Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:56, 1. 7. 2015.

| Društvo

Nakon što je ispao iz gnezda, prolaznici spasili malog sokola

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Mali soko
Mali soko krio se par dana ispod automobila; foto: JV

Mladunče ptice vetruške iz roda sokola, nakon spasavanja od strane slučajnih prolaznika, na jednoj pirotskoj terasi na 5. spratu, po preporuci stručnjaka iz Zavoda za zaštitu prirode u Nišu, čeka majku iz obližnjeg gnezda.

Njega je sasvim slučajno, između parkiranih automobila u centru grada, pronašao Milorad Mandić koji je na privremenom radu u Pirotu i, kako kaže, savest mu nije dozvolila da nemoćnu pticu ostavi na parkingu. 2 Mandiću savest nije dozvolila da vetrušku ostavi na ulici; foto: JV

Pošao sam do banke i u jednom trenutku sam video pticu kako beži ispod automobila. Shvatio sam da je u pitanju retka ptica i odlučio sam da, kada se vratim, pokušam da je uhvatim i spasem. Proradila mi je savest jer ionako ih je sve manje - kaže Mandić.

U potragu za pticom se uključila i novinarka "Južnih vesti" Marija Penčić, ali kako kaže "ne samo da bi zabeležila potragu već i pomogla".

Mali sokolić je ubrzo pronađen na točku ispod levog krila jednog od automobila.

Žena sa terase susedne zgrade nam je doviknula da je ptica tu već 2 dana, ali da niko nije pokušao da je uhvati i spasi. I ona sama kaže da ne zna šta da uradi i spasi pticu - kaže Marija.

3 Novinarka "Južnih vesti" brzo se sprijateljila sa malom vetruškom

Posle razgovora sa inspektorom za zaštitu životne sredine za Pirotski okrug Milanom Štetićem, građani su odlučili da je uzmu i odnesu do Veterinarske klinike u Pirotu.

Direktor Miodrag Jovanović je objasnio da se radi o ptici iz roda sokola, da nije povređena, samo je mlada i još uvek ne može da leti.

Doktor Jovanović je nahranio pticu dok su njeni spasioci čekali uputstva iz Zavoda za zaštitu prirode u Nišu.

Ubrzo se javio ornitolog, poznavalac ptica Branislav Grubač koji je, na osnovu fotografija koje su mu poslate, rekao da je reč o vetruški (Falco inunculus tinnuculus) i da je strogo zaštićena vrsta ptica. 4 Direktor Veterinarske klinike pregledao je i nahranio malog heroja; foto: JV

Poslednjih decenija ih je sve manje na našem području. Gnezde se uglavnom po gradovima, po tuđim gnezdima i veoma je korisna ptica. Ima ih i u Pirotu i Nišu i veoma često ih čujemo kako "klikću“. Savetujem vam da ga čuvate na terasi stana jer je njegova majka u blizini i pronaći će ga - rekao je Grubač.

Objasnio je da da se vetruška hrani glodarima. Lovi na karakterističan način tako što lebdi u vazduhu osmatrajući plen na zemlji, a onda se naglo spušta, gde zastaje i nakon toga lovi plen.

Veoma je korisna ptica jer oslobađa gradove od glodara. Beogradske vetruške, na primer, godišnje u gradu ulove oko desetak tona miševa i sitnih glodara.

Slušajući savete, "naša“ vetruška je trenutno sita i bezbedna, na visokoj terasi blizu obližnjeg gnezda gde će par dana sačekati majku, a u krajnjem slučaju pticu će, do svog stasanja da slobodno poleti, preuzeti neko od udruženja koje se bavi zaštitom i odgojem ptica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivana Plavsic

    22:29 // 2. 7. 2015.

    Puno mi je srce nakon ove price. Sve najbolje.

  • Srdjan

    16:05 // 2. 7. 2015.

    Bravo Mandiću!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: