Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:31, 5. 10. 2021.

| Društvo

Nalaz obdukcije pokazao da je profesor DIF-a umro u prokupačkom zatvoru, a ne u bolnici kako tvrdi Ministarstvo

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
obudkcioni nalaz
Nalaz potvđuje mesto smrti; foto: privatna arhiva

Iako u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde tvrde da je profesor niškog DIF-a Saša Marković preminuo u prokupačkoj Opštoj bolnici, u dokumentu Zavoda za sudsku medicinu iz Niša koji je radio obdukciju preminulog stoji da je on umro u Okružnom zatvoru u Prokuplju, gde je bio na izvršenju jednogodišnje kazne zatvora.

Na sumnje porodice preminulog Markovića da je umro u zatvoru, a ne u prokupačkoj Bolnici kako su im Zavodu rekli, odgovorili su iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Objasnili su da je nakon pogoršanja zdravstvenog stanja, Marković prebačen kolima Hitne pomoći u Opštu bolnicu Prokuplje i da je nažalost tamo preminuo.

Ova tvrdnja nije se poklapala sa odgovorom koji su novinari Južnih vesti dobili iz Bolnice nekoliko sati nakon smrti Markovića, a to je da u toj zdravstvenoj ustanovi pacijent pod takvim imenom i prezimenom nije primljen. Da profesor Saša Marković nije umro u Bolnici potvrdili su i danas.

To potvrđuje i obdukcioni nalaz koji potpisuje lekar Zavoda za sudsku medicinu u Nišu koji je obavio obdukciju, gde stoji da je umro od akutne bronhopneumonije, upale pluća koju je izazvao virus korona, a za mesto nastupanja smrti navode Okružni zatvor u Prokuplju na adresi Nikodija Stojanovića Tatka, broj 6.

U dokumentu stoji i da je smrt nastupila u 5:35.

Advokat porodice preminulog osuđenika Vladimir Todorić kaže da je prokupački zatvor kriv za njegovu smrt.

Čovek je molio bukvalno za bolnicu i nisu mu dali. Dva poslednja dana nije mogao ni da jede, a ni infuziju mu nisu dali. Na kraju posle svega daju neistinite izjave o mestu smrti. Neko će morati da odgovara za ovu smrt. Upravnik zatvora je dužan bio da omogući bolničko lečenje težim slučajevima, a to je jasno kada osuđenik nije u stanju da jede - kaže Todorić.

Podsetimo, nakon smrti profesora, njegova porodica poziva na odgovornost nadležnih i traži da ispitaju ovu smrt. Porodica navodi da su danima pre smrti u agoniji pokušavali da saznaju da li, nakon što mu je početkom nedelje potvrđen virus korone, u zatvorskoj jedinici zatvorenog tipa ima adekvatnu negu.

O ovom slučaju je i Služba Zaštitnika građana pokrenula postupak kontrole prokupačkog zatvora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slavica Tomić

    13:39 // 6. 10. 2021.

    Saša je prve gve godine srednje škole završio u Žitorađi (zajedničke osnove). Pametan, sposoban, vedar, lep dečak. Predavala sam mu fiziku.
    Kad je postao profesor na DIF - u bila sam jako ponosna što se izborio svojim radom i talentom za to akademsko mesto.
    Sada sam beskrajno tužna što je otišao.
    Što je otišao napušten od onih koji su morali da brinu o njemu.
    Duboko saučešće porodici.

  • Baja

    13:01 // 6. 10. 2021.

    Upravnik skuplja kapilarne glasove za ostalo nije bitno .Pitajte strazu i zaposlene sta se radi u zatvoru Prokuplje i kako je covek izgubio glavu

  • Зоран Васиљевић

    10:37 // 6. 10. 2021.

    Буквално на сваком кораку, у свакој области видљива је слика поодмакле трулежи српског друштва. Трулежи која је почела пре напрдњака, али је у њихово доба добила застрашујуће размере. Лажи да је човек са запостављеним лечењем умро у болници а не у КП дому, тврдње прцедника Жвалавог Шизоја да тона марихуане није ништа, заузимање државе за интересе легалних разбојника - банкара а на штету народа....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: