Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:32, 27. 10. 2015.

| Društvo

"Naš obrazovni sistem je haotičan"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti

"15 minuta" - Mirjana Živić Todorović

Dok čekaju da Ministarstvo ispoštuje dogovore postignute u pregovorima kada je prekinut petomesečni štrajk, na šta će podsetiti protestom upozorenja u sredu, 28. oktobra, prosvetari skreću pažnju na to da je naš obrazovni sistem "haotičan".

Gostujući u emisiji "15 minuta", predsednica Sindikata prosvetnih radnika Niša Mirjana Živić Todorović rekla je da, osim što su zbrinuti tehnološki viškovi, ništa drugo od dogovora sa ministrom nije realizovano - niti se radi na uvođenju platnih razreda, niti je isplaćena jednokratna pomoć.

Iako je rok za ispunjenje ovih dogovora kraj godine, prosvetari smatraju da to neće biti postignuto.

O tome nismo do sada pregovarali. Kada radite na poštovanju nekog dogovora, onda se obe strane sastanu, odnosno sindikati i predstavnici Vlade i dogovore i ispreciziraju ono što su potpisali. Mi ne znamo ni kolika će biti jednokratna pomoć - kaže Živić Todorovićeva.

A na pitanje koliko se pri organizovanju štrajkova misli na đake, ona odgovara da se prosvetari na takve korake zbog njih i odlučuju.

Ako nemate dobar platni razred, onda je motiv nastavnika drugačiji. U okviru platnih razreda, vi možete da napredujete. Ambiciozni nastavnici će raditi više, vodiće decu na takmičenja, spremaće ih više, posvećivaće se učeniku više. Ovako svi mi primimo istu zaradu na kraju meseca - i nastavnici koji se više angažuju, i nastavnici koji se manje angažuju - kaže naša sagovornica.

Najvećim nedostatkom našeg obrazovnog sistema smatra haotičnost.

Osim toga, loši su planovi i programi, koji su često preobimni i zastareli. Imali smo situaciju da učenici iz časova informatike rade lekciju koja je davno prevaziđena, zastarela je, a nalazi se u najnovijem udžbeniku iz informatike - kako se konektovat "dial-up" vezom - priča Živić Todorovićeva.

Smatra da ove nedostatke nadoknađuju nastavnici koji su entuzijasti.

Vole svoj posao i maksimalno su posvećeni. Stalno se edukuju, stručno usavršavaju, permanentno se obrazuju i samim tim prate inovacije u nastavi i to uvode na svojim časovima. Sve te inovacije primenjuju. Međutim, uz pomoć štapa i kanapa teško je raditi u razredu. Nama je potreban kvalitetan udžbenik. A kada smo već kod toga, vi ste sada svedoci da na našem tržištu ima mnogo izdavača, mnogo udžbenika - priča sagovornica.

O tome zašto su se nakon razjedinjenja tokom najdužeg štrajka u istoriji srpske prosvete sindikati u novom štrajku ponovo ujedinili i zašto se u našem školstvu više ceni učenje napamet od logičkog razmišljanja možete čuti u emisiji "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan novinar

    09:21 // 6. 11. 2015.

    Sticajem okolnosti poznajem tu prosvetarku. Pravi primer prosvetnog radnika. lapsusi su uvek mogući. Mnogi nisu u stanju ni vodu da joj donesu. Pažnju treba posvetiti celokupnoj diskusiji. Mi smo takvi da srž uvek zapostavljamo, a tražimo lapsuse i greške...

  • roditelj

    10:25 // 28. 10. 2015.

    U Vozdovoj napisali da se deca ne zadrzavaju u dvoristu bez dezurnog nastavnika,ali nisu napisali da li je obaveza istog da se zadrzava u dvoristu.

  • LUDI MILOJKO

    09:41 // 28. 10. 2015.

    TV PRVA- gledaste li sinoc,prosvetari??? POGLEDAJTE,MNOGO BOLI.

    • boli gi

      12:06 // 28. 10. 2015.

      Zbog toga sto ih boli,lupaju minuse.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: