Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 3. 7. 2019.

| Društvo

Naplaćuju se obilazak, snimanje, branje pečuraka i bilja u području Cerjanske pećine

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Cerjanska pećina
Mnoge aktivnosti dostupne na Cerjanki, ali se svaka naplaćuje; foto: JV

Poseta i obilazak neistraženog dragulja na 14 km od Niša - Cerjanske pećine, ali i kampovanje, lov, sakupljanje gljiva i lekovitog bilja u njenoj okolini, kao i snimanje filmova, ubuduće će se naplaćivati. Najskuplje je organizovati kulturne i sportske manifestacije u ovom zaštićenom području, a plaća se i postavljanje tezgi za prodaju robe.

Cerjanska pećina je jedna od najdužih u Srbiji, možda čak i u Evropi, a i dalje je misterija za mnoge speleologe i avanturiste koji još istražuju sve njene lepote.

Nedavno je dobila Vizitorski centar koji je namenjen turistima koji obilaze ovaj kraj, a od skoro ima i cenovnik za sve usluge u Spomeniku prirode Cerjanska pećina.

Ulaz će se naplaćivati 100 dinara, a za decu je cena duplo niža, dok su nešto skuplje ulaznice za grupne posete. Dodatno će se naplaćivati usluge vodiča i osiguranje.

Poseta zaštićenom području, njegovim delovima i objektima, uvećava se za vrednost usluga koje pruža Upravljač (usluge vodiča i osiguranje posetilaca koje je obavezno za svako lice) u iznosu od 150 dinara, tako da cena za punoletnog posetioca iznosi 400 dinara, a za decu od 8 do 18 godina 300 dinara. Deca predškolskog uzrasta su oslobođena naknade za korišćenje zaštićenog područja, a vrednost od 50,00 dinara odnosi se na uslugu osiguranja - navodi se u cenovniku.

Utvrđene su i cene za one koji bi da se bave smeštajem, ishranom i pićem na ovom području. Kampovi se naplaćuju 22 dinara po metru kvadratnom godišnje, dok je godišnja cena za restorane, kafane, barove i slične objekte koji imaju hranu i piće 800 dinara po kvadratu. Hoteli, hosteli i odmarališta plaćaju cenu po ležaju.

Oni koji bi da odmore takođe će morati da plate - cena za vikendice po kvadratu je 100 dinara, kamperi bi morali da izdvoje 3.800 dinara po objektu, a naknada za postavljanje šatora po metru kvadratnom je 30 dinara.

Prema cenovniku na Cerjanki je moguće postaviti i tezge za prodaju različite robe, a plaća se dnevna ili godišnja naknada i cene se kreću od 300 do 650 dinara po kvadratu.

Na ovom zaštićenom području poznatom po prirodnim lepotama mogu se snimati filmovi, a dozvoljeno je i profesionalno fotografisanje, ali se i ove usluge naplaćuju i to po danu.

Igrani filmovi - 12.250 dinara, dokumentarni filmovi - 5.000 dinara, reklamni filmovi - 20.000 dinara, fotografisanje - 2.000 dinara, snimanje zvučnih zapisa - 2.000 dinara - piše u cenovniku.

U cenovniku se mogu naći i usluge lova, kao i sakupljanje gljiva i lekovitog bilja, a naplaćuje se i reklamiranje i postavljanje bilborda.

Najskuplje je na Cerjanskoj pećini organizovati sportske, turističke i kulturne manifestacije, jer je dnevna naknada za to 25.000 dinara, a još je skuplje praviti auto-moto priredbe i to po danu košta 45.000 dinara.

Pomenute usluge, ali i druge koje su deo cenovnika, kako piše u odluci, ne plaćaju oni koji su zaposleni u zaštićenom području ili su tamo angažovani, ali ni predškolci, osobe sa invaliditetom, penzioneri koji imaju najniže penzije, kao ni oni koji ispunjavaju posebne uslove.

Detalje i kompletan cenovnik možete pogledati ispod teksta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Cenovnik usluga na Cerjanskoj pećini (preuzmi) - 14.43 KB
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Остроило

    08:43 // 4. 7. 2019.

    И треба наплатити Србима што су живи. Толике порезе у оволикој беди и сиротињи, али очигледно треба још овом народу да би се пробудио и ослободио

  • Иван Ристић

    07:19 // 4. 7. 2019.

    Не каже се дупло нижа, него упола

  • Меда

    00:20 // 4. 7. 2019.

    Хоће ли наплаћивати постављање обавештења на Српском Језику и на ћирилици или ће морати све на неком страном језику и 'Срблиш'-у?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: