Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:22, 26. 7. 2021.

| Društvo

Nakon tri godine Sud potvrdio da je zaposleni sa niškog Fakulteta umetnosti uzbunjivao po zakonu

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
FU
Sud potvrdio Stanimiroviću status uzbunjivača; foto: Vanja Keser

Već šest godina Vladimir Stanimirović ukazuje na, kako kaže, nezakonitosti na Fakultetu umetnosti u Nišu. Od zvaničnog uzbunjivanja navodi da je prošlo tri godine. Da je to radio po zakonu potvrđeno je pre skoro jedan mesec pravosnažnom presudom Prekršajnog apelacionog suda. Iako je bio bez posla tri godine, i presuda Kasacionog suda je doneta u njegovu korist, te se navodi da je dobio nezakonit otkaz.

Pre 6 godina je Stanimirović kao stručni saradnik Fakulteta umetnosti proglašen za tehnološki višak, ali je 2018. godine presudom Apelacionog suda vraćen na posao.

Tada je aktuelna dekanica Suzana Kostić podnela reviziju, a presudom Vrhovnog kasacionog suda maja ove godine, ona je odbijena. Stanimirović ističe da to definitivno znači da je dobio nezakonit otkaz. 210633693_956780758494601_2978976974838454327_n Presuda Vrhovnog kasacionog suda; foto: V. S.

Iako je ukazivao na, kako kaže, nezakonite radnje na tom fakultetu i kada je dobio otkaz, zvanično je počeo sa uzbunjivanjem po povratku na posao.

Ja sam sa uzbunjivanjem počeo 17. jula 2018. godine. Od 2015. do 2018. ja sam bio van posla. S tim što sam ja 2016. godine upozoravao Inspekciju rada na nezakonita zapošljavanja i na neisplaćivanje prevoza fakutletu i Inspekcija rada je još tada 2016. godine utvrdila da je bilo nezakonitih zapošljavanja - navodi Stanimirović.

Pored toga što je tvrdio da je bilo nezakonitog zapošljavanja, navodi i druge razloge uzbunjivanja.

Onda sam ukazivao na neiplaćivanje troškova prevoza zaposlenima, onda sad imamo sudski spor zbog neisplaćivanja jubilarnih nagrada - dodaje.

Pravosnažnom presudom je vraćen na posao, ali kaže da je Inspekciji rada, koja je nadležna za nadgledanje sprovođenja Zakona o zaštiti uzbunjivača ukazao da kada se vratio na posao nije mu dato da bilo šta da radi, da mu nisu data sredstva za rad, kao i da mu nije sistematiovano radno mesto.

To sam ja uspeo da dobijem, a kasnije sam ukazivao na njeno nezakonito bivanje na mesto dekana, jer ima presudu Etičkog komiteta, ima izrečenu meru Agencije za borbu protiv korupcije, kao i na mnoge nezakonitosti na samom fakultetu - kaže on.

215165741_557632115430605_1344002813098237207_n Dve presude u korist zaposlenog; foto: V. S. Nakon višegodišnjeg ukazivanja na probleme, pre jedan mesec mu je presudom Prekšajnog apelacionog suda potvrđeno da je uzbunjivao po zakonu.

Ova presuda meni dokazuje da sam ja na zakonit način izvršio uzbunjivanje, odnosno da su organi koji su nadležni za to pre svega Inspekcija rada, koja je nadležna za utvrđivanje statusa uzbunjivača, odnosno da li se nekom krše ili ne krše prava je nedvosmisleno utvrdila da je Fakultet umetnosti u Nišu meni kao uzbunjivaču kršio pravo uzbunjivanja i Zakon o zaštiti uzbunjivača - objašnjava Stanimirović.

U presudi su izrečene i novčane kazne, pa je fakultetu naloženo da isplati 100.000 dinara, dok je dekanica u obavezi da plati 20.000 dinara.

Podsetimo, Suzana Kostić je i dalje dekan Fakulteta umetnosti u Nišu, jer je Savet i pored više zahteva nije smenio, ali joj mandat ističe u oktobru, pa je krajem februara počeo postupak izbora novog dekana.

Krajem marta je počelo suđenje dekanici zbog zapošljavanja u vreme zabrane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dalibor

    23:31 // 26. 7. 2021.

    Ja jesam mućkao, al u skladu s propisi

  • Dragan,Niš

    13:47 // 26. 7. 2021.

    Sve po zakonu samo onaj koji je sve vreme radio protivzakonito,a to je direktorka,je još uvek na svom mestu protivzakonito.Pa gde ovo ima ovi priznaju samo sud svoje partije a zakon i odluke sudova su samo mrtvo slovo na papiru.Zašto direktori javnih preduzeća i ustanova ne snose nikakvu odgovornost ni moralnu ni materijalnu za izgubljene sporove naročito protiv radnika koje očigledno mobinguju?

    • Flamingo

      11:15 // 8. 8. 2021.

      Bez pomagaca ne bi uspela nista. Gde je tu sekretar? Gde je tu pravna sluzba? Treba i oni da odgovaraju i to vise nego dekanica jer im je u opisu posla da vode racuna da se sve radi u skladu sa zakonom.

  • lola

    12:43 // 26. 7. 2021.

    Ej ,nakon tri godine,..........alo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: