Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:26, 6. 8. 2021.

| Društvo

Nakon tri meseca pregovora blizu dogovora je 10 od oko 4.500 porodica bez struje

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
struja3 Romi foto Vanja Keser
Samo deset korisnika se do sada dogovorilo sa EPS-om; Foto: Vanja Keser

Nakon najave predsednika Srbije da će Grad i država pomoći hiljadama Nišlija da više ne žive u mraku, tri meseca kasnije od oko 4.500 građana sa EPS-om je uspelo da se dogovori njih deset. Šta će biti sa ostalima nije poznato, jer iz EPS-a ne odgovaraju na pitanja o pregovorima. Iz Centra za zaštitu potrošača Forum apeluju na građane da ništa ne potpisuju dok ih ne konsultuju kako ne platili ono što po zakonu nisu dužni.

Na poziv grada da se prijave kako bi nadležnima prosledili spiskove javilo se oko 900 korisnika, rekla je ranije gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Prekjuče sam obaveštena od strane Elektrodistribucije da je deset porodica potpisalo zvanično ugovore sa EPS-om, ostalo je samo da potpišu i zvanično ugovore sa EPS snabdevanjem ili drugim nekim snabdevačem i da se konačno posle mnogo, mnogo godina vrate na elektromrežu – kaže gradonačelnica Dragana Sotirovski.

struja dalekovodi Kada će ostali da se dobiju struju - nema odgovora; Ilustracija; foto: A. KostićPredajom spiskova prijavljenih lokalna samouprava je završila posao, poručila je nedavno Sotirovski, objasnivši da su pitanja o modelima otplate u nadležnosti EPS-a. Dok Grad nije nadlažen, nadležni iz EPS-a ne odgovaraju na pitanja ko čini radnu grupu, koliko građana je do sada bilo na razgovoru i koji model otplate im nude.

Dok oni ćute, iz Centra za zaštitu potrošača Forum poručuju da im građani prijavljuju kako im opet traže da plate kamate i priznaju da su krali struju. Zato su i ministarki Zorani Mihajlović uputili Zahtev za poštovanje zakona o zaštiti potrošača i Zakona o energetici.

Građanima poručuju da ništa ne potpisuju i ne uplaćuju dok ih ne konsultuju, kako ne bi ostali i bez para i bez stuje. Jovan Jovanović Forum Iz "Foruma" pozivaju nadležne da poštuju zakone; Foto: V. M. R.

Nekima je traženo da plate novi priključak i kaznu za krađu struje, iako je javno tužlaštvo odbacilo krivičnu prijavu što znači da su nezakonito isključeni, a sada ih ucenjuju da to plate. Od građana se traži da uplate određeni iznos ako žele da im se priključi električna enegija, i to bez ikakvog dokumenta o tome šta oni plaćaju, a kada oni uplate i traže priključenje, onda im se kaže da imaju dug, jer to što su platili je kamata – navode u saopštenju.

Podsetimo, iz Centra za zaštitu potrošača Forum tražili su da budu deo radne grupe ali nisu uključenu u pregovore i tražili su da se građani pre sastanaka vrate na mrežu. Iz Pravnog centra Niš predlagali su model otplate sa minimalnom ratom bez obzira na visinu duga i stopiranje kamate. U suprotnom, kako je tada objasnio pravnik Igor Milosavljević, dug za struju neće moći da otplate ni čukununuci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Solar

    08:41 // 8. 8. 2021.

    Pored novih jeftinih solarnih panela od oko 200w po m2 meni i dalje nisu jasni ljudi koji traže da se priključe na struju. EPS čeka sudbinu fiksne telefonije...

    • Vidi se da se ne razumeš

      18:45 // 8. 8. 2021.

      Sa tim panelima kineske proizvodnje možeš da obezbediš struju za sijalice, eventualno jedan tv i frižider, bojler naravno gore iznad krova. To ti je ok za kucicu od 60ak m2, ako nemaš nikog ko je stalno u kući. Naravno sve je to ok do prvog grada, jer posle toga... A što se sudbina tiče, za JP EPS ne znam, verujem da biti dobra, ali za EDS doo znam da će biti odlična! Iznenadio bi se i za Telekom!

  • Propala akcija politikanata

    05:19 // 8. 8. 2021.

    Ispravka! Procentualno - realizacija svega 0,2%!

  • Milan

    14:34 // 7. 8. 2021.

    Svi treba da plaćaju struju kao račun za mobilni telefon, kao račun za kablovsku tv i internet. Zašto da se nekom oprosti dug! Nepravedno skinute plombe na sud, i vratiti ljudima struju, a one koji su krali, takođe na sud. Zbog lopova pošteni ispaštaju. 21 prvi vek, doba tehnologije, sve se može ustanoviti, sve! Da je pravna država, tako bi bilo! Svako svoje da plati, svako svoje pravo da ostvari!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: