Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 13. 4. 2023.

| Društvo

Nakon prijave nepotizma i tuče u Specijalnoj bolnici u Sokobanji - razrešena dugogodišnja direktorka

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Specijalna bolnica Sokobanja
Ponovo sumnje na nepotizam, ali i tuča u Specijalnoj bolnici u Sokobanji; foto: printskrin/soko-banja.rs

Pre nedelju dana ministarka zdravlja razrešila je v. d. direktorku Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti u Sokobanji Vesnu Milanović. Zaposleni su je pre toga prijavili za nepotizam, jer tvrde da je zaposlila sina kao doktora medicine, ali da tu nije radio, već bio na neplaćenom odsustvu, kao i rođaka njegove supruge, a da je ranije bilo kršenja zakona potvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije. Njenom razrešenju prethodila je i tuča lekara na radnom mestu, a advokat dr Dragana Stanojevića kaže da je njegov klijent napadnut i da su podneli krivičnu prijavu. Milanović demantuje nepotizam i kaže da je otišla u penziju, a nova direktorka Ivana Filipović uverava da je stanje u ustanovi redovno.

Deo zaposlenih u Specijalnoj bolnici u Sokobanji prijavio je tada v. d. direktorku Vesnu Milanović za nepotizam, jer tvrde da je mesto doktora medicine na odeljenju zauzeo njen sin, koji već 5 godina nije na poslu, već u inostranstvu, jer mu je majka omogućila neplaćeno odsustvo. lekari ilustracija Zaposleni tvrde da je sina zaposlila, ali da nije radio; foto: JV

Osim sina direktorka je zaposlila i bliskog rođaka svoje snajke, žene od sina kojeg je zaposlila, a sve to prijavljeno je Agenciji za borbu protiv korupcije. Osim što je sina zaposlila, ona je njemu dala neplaćeno od čak 5 godina kako bi boravio u inostranstvu za vreme dok ustanova kuburi sa radnom snagom zbog čega od ministartva traži i upošljava nove radnike - navode zaposleni.

razrešenje Milanović razrešila ministarka zdravlja 5. aprila; foto: printskrin/Službeni glasnik Novinari su razgovarali sa više zaposlenih, koji su insistirali na anonimnosti, ali su potvrdili mogući nepotizam, a čekali su zvaničan odgovor Agencije za sprečavanje korupcije.

Međutim, dok su odgovor čekali, Milanović je razrešena - odluka je ministarke zdravlja Danice Grujičić od 5. aprila.

Nakon toga stigao im je i odgovor, gde Agencija potvrđuje da Milanović jeste kršila zakon dok je bila na funkciji, ali da više nije direktor, pa dalje neće ni moći da postupaju.

Proverom službene evidencije koju vodi Agencija za sprečavanje korupcije, utvrđeno je da je konačnim i izvršnim rešenjem direktora Agencije za borbu protiv korupcije od 17.04.2018. godine utvrđeno da je Vesna Milanović, v. d. direktora Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja" Sokobanja, postupila suprotno odredbama čl. 27. Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije koji je tada bio na snazi, na taj način što je tokom vršenja navedene javne funkcije sa svojim sinom Milanom Milanovićem, zaključila Ugovor o stručnom osposobljavanju - piše u odgovoru Agencije koji su dobili juče.

Agencija odgovor Odgovor koji su dobili nakon prijave o sumnji na nepotizam; foto: printskrin Agencija im je odgovorila i da je Milanović prekršila zakon te 2018. godine i zato što je bila istovremeno i direktor i odbornik u Skupštini opštine Sokobanja, a zbog svega joj je izrečena "mera upozorenja i obavezana je da se ubuduće u svemu pridržava Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije".

Zaposleni kažu da time jesu potvrđene njihove sumnje o nepotizmu, a novinari Južnih vesti dobili su identičan odgovor Agencije.


Milanović demantuje nepotizam

Nepotizam u ovoj Specijalnoj bolnici nije novina, jer je ranije bez funckije direktorke ostala Ljiljana Isaković, koju je Ministarstvo zdravlja smenilo 2015. godine, na preporuku Agencije za borbu protiv korupcije, jer je zaposlila sina i ćerku. Zaposleni kažu da je upravo nju na funkciji zamenila Vesna Milanović i da se slična praksa nastavila.

Na funkciji vršioca dužnosti direktora Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja" Vesna Milanović nalazila se osam godina, dok je pre skoro tri godine stekla i uslov za starosnu penziju - navode zaposleni.

Milanović je novinarki Južnih vesti rekla da nije smenjena sa funkcije, već da je otišla u penziju, a tvrdi da je starosni uslov za to stekla tek sada.

Upitana da li je u svom mandatu zaposlila sina i dala mu neplaćeno odsustvo, kao i rođaka svoje snajke - odgovara da to nisu tačne informacije.

Milanović: Nisu to tačne informacije, molim vas nemojte takve dezinformacije to nije tačno. Ja ne znam o čemu vi pričate. Molim vas nemojte takve dezinformacije da koristite.

Novinarka: To su informacije koje sam dobila i koje su sadržaj prijave upućene Agenciji za borbu protiv korupcije.

Milanović: To ste dobili od Ljilane Isaković, ali to nisu tačne informacije, ona je zaposlila i sina i ćerku pa ništa.

Dalje nije želela da odgovara na pitanja koja se tiču situacije u ustanovi dok je u njoj bila na rukovodećem mestu, uz poruku da novinari nemaju šta da pišu, jer je to sada završena priča, kao i da je ostave da mirno uživa u penziji.


Tuča ipak epilog smene?

Da to što je Agencija ranije utvrdila, ali ni to što lekari tvrde da je zaposlila sina i rođaka snajke, pa ni njeno 8-godišnje direktorovanje u v. d. statusu, kao ni odlazak u penziju, zapravo nisu razlozi za razrešenje već tuča lekara na radnom mestu sredinom marta - sumnjaju zaposleni. imenovanje Ivana Filipović nova v. d. direktorka; foto: printskrin/Službeni glasnik

Nepunih mesec dana od sukoba lekara specijalista usledilo je razrešenje Milanović i imenovanje Ivane Filipović za vršioca dužnosti direktora, a novinari očekuju odgovore Ministarstva o razlozima.

Jedan od aktera pomenute tuče, specijalista pneumafiziologije dr Dragan Stanojević je novinarima rekao da taj slučaj ne može da komentariše i uputio na advokata Miodraga Lenića, koji za Južne vesti potvrđuje da je njegovog klijenta na radnom mestu napao kolega.

Podnešena je krivična prijava, predali smo i predlog sudu časti Lekarske komore za pokretanje disciplinskih postupaka, obavešteni su nadležni organi. Tužba još uvek nije podneta, čekamo epilog tih postupaka pa ćemo videti dalje - pojašnjava Lenić.

Advokat Lenić kaže da se do sada o tom slučaju izjasnila samo zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja.

Kažu da nije bilo ugrožavanja prava pacijenata, odnosno pružanja zdravstvene zaštite, ali po meni ako lekari nisu bezbedni na poslu, ja ne znam kako mogu da pružaju zdravstvenu zaštitu pacijentima. Ali eto, tako se zdravstvena inspekcija izjasnila - dodaje Lenić.

Zaključuje i da očekuju reakcije nadležnih, a da je jedini cilj bezbednost dr Stanojevića na poslu.

Vidim da je smenjena direktorka, ali da li je to epilog, ja stvarno ne znam, ne mogu to da tvrdim. Očekujemo da se kažnjavanjem odgovornih obezbedi njegova bezbednost - zaključuje advokat.

Kakva je sada situacija u ovoj Specijalnoj bolnici kratko je novinarki Južnih vesti odgovorila nova v. d. direktorka Ivana Filipović - da je stanje redovno i da se sve odvija bez problema za pacijente.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: