Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 8. 6. 2020.

| Društvo

Nakon potvrđene korone na Neurologiji u Nišu, zatvoren deo klinike

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Klinika za neurologiju
Jedan deo Klinike zatvoren, ali epidemiolog kaže da je situacija pod kontrolom; foto: Vanja Keser

Za sada je kod sedmoro zaposlenih na Klinici za neurologiju KC Niš potvrđen virus korona i deo klinike je zatvoren, saznaju Južne vesti. U Kliničkom centru kažu da je prijavljena intrahospitalna epidemija i da su preduzete sve mere zaštite. Epidemiolog Branislav Tiodorović navodi da je situacija potpuno pod kontrolom i da nema razloga za zabrinutost, jer u Nišu niko neće raditi sa pacijentima ako je zaražen.

Kako Južne vesti saznaju virus korona potvrđen je kod 4 medicinske sestre i još troje zaposlenih na Klinici za neurologiju, ali među obolelima nisu lekari. Svi radnici zaraženi virusom su udaljeni sa posla i nemaju simtome virusa, a kako saznajemo najverovatnije su se razboleli na poslu.

U Kliničkom centru navode da je 5. juna potvrđen virus kod bolničarke i četvoro pacijenata na Klinici za neurologiju, a potom prijavljena hospitalna epidemija i preduzete sve mere zaštite.

Navode šta je tim povodom učinjeno na klinici, a između ostalog je procedura takva da se sada urgentni neurološki pacijenti primaju u drugom prostoru.

Izdata je naredba da osoblje koje radi u toj jedinici ne sme da radi u ostalim organizacionim jedinicama KC Niš, da se smanje kontakti, kako na poslu, tako i van posla, uz praćenje zdravstvenog stanja sledećih 14 dana svih zdravstvenih radnika na Klinici, obavezno korišćenje LZO drugog nivoa u toku celodnevnog rada sa pacijentima, uvedena obavezna konsultacija infektologa za pacijente koji su ostali u JIL Neurologije, zabrana prijema novih pacijenata u JIL, zabrana premeštaja pacijenata iz JIL neurologije na odeljenje, urgentne pacijente iz oblasti neurologije, primaju se ubuduće u drugom prostoru - navode u Komisiji za bolničke infekcije KC Niš.

Kažu da su svi radnici testirani, ali ne preciziraju koliko ima obolelih na Klinici. Navode i da su oni koji su pozitivni premešteni u kovid bolnicu, kao i da je urađena kompletna dezinfekcija prostora. Zabrana poseta i dalje je na snazi, a ne sme da se koristi ni klima.

Epidemiolog Branislav Tiodorović objašnjava da je, prema podacima koje ima, situacija na Klinici za neurologiju pod kontrolom.

Ističe da iako epidemija jenjava ne čudi da se otkrivaju oboleli zdravstveni radnici, kao i da apsolutno nema razloga za bilo kakvu zabrinutost, jer niko nigde, pa ni u Nišu, neće raditi sa pacijentima ako je zaražen.

Mi nemamo pacijenata koji su zaraženi od strane osoblja, tako da nema razoga za brigu. Ako je ceo KC ili najveći deo bio kovid bolnica ti ljudi koji se sada vraćaju da rade moraju da se testiraju i Insitutut i KC moraju da kontrolišu situaciju i da testiraju po više puta. Onda se dešava da ima pozitivnih, čim se to desi on ne radi više i mora da bude 14 dana u karantinu i tek nakon dva negativna PCR testa da se vrati kao potpuno zdrav na posao - objašnjava Tiodorović.

Kaže da će u Kliničkom centru sutra imati sastanak na kome će ocenjivati celokupnu situaciju, znaće tačan broj obolelih i napraviće iscrpnu analizu, a nada se da će nakon toga KC izdati saopštenje za javnost i obavestiti građane o tome kakva je situacija u ovoj ustanovi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sergio

    13:04 // 9. 6. 2020.

    Ne znam od kada je snimak ali smece i kesa kao u 30god napustenoj zgradi.

  • Zoran

    12:01 // 9. 6. 2020.

    Zasto niko nepise sto je u Subotici lekar ginokolog pod temperaturom poradjao i radio carski rez( iako je primio pare za to u privatnoj klinici nije trebao da radi ako ima temperaturu)? Zarazio je pacijente medicinsko osoblje .....

  • Ceca

    08:44 // 9. 6. 2020.

    Dr.koji su strucni,priznati i imaju organizacijone sposobnosti treba odma da preuzmu vodjenje KC kako se nebi ponovo zahuktala coroba.Lazima je KRAJ.

    • Neca

      08:44 // 10. 6. 2020.

      "Dr." se piše BEZ tačke, "organizacijone" BEZ J, "odma" sa H, "nebi" odvojeno, a nakon zareza i tačke, obavezno razmak (space),"coroba" je corona, ali je verovatno zbog blizine slova b i n na tastaturi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: