Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 5. 11. 2022.

| Društvo

"Napao me na ulici roditelj jer deci držim dopunsku nastavu" - slučaj nastavnice iz Doljevca

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
skola skolske klupe ucionica KOSTA
Prijavila incident policiji; Ilustracija; Foto: A. Kostić

Nastavnica biologije u OŠ “Vuk Karadžić” u Doljevcu Suzana Perić požalila se preko aplikacije "Prijavi problem" da je jedan roditelj verbalno napao ispred škole, što vidi kao dokaz da prema toj profesiji ima sve manje poštovanja. Incident je prijavila i policiji, a slučaj je upućen i niškom Osnovnom javnom tužilaštvu. Direktor škole Goran Ilić kaže da je sukob trajao minut, da je on tada sedeo u kafiću prekoputa i da je nastavnica trenutno na bolovanju.

Perić kaže da je održala čas dopunske nastave kako bi pomogla đacima petog razreda koji nisu umeli da urade domaći zadatak, kao i da je to uredno upisano u elektronski dnevnik.

Za one van prosvete, dopunska nastava znači dobrovoljan, besplatan i dopunski rad sa učenicima u cilju pomoći u radu i razumevanju predmeta za bolje usvajanje znanja i postizanja boljeg uspeha. Pozvani su učenici oba odeljenja petog razreda kojima predajem, uz napomenu da ostanu samo oni koji ne rade ili ne umeju da urade domaće zadatke da im u tome pomognem. Naravno da su mnogi odmah otišli, a ja, naravno, nisam zaustavljala decu, niti pitala za razloge odlaska, evidentirala sam u dnevniku - objašnjava nastavnica.

Međutim, tvrdi da je nakon toga ispred škole sačekao jedan roditelj i počeo da je vređa i da joj preti, uz pitanje “zašto zadržava njegovo dete”.

Na izlazu iz škole presreće me roditelj učenika odeljenja 5/1 i vikom, pogrdnim, vulgarnim rečima, uz različite pretnje, deleći mi pogrdne epitete, pita me zašto zadržavam njegovo dete. Tom agresivnom činu ispred škole prisustvovao je njen direktor, kome sam naglasila da sam ja još uvek u okviru radnog vremena. Događaj se desio u 13:45 i trajao je oko 15 minuta jer je roditelj vikao na mene, unosio mi se u lice, psovao, vređao i pretio da ću ako odem ili pozovem policiju ostati bez posla i da više neću biti nastavnik, a da će me on potražiti nakon mog radnog vremena - priča Perić.

Prema njenim rečima, roditelja je prijavila niškoj policiji, a zatim otišla i kod lekara u doljevačkom Domu zdravlja, koji joj je dao terapiju.

Iz Policijske uprave u Nišu potvrđuju da je incident prijavljen 24. oktobra i kažu da su izveštaj odmah poslali Osnovnom tužilaštvu. Međutim, iz Tužilaštva navode da im to još nije stiglo i da treba vremena da se razvede u policiji i zavede kod njih.

Direktor škole Goran Ilić kaže da je ona sada na bolovanju, ali tvrdi da je sukob trajao svega jedan minut i naglašava da se desio na ulici, kada je Perić izašla iz škole.

Bio je kraj radnog vremena, par minuta do dva. Ja sam završio i izašao, pio sam kafu u bašti kafića. Na ulici je bio verbalni sukob i trajao je minut. Bilo je na ulici ispred škole. Nikakvog fizičkog sukoba nije bilo. On je nešto zbog deteta hteo. Jeste da sam ja bio prekoputa u kafiću, ali nije to baš pred mojim očima bilo - navodi Ilić.

Dodaje da je dao izjavu u policiji i da je slučaj prijavljen Inspekciji rada, ali da nije prihvaćeno da se pokrene postupak jer se nije desilo tokom rada.

Bila je i Agencija za bezbednost i uzela sve podatke, popunila to, odbijeno je da se pokrene postupak jer nije na radu. Ona ima 65% bolovanje. Trenutno je na bolovanju. Imamo u školi firmu zaduženu za bezbednost - poručuje direktor.

Perić kaže da njen slučaj pokazuje da za zanimanje nastavnika i učitelja u 21. veku u Srbiji nema nikakvog poštovanja i da je učiti, naučiti i pomoći deci da steknu znanje postalo “aut”. Pita i da li su nastavnici uopšte potrebni društvu i državi.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    07:05 // 24. 2. 2023.

    Sto ce gu znanje kad ce posle osnovnu skolu da ide da kopa na njivu...za toj ne treba veliko znanje...sto manje zna to ce bolje da glasa...za one za koje joj kazu,a ne svojom voljom...

  • Petar Cvetkovic

    22:05 // 6. 11. 2022.

    Petar
    Ovo sto se desava sa prosvetnim radnicima nema smisla.
    Roditelj u ovom slucaju umesto zahvalnosti vredja i psuje nastavnicu,a treba da bude zahvalan sto je nastavnica ostala u skoli da pomogne deci kako bi bolje savladala gradivo koje se obradjuje.
    Dopunska nastava je u cilju poboljsanja znanja ucenika u savladavanju predjenog gradiva i mogu da prisustvuji svi ucenici koji zele jos znanja

  • penzionerka

    09:17 // 6. 11. 2022.

    Svojoj unuci savetujem da ide i na dopunsku i dodatnu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: