Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:03, 2. 10. 2022.

| Društvo

Narodnoj skupštini predata inicijativa za donošenje prvog zakona o Hitnoj pomoći

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Hitna KOSTA
Nema jedinstvenog protokola za trijažu poziva; foto: A. Kostić

Centralizacija poziva, dispečerski centri u svakom upravnom okrugu, kazne za nesavesne građane koji zovu hitnu službu kada za to nema potrebe i status službenog lica za članove terenske ekipe, neke su od tačaka koje se nalaze u predlogu Zakona o Hitnoj pomoći, a koji je predsedniku Skupštine predao poslanik iz Svrljiga Milija Miletić.

Srbija nema zakonsku regulativu koja kontroliše službu Hitne pomoći, pa više od milion građana, oni koji žive u mestima manjim od 25.000 stanovnika, nema pristup toj službi.

Inicijativu koju je potekla od zaposlenih u Hitnoj pomoći i Dejana Zejnule, predsednika pokreta Pravo na život - Meri, podržao je i Miletić. miletić i zejnula Predlog predat Skupštini; foto: M. M.

Suština svega dolazi iz Svrljiga, jedne male opštine. Više puta sam u Skupštini govorio o problemima manjih sredina. Kod nas u Svrljigu recimo, gde prolazi magistralni put koji ide ka istočnoj Srbiji, prolazi železnička pruga, ide put ka Staroj planini, frekventni su putevi i dolazi do saobraćajnih nezgoda, a Svrljig nema Hitnu pomoć - rekao je Miletić.

Ista je situacijama i u drugim mestima sa manjim brojem stanovnika, a Zejnula kaže da ne postoji ni jedinstveni protokol za trijažu poziva i na pozive građana odgovara se različito u različitim gradovima.

Hitna pomoć mora biti jednako dostupna svima i svi građani moraju imati mogućnost da dobiju adekvatnu, efikasnu i urgentnu medicinsku pomoć. To sada nije slučaj. Hitna pomoć nije dostupna za milion građana Srbije koji žive u sredinama sa manje od 25.000 stanovnika. Ne postoji jedinstveni protokol za trijažu poziva, kao da infarkt nije potpuno isti u Beogradu i Svljigu ili Novom Sadu i Čoki - rekao je Zejnula.

On je je predao predlog Zakona poslaniku, a Miletić ga je zvanično prosledio predsedniku Narodne skupštine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jason Bourne

    08:45 // 3. 10. 2022.

    Svaka cast i kapa dole za inicijativu. Podrzimo ovakvo jedno zakonsko resenje od koga svi gradjani nedao Bog mogu imati koristi.

    • Dispečer

      19:38 // 3. 10. 2022.

      Dabome, podržite inicijativu, pa će centralizovani dispečerski centar iz Beograda da vam određuje prioritete izlaska ekipa na teren za celu Srbiju!!!

  • DedaR

    16:02 // 2. 10. 2022.

    lepo, 25000 nema hitnu pomoć, a koliko regiona nema svog, narodnog poslanik, tražiti i promenu izbornog zakona, za proporcionalne i direktne izbore.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: