Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:56, 12. 12. 2019.

| Društvo

Naplata duga kod Aleksinca koja je životinje ostavila gladne

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
krava
Životinje bile gladne; Ilustracija, foto: Rikki's Refuge, Flickr

Ekipa izvršitelja Miljana Trajkovića došla je prošlog četvrtka u Lužane kraj Aleksinca da Ranku Filipoviću popiše stvari i životinje zbog duga. Dužnik Filipović kaže da su mu zabranili i da hrani životinje i zapretili kaznom. Tako su životinje, tvrdi, bile gladne danima, ali izvršitelj Trajković kaže da Filipoviću niko nije zabranio da hrani i prilazi životinjama, niti da za to ima ovlašćenja.

Česte su po Srbiji drame sa izvršiteljima i dužnicima, ali u jednoj takvoj aleksinačkoj drami u središtu su bile životinje - ovce, koze, ćurke, prasići i krava.

Ranko Filipović iz sela Lužane dužan je po sudskom sporu sa komšijom 350.000 dinara, a naplata je postala prinudna i prešla je u ruke izvršitelja. Filipović kaže da je hteo da plati dug, ali da je to jedino mogao na rate, što mu Sud nije dozvolio.

Prošlog četvrtka posetila ga je ekipa izvršitelja Miljana Trajkovića i popisala imovinu.

Nisu kao ljudi došli, njih sedmorica, neki su bili sa kapuljačama, nisu mi se legitimisali. Zastrašili su nas. Popisivali stvari. Rekli su mi - bio si dužan 350 hiljada, a sad 780. Onda su se raspravljali među sobom, da li da teraju stoku ili ne, ali nisu se nagodili između sebe. Ja pitam zašto ste mi oduzeli stoku, a oni kažu - dužan si. Ja kažem nosite onda, a oni mi kažu - ti imaš zabranu pristupa životinji i otuđivanje. Zapretili su mi sa 200.000 dinara kaznom - prepričava Filipović.

Uplašen, Filipović nije hranio životinje 4 dana, ali je onda prekršio zabranu za koju je mislio da postoji i nahranio životinje koje će mu uskoro biti oduzete.

Životinje su dobro, hranim ih, ali dve ćurke su mi uginule. Žalio sam se i udruženjima za zaštitu životinja - navodi Filipović.


Izvršitelj Trajković kaže da zabrane nije bilo

Postupak naplate duga vodila je Kancelarija Miljana Trajkovića. Ovaj izvršitelj objašnjava da su na imanju Filipovića bili njegovi pomoćnici koji su se uredno legitimisali i popisali pokretnu i nepokretnu imovinu, a životinje se vode kao pokretna imovina.

Životinje imaju status pokretne stvari i imaju pravni tretman kao bilo koja druga pokretna stvar, kao televizor, kao auto, utvrđuje se njihova tržišna vrednost i one se prodaju na javnoj prodaji - kaže Trajković.

Ne navodi da su pokojne ćurke bile popisane. miljan trajković desno Zabrane nije bilo, sve po proceduri( Trajković desno); Foto: JV

Tom prilikom, popisane su sledeće pokretne stvari: traktorska prikolica jednoosovinka kiperka, mešalica za beton sa elektromotorom, tri svinje, jedna krava, pet praseta, 5 ovaca i 3 koze. Na predlog izvršnog poverioca popisane pokretne stvari, i to traktorska prikolica i mešalica za beton predate su na čuvanje trećem licu, a ostale popisane stvari su ostavljene na čuvanje izvršnom dužniku - navodi Trajković.

Trajković negira da je bilo ko od njegovih pomoćnika zabranio Filipoviću da hrani životinje, a dodaje da za to nema ni ovlašćenja. Dodaje i da je u ovom slučaju samo posrednik - samo naplaćuje dug po sudskoj odluci.

Po zakonu, oduzete životinje mogu da budu poverene dužniku, poveriocu ili trećem licu. U ovom slučaju ostavljene su na čuvanje dužniku Filipoviću, a kako objašnjava Trajković, to znači da ne može da raspolaže njima, ali ne i da ih hrani.

Za to vreme, dužnik Ranko Filipović imao je novu muku. Kako kaže, jutros je pozvan u policiju gde su ga upozorili da sutra prilikom oduzimanja stvari i životinja ne pravi probleme. Ipak, pored upozorenja dobio je i neku zastarelu kaznu od 40.000 dinara koju je platio tako što je pozajmio od rođaka.

Filipović kaže da će zbog duga ostati u kući samo sa 2 kreveta i 4 stolice.

Životinje će sutra preći u ruke Filipovićevog komšije ili će biti prodate.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lidija

    09:44 // 5. 1. 2020.

    Da li je izvsitelj Trajkovic kaznjen sto nije hranio te zivotinje danima???

  • Bojan

    22:52 // 13. 12. 2019.

    Ja nista ne razumem, zasto on duguje tolike pare, sta se tu desava?!! U blicu pise da je uvredio komsiju, koji je to osnov, o cemu se radi i zasto 350000 dinara?

  • rasa

    20:49 // 12. 12. 2019.

    dali je normalno da sudski izvrsitelj ima registrovanu firmu za promet nekretnina !!?? Dali je to sukob interesa ili... Izguglajte ako ne verujete

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: