Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 13. 8. 2013.

| Društvo

Narodna kuhinja u Nišu pod znakom pitanja

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Narodna-kuhinja-ilustracija.jpg
Podela toplih obroka najugroženijima, arhivska fotografija

Nakon 18. avgusta najverovatnije neće biti novca za tople obroke, za najugroženije Nišlije. Gradski većnik Branislav Ranđelović kaže da se radi na nalaženju novog rešenja.

Posle samo dva meseca Narodna kuhinja u Nišu suočena je sa problemima. Novca u budžetu Grada za ovu namenu ima samo do 18. avgusta, a šta će dalje biti za sada se ne zna.

- Došli smo u takvu sitaciju, jer je planirani novac za ovaj program u 2013. pri kraju, tj. procenjuje se da će zaključno sa 18. avgustom biti potrošen. Ja sam imao nameru da tražim povećanje obima ovih sredstava, i relokaciju sa neke druge budžetske linije, ali objektivno, obzirom na manjak para u budžetu, mislim da to u ovom trenutku nije realno - kaže resorni većnik Ranđelović.

Ranđelović dodaje da su razlozi za novonastalu situaciju mnogobrojni, od visoke cene obroka dobijene na tenderu do enormnog povećanja broja korisnika.

- Na cenu nismo mogli da utičemo, a od nešto preko 3.000 korisnika početkom juna, došli smo do preko 5.000 početkom avgusta, uz neprestano dalje prijavljivanje. Kada bi se kuhinja nastavila i u septembru, imali bismo oko 7.000 korisnika - rekao je većnik zadužen za socijalu.

Za naredni period postoji više predloga kako bi Nraodna kuhinja mogla da funkcioniše, ali većnik Ranđelović smatra da je neophodan “izvestan zaokret” kada je reč o korisnicima. On objašnjava da se došlo do cifre od 5.000 korisnika iz prostog razloga što Narodna kuhinja hrani i radno sposobne.

ranđelović Branislav Ranđelović, arhivska fotografija- Mene su već više puta pitali zašto se njima ne ponudi neki način da budu radno angažovani i da "zarade" svoju socijalu. To je, takođe, u skladu sa novim Zakonom o socijalnoj zaštiti. Ukoliko odlučimo da uradimo neke izmene Odluke o pravima iz socijalne zaštite, i ukoliko radno sposobne "uposlimo" i "skinemo ih sa kazana", tada bi cifra bila samo oko 2.000, što je broj ljudi za koje bi Narodnu kuhinju, Niš bez problema mogao da servisira - objašnjava Ranđelović.

Podsetimo, niška Narodna kuhinja je posle višegodišnje pauze počela sa radom 1. juna, a u periodu od 2 meseca, koliko funkcioniše, kako kaže Ranđelović, najveće zamerke na njen rad odnosile su se na preterano "mekane" kriterijume za dobijanje prava na besplatan obrok. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sale

    14:04 // 28. 8. 2013.

    Zao mi je onih koji stvarno nemaju i moraju da koriste tu kuhinju, ali vidim da dok cekaju kamion sa hranom, svi sede i puse cigare. Paklica kosta min 150 din....

  • nenad nenadovic

    21:24 // 15. 8. 2013.

    Za sta ste onda sposobni,kada ne mozete golima i bosima da ponudite obrok od stotinu dinara.Prisipetlje politicke.

  • miroslav

    08:47 // 15. 8. 2013.

    Sela su nam prazna zemlja neobrađena zašto država ne rešava ovaj problem u tom pravcu. Selo je spas tamo nema gladnih ko radi. Socijala samo za teško bolesne i same.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: