Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 22. 3. 2016.

| Društvo

Naopak: "Mladi ne vide da imaju moć da menjaju nešto"

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti

"15 minuta" - Marko Anđelković

Na početku kampanje "koja se još nije zahuktala" muzičar Marko Anđelković Naopak, odgovoran za rime popularnog dvojca "Stereo Banana", kaže u emisiji "15 minuta" da je dugo birao političku neopredeljenost posle čega je shvatio da "svi moramo da razmišljamo svesno ako želimo da utičemo na nešto".

Ovaj tridesetogodišnji momak "rastao je na protestima", pa razlog za to što se na ulicama u Nišu svakog četvrtka okupljaju uglavnom stariji građani vidi u tome što je generacija mladih "razmažena".

Imam utisak da je kao u crtanim filmovima... Kada se Tom zaljubi, pa mu zapale šibicu i on ne provali da gori dok cela kuća ne izgori - takav utisak imam. Mladi u gradu, pa i u zemlji, spremni su da okrenu glavu, jednostavno, nije im to previše bitno, ne vide da imaju moć da menjaju nešto - smatra Marko.

Predstojeće izbore smatra mogućnošću za promene samo pod uslovom da postoji politička opcija "koja je dovoljno normalna da može da okupi dovoljno veliko glasačko telo da donese promenu."

Ne želi da bude namćor i o političarima priča da su svi isti, ali ga iznova razočarava kada vidi ko je s kim spreman da uđe u koaliciju.

Vidiš da je neko ko se manje-više po ideologiji poklapa sa tvojim stavovima spreman na koaliciju sa  ljudima koji nemaju blage veze. Onda se opet, iznova i iznova, razočaraš. Ne znam, ja sam entuzijasta po prirodi i prilično sam optimističan, tako da uvek pronalazim načina da održim sebe u nekoj psihološkoj borbi koja je neminovna ako hoćeš da budeš u toku sa političkom promenama - kaže naš sagovornik.

A optimizam mu održava to što "među svojim prijateljima i poznanicima sreće ljude kojima se diže svest sve više i više".

Da li će to biti dovoljno da u skorijoj budućnosti vidimo neku ozbiljniju promenu, ne znam stvarno. Svaki novi dan je nova šansa da se ostvari san. Mi smo tu da se borimo, videćemo. Pokušaćemo da utičemo najbolje što možemo na sve, na svoje ljude i na svoje okruženje, ali vreme je rapidna progresija, ne možeš da planiraš previše - priča Marko.

Očekuje da je stvori moralna elita "koja ne postoji trenutno" i da bi jedino sa njom "imalo smisla boriti se protiv bilo čega". A čitava politička situacija, kaže Marko, uticala je na to da smo "kulturu sahranili" i da je "obilazimo samo kada su zadušnice".

Kako se u svemu tome snalazi "Stereo Banana" koja ima sve više poštovalaca u Bosni i Hercegovini, zašto se Naopak i Nemus ne osećaju slavnima ni pored toga što im je pesma "Melem" čak dva meseca bila na vrhu MTV regionalne top-liste i zašto treba služati džez, makar i "na silu", možete čuti u emisiji "15 minuta". 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djordje Vojinovic

    13:58 // 27. 3. 2016.

    A Naopak menja nesto u svesti tih istih mladih ljudi svojim tekstovima kao sto je "da li vi masturbirate pred grad" ?

  • Milos

    11:43 // 23. 3. 2016.

    U Francuskoj su mladi lom napravili zbog reformi za PIO koje su nepovoljne za narod. Misle dugorocno, i oni ce da ostare.
    Kod nas su kladionice, kockarnice i ostale buvare pune blejaca koji ne misle ni sta ce da jedu sutra, a kamo li za par godina!

    • Boris

      16:31 // 23. 3. 2016.

      Pa pazi gledaju da pobegnu od realnosti. Pomalo lazu sebe da mozda kane neki dinar al vise bace nego dobiju. Budimo realni promene su jedino moguve ako izvedemo svu trenutnu politicku ekipu ali kompletnu na trk i vesamo za primer. Njih, tajkune, "bizmismene". Sto znaci policija,vojska,suzavac,krv,slomljene kosti. Kome se to jos radi posle otpora, ratova? A to je realno jedina opcija i resenje.

  • Znajisha

    08:05 // 23. 3. 2016.

    Ovi mladi nemaju nikakvu zelju da bilo sta menjaju. Kod njih je vrlo primetno nestrpljenje da se sto pre uklope u ovo nakazno drustvo, jer za drugo ne znaju. Tuzno je koliko povrsno i "usko strucno" razmisljaju studenti, bez ikakvog osecaja za drustvenu zajednicu i bez najmanjeg pojma o definiciji slobodnog drustva. Oni nisu uzgajani da kao deca koja treba da budu ljudi, vec kao kucni ljubimci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: