Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 2. 2. 2023.

| Društvo

Nakon protesta zasedala i Komisija - očekuju odgovore nadležnih o tome šta su uradili povodom zagađenja vazduha

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Sednica Komisije; foto: Skupština Niša

Zahtevi sa poslednjeg protesta protiv zagađenja vazduha u Nišu zvanično su upućeni nadležnima, nakon što je predsednik ovog skupštinskog tela Miodrag Stanković zakazao sednicu, na inicijativu predsednika Skupštine Bobana Džunića. Očekuju u narednih nedelju dana i odgovore o tome šta je urađeno za niški vazduh do sada i šta je planirano da bi se "provetrio Niš".

Nakon protesta građana, aktivista i opozicije protiv zagađenja vazduha, na koji je reagovao predsednik niške Skupštine, ponovo se sastala Komisija za zaštitu životne sredine u Nišu.

Džunić je tražio sednicu i pozvao "niškog Ćutu", odbornika "Niš moj grad" Miodraga Stankovića, da je zakaže, pa su pre nedelju dana seli za isti sto.

Sednica Komisije 1; foto: Skupština Niša Stanković kaže da je to svakako planirao, a da je epilog zasedanja skupštinske Komisije, čiji je predsednik od 2018. godine - to što su zahteve sa protesta i zvanično uputili svim nadležnim institucijama.

Ja sam kao predsednik Komisije zakazao tu sednicu, doneli smo određene zaključke koji se odnose na zahteve protesta i uputili smo ih nadležnima i to je sad verovatno u fazi izrade, čekamo te izveštaje. Uputili smo ih Gradskom veću, nadležnim gradskim upravama, Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, Toplani i JKP Mediani. Mislim da im je rok 7 radnih dana da odgovore i dostave izveštaje o njihovom radu kada je reč o smanjenju zagađenja vazduha, odnosno da se izjasne na zahteve protesta - navodi Stanković.

Njihove zahteve ranije je već komentarisao predsednik Skupštine Džunić, a nakon sednice saopšteno je na zvaničnom sajtu da je Komisija zasedala na njegovu inicijativu 25. januara i da je i sam prisustvovao diskusiji, kao i šta su dalji koraci.

Sednici Komisije prisustvovao je i predsednik Skupštine Grada Niša dr Boban Džunić, koji je u uvodnom obraćanju istakao da su zahtevi i pitanja građana uvek dobrodošli, ali je neophodno da oni budu razmatrani u nadležnim institucijama sistema, kako i dolikuje odgovornom i uređenom društvu, a ne na ulici. Upravo je Komisija za zaštitu životne sredine, kao radno telo Skupštine Grada Niša, nadležna da se bavi ovim važnim temama, na način uređen njenim Poslovnikom - piše u saopštenju.

Takođe je usvojeno da nakon što nadležni odgovore i daju tražene informacije, Stanković obavesti Komisiju i Džunića o ishodu.

Stanković ističe da je dobro što se i predsednik Skupštine uključio u rešavanje problema zagađenja vazduha, ali napomenuo da Komisija ne može da odgovori na zahteve protesta, već samo nadležni.

Komisija nije nadležna da rešava ta pitanja, već samo da razmatra odluke onih koji jesu nadležni, ali je malo toga dolazilo od izvršne vlasti. Neke kotlarnice jesu prešle na gas, ali ne sve, na primer. Ja sam i kao odbornik pokretao inicijative, poput uvođenja vanrednog stanja kada je veliko zagađenje vazduha, kao i brojne druge i nastaviću to da radim. Očekujemo njihove izveštaje da vidimo da li ova gradska vlast posle toliko godina želi da uradi nešto po pitanju zagađenja vazduha ili ne želi - zaključuje Stanković.

Rekao je i da će, nakon što dobiju odgovore, ponovo sazvati sednicu Komisije i tada će tada reći građanima šta su dalji koraci.


Šta je zvanično upućeno nadležnima?

Komisija za zaštitu životne sredine je od Gradskog veća tražila da uvede besplatan gradski prevoz u vreme velike zagađenosti vazduha, kako bi se stimulisali vozači automobila da kao prevozno sredstvo koriste javni prevoz.

Takođe su njima predložili i da se novim tenderom za obavljanje usluga javnog gradskog prevoza propiše da prevoz mogu obavljati samo autobusi koji kao pogonsko gorivo koriste euro 4 i euro 5, gas ili se kreću na električni pogon.

Da se poštuje zakonska obaveza o zaštiti životne sredine i da se svim fabrikama naloži obaveza kontrole emisije štetnih gasova i zagađenja životne sredine, takođe je zahtev sa protesta koji je Komisija i zvanično uputila Gradskom veću Niša, ali i Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj (KLER).

KLER je takođe dobio i zahtev da se donese Operativni plan za smanjenje zagađenja vazduha, kao i Plan za pošumljavanje, jer smatraju da je to najbolje rešenje za budućnost i garantuje više čistog vazduha, kao i da se konačno, nakon 10 godina, pristupi zatvaranju postojeće deponije i rešavanju tretmana komunalnog otpada po standardima Evropske unije - a isti predlog dobili su i Gradska uprava za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove i JKP Mediana.

Od Gradske uprave za imovinu i održivi razvoj Komisija je tražila da građani Niša svakodnevno dobijaju informacije o tome koliki je stepen zagađenja, u kojim delovima grada je najveće zagađenje i u kom dobu dana.

Gradska toplana Niš dobila je zahtev koji su izneli i na protestu - da se kotlarnice za grejanje u gradu, koje koriste ugalj i mazut, prebace na gas ili priključe na sistem daljinskog grejanja, kao i da se proširi mreža daljinskog grejanja i omogući, po pristupačnim cenama, priključenje što većeg broja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goca

    12:43 // 5. 2. 2023.

    Ma kakve kotlarnice i saobracaj.... geoinzenjering nam to prosipa odozgo... Aman, ljudi!

  • Silvia

    22:07 // 2. 2. 2023.

    Protest je pun pogodak za grad

  • Komunalac

    21:03 // 2. 2. 2023.

    Dva ekologa, dva brata lažova. Šta li je naš narod Bogu skrivio da ovakvi odlučuju o narodu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: