Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:14, 9. 10. 2018.

| Društvo

Naplatu izmišljenog poreskog duga "Južnim vestima" stopirao Vučić?

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
južne vesti
Uprkos opomeni Poreske uprave, više od milion dinara nije prinudno naplaćeno "Južnim vestima"; Foto: JV

Iako je pre dva meseca Južnim vestima stiglo rešenje Poreske uprave da ovaj medij plati nešto više od milion dinara na ime poreza i doprinosa za izmišljeno dugovanje, ova suma do danas nije ni prinudno naplaćena, iako je i u upozorenju pred prinudnu naplatu, koje je stiglo u avgustu, rok za plaćanje bio 5 dana. Kako kaže Dragan Petković iz Južnih vesti, do rukovodstva ovog medija nezvaničnim kanalima stigla je informacija da je prinudnu naplatu zaustavio lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Petković objašnjava da je naplata izmišljenog poreskog dugovanja, zbog toga što urednik Južnih vesti Predrag Blagojević nije zaposlen u ovom mediju, navodno stopirana zahvaljujući "usluzi" koju je predsednik učinio ovom mediju.

Kao "uslugu", dodaje Petković, iz Vučićevog kabineta su opisali i samu poresku kontrolu koja je trajala pola godine, a osim "češljanja" sve moguće dokumentacije o poslovanju, ona je sadržala i druge nekonvencijalne metode - provere partnerskih firmi, prikazivanje ugovora sa EU delegacijom, OEBS-om i UN-om kao dokaz da su Južne vesti "strani plaćenici", pa čak i kontaktiranje članova porodice zaposlenog.

I pored svih nezakonitosti koje su se dešavale tokom poreske kontrole koja je zašla u sve pore poslovanja ovog medija i svojevrsnog administrativnog maltertiranja, nisu utvrđene nikakve nepravilnosti, a Poreska se naposletku pozvala na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor i utvrdila da Južne vesti navodno duguju milionski iznos.

Sve žalbe su odbijene, čitav slučaj je završio pred Upravnm sudom, a Poreska gotovo dva meseca kasnije nije naplatila svoj dug.

Nezvanične naše informacije govore o tome da ljudi iz Kabineta predsednika pričaju kako su nam učinili uslugu i ovom poreskom kontrolom, a i time što nam ovo nisu naplatili. Da je predsednik obustavio naplatu i da su nam praktično učinili uslugu time što se desila ta poreska kontrola, iz nekog razloga - rekao je Petković.

Petković dodaje da iz predsednikovog kabineta stiže i informacija da bi dokumentacija prikupljena u Južnim vestima tokom poreske kontrole mogla da se koristi kako bi se medijskim udruženjima "dokazalo" da ovaj medij ne posluje u skladu za zakonom.

Mi imamo informaciju da dokumentaciju iz naše kontrole takođe obećavaju medijskim udruženjima - praktično kažu da će da im donesu dokumentaciju da vide kako mi to poslujemo. Što je apsolutno neprihvatljivo i loše. Ne treba predsednik i njegov kabinet da se bave takvim stvarima, to je posao za Poresku, za druge institucije - dodaje Petković.

Poreska uprava opomena Opomena iz rešenja koje je stiglo u JV sredinom avgusta; Foto: Screenshot


"Institucije gube smisao, njima upravljaju političke strukture"

Petković kaže da slučaj Južnih vesti pokazuje da u Srbiji ne postoje nezavisne institucije koje rade svoj posao u skladu sa zakonima i propisima.

Sve to govori da je problem mnogo veći - da institucije gube smisao i da njima upravljaju neke druge strukture koje su u politici, nisu u struci. Oni svakog dana u svakom trenutku mogu taj novac da nam skinu. U bilo kojoj drugoj varijanti novac bi nam skinuli, ali još nisu. Nije da mi to želimo, ali je činjenica da se ovo dešava onako kako se dešava je alarmantna jer za sve neke druge stvari neko drugi može da odluči da li će da se dese, da li je tačno, da li nije tačno, ko je u pravu, a ko u krivu. To znači da nam ne treba ni sud, ni tužilaštvo, ni inspekcija već da jedan čovek odlučuje o svemu - kaže Petković.

Podsetimo, Transparentnost Srbija u svojoj analizi tvrdi da su poreski inspektori načinili grube propuste. Udruženja su pisala i međunarodnim organizacijama, a premijerka Ana Brnabić pozvala je Južne vesti da se "žale na inspekciju, ako misle da ne radi dobro".

Iako je Vlada Srbije nakon sastanka sa medijskim udruženjima ovim povodom saopštila da je poreska kontrola u Južnim vestima sprovedena u skladu sa zakonom, novinarska udruženja nisu se složila se sa ovom ocenom što su, kako su rekli, naglasili i na samom sastanku i zahtevali da odgovaraju direktor Poreske uprave u Nišu i inspektori. Mnogi su ocenili intenzivnu kontrolu kao mehanizam za gašenje medija koji pišu kritički i ne odgovaraju vladajućoj strukturi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dux

    08:30 // 10. 10. 2018.

    Zamislite zemlju u kojoj predsednik može da stopira naplatu poreskog duga....sad zamislite šta još može...

  • Nišlija

    19:09 // 9. 10. 2018.

    Bravo što ne nasedate i hvala što javno govorite o tome!

    Jer očigledno kod naroda prolaze te fore iz Balkanskog špijuna: "Đura će ti oprostiti što te je tukao", čim ih i dalje plasiraju. Ovako kad se javno svi nasmejemo bezuspešnom pokušaju, osvestiće se mnogi.

    Osvešćen narod pravi uređeno društvo, a ne gramzivi političari bez obzira na stranku kojoj pripadaju.

  • Durlan

    14:52 // 9. 10. 2018.

    Srbija, to sam JA...

    • Smuk

      19:41 // 9. 10. 2018.

      @Durlan : Ti i jesi SRBIJA al' ovaj što "oprašta" dugove - nije !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: