u Prokuplju. Pre nekoliko dana sam otišao do Službe transfuzije i hteo da dam krv. Neprijatno su me iznenadili kada su mi rekli da to više nije moguće i da će to sada raditi samo niška služba po nekom rasporedu – kaže Petrović.

On smatra da ovo nije dobra odluka, te da će na ovaj način Transfuzija izgubiti mnoge dobrovoljne davaoce krvi, iako iz Opšte bolnice poručuju dobrovoljnim davaocima krvi da nastave da budu humani.

Inače, Opšta bolnica u Prokuplju koja pokriva i opštine Blace, Kuršumliju i Žitorađu, u prethodnom periodu nije imala većih problema sa zalihama krvi, a i kada ih je bilo, uvek su mogli da se oslone na višestruke davaoce koji su se u svakom trenutku odazivali pozivu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera peric

    15:41 // 19. 3. 2018.

    To vam zabranio mozda cutura ili leoni da se daje krv da nebi se islo na placeno odsustvo...bruka,10 puta sam dao krv i obecavam da nikad vise necu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: