Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:02, 2. 4. 2015.

| Društvo

Narednih dana kiše, ojačavaju se bedemi na Moravi

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
bedemi
Ojačavaju se bedemi; Ilustracija; Foto: Arhiva JV

Prema najavama meteorologa kiše počinju već u subotu i trajaće desetak dana, što će znatno povećati vodostaj Južne Morave. “Srbijavode” ojačavaju bedeme oko Niša, Leskovca i Aleksinca.

Očekuje se da prosečna količina padavina po kvadratnom metru u narednim danima bude 74 milimetra.

To će značajno uvećati vodostaje, tako da je maltene na celom toku Južne Morave, od Vranja do Stalaća, proglašena vanredna odbrana od poplava. Pošto hidrolozi upozoravaju da bi i ova odbrana mogla da bude probijena, pre svega kod Mojsinja, u “Srbijavodama” uveliko rade na obezbeđivanju terena.

Izdali smo naloge i radi se kod Tešice, kod gerontološkog centra. Takođe, ojačavaju se bedemi i na području Razgojnskog Čifluka i na području Leskovca. Želimo da zaštitimo živote ljudi i objekte koji se tu nalaze - kaže prvi čovek “Srbijavoda” za jug Srbije Dragoljub Miljojković.

Miljojković naglašava da se radovi na pomenutim lokacijama izvode danonoćno. Postoje i dežurstva i, kako kaže direktor niškog sektora “Srbijavoda”, ništa se ne prepušta riziku.

prognoza Padavine u Nišu u prvoj polovini aprila; Foto: RHMZI meteorolozi i hidrolozi se slažu da opasnost preti sa Morave, dok, kako kaže Milojković, Nišlije ne treba da brinu, jer su bedemi oko Nišave “hiljadugodišnja zaštita”.

 Stanje na Nišavi je potpuno stabilno. Nišava ne ugrožava Grad, niti imovinu, niti građane. U gradskoj zoni regulacija reka je urađena na “hiljadugosišnjem nivou”, uzvodno i nizvodno na stogodišnjem, tako da nam ne preti nikakva opasnost - pojašnjava Miljojković.

Trenutno su svi vodotokovi na jugu, kako kaže direktor, stabilni, a vodostaj na Južnoj Moravi je u opadanju.

Ipak, vanredna odbrana od poplava uvedena je juče na Kutinskoj reci zbog obrušavanja obala i najave nepovoljne hidrološke situacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad Petrović

    16:30 // 7. 4. 2015.

    Поштовани,

    Иако је снижен бедем, повећањем ширине, и уређењем зидова речног корита, заправо је повећана пропусна моћ речног корита Габровачке реке.

  • g-dine Miljojkoviću,

    22:21 // 2. 4. 2015.

    šta je sa Gabrovačkom rekom? Da li ona ugrožava grad? Da li je visina bedema znatno snižena kada je uređivano korito? Zar se zaboravilo da i ona plavi grad?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: