Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:16, 24. 8. 2018.

| Društvo

Napušteno selo Valniš kod Babušnice postalo poznato po pljačkama i požarima

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Jednoj od porodica izgorelo pola kuće
Jednoj od porodica izgorelo pola kuće; foto: D. Janković

Ni manjeg sela, ni većih problema. Pljačke i požari u jednom od najmanjih sela u Opštini Babušnica, po rečima meštana, gotovo su svakodnevnica, a malobrojni stanovnici konstantno žive u strahu. Većina slučajeva je i dalje nerazjašnjena, a meštani sumnjaju samo na jednog čoveka.

Činjenica je da je od 2009. godine do danas zapaljeno 13 kuća, ne računajući paljenje seoskog groblja, više plastova sena, kao i ograda između dvorišta. A koliko je pljački bilo, ni sami meštani, kako sami kažu, ne mogu da se sete.

Sumnjaju na meštanina ovog sela koji je trenutno na izdržavanju zatvorske kazne za krivično delo teška krađa.

Mi ne možemo da uperimo prstom u nikoga, to je dužnost policije. Nama je kuća zapaljena 1. maja, još uvek nemamo zapisnik, niti obaveštenje dokle se stiglo sa našim slučajem. Pre toga bilo je i više pljački, ni tu ne znamo dokle se stiglo - kažu meštani.

U selu stalno živi tek 25 stanovnika, međutim preko leta tu boravi još nekoliko porodica, koje žive u drugim gradovima. Meštani kažu da bi se i oni vratili, ali su u strahu da bi i njih mogla da zadesi slična sudbina.

Nama je zapaljena kuća, samo smo 1. maja uveče obavešteni da nam gori kuća. Sutradan kad smo došli, gotovo polovina kuće je izgorela. Sada obnavljamo to što je izgorelo, želja nam je da sada kada smo u penziji ovde provodimo vreme, unuka voli da letnji raspust provede na selu - dodaju meštani.

Paljevine se dešavale i danju u samom centru sela Paljevine se dešavale i danju u samom centru sela; foto: Lj. F.O svojim problemima Mesna zajednica Valniš se više puta žalila policiji u Babušnici i Pirotu, tadašnjem premijeru, a sadašnjem predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, tadašnjem ministru pravde Nikoli Selakoviću, kao i Višem i Osnovnom javnom tužilaštvu u Pirotu, ali Višem i Osnovnom sudu u Pirotu.

Slučajnost ili ne, ali problemi meštana ovog konzerviranog sela u odumiranju, počeli su kada njihov komšija koji je trenutno u zatvoru, vratio sa odsluženja prethodne kazne, a da su se stvari smirile od kada je ponovo iza rešetaka.

Ipak, tvrde da se par požara desilo dok je on ranije bio u pritvoru, tako da ni oni ne znaju ko to radi i žive u strahu. Kako kažu, većinsko stanovništvo je staro, tako da se ljudi plaše, prvim mrakom zaklučavaju svoje kapije i kuće i do svitanja ne izlaze iz svojih domova.


Jedno hapšenje zbog dešavanja u Valnišu

Do sada je rešen samo jedan slučaj krađe u Valnišu zbog čega je i uhapšen meštanin ovog sela G. M. koji je zbog toga osuđen na 4 meseca zatvora. U Osnovnom tužilaštvu u Pirotu kažu da je od 2009. godine do danas protiv njega podneta 21 krivična prijava za razna krivična dela i da se većina odnosi na dešavanja u malom babušničkom selu.

Postoje 4 presude, za krivično delo samovlašća, zbog krađe gde mu je određena kazna zatvora od 3 meseca, za neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila gde je osuđen na kaznu zatvora od 3 meseca, kao i za krivično delo krađe za koje trenutno služi kaznu od 4 meseca u leskovačkom zatvoru - kažu u Tužilaštvu.

U Tužilaštvu dodaju da je protiv G. M. trenutno u procesu više postupaka za koje još nema presuda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Katanac

    15:37 // 25. 8. 2018.

    Sta radi nesposobna policija?I u samoj Babusnici gomila vandala i narkomana i svi okrecu glavu.

  • Kokobil

    16:48 // 24. 8. 2018.

    E Grado Grado, niko ne moze da shvati tvoje umetnicke domasaje. Ostaces nesvacen kao Neron. I Rim bi bio mali za tebe!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: