Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 29. 11. 2023.

| Društvo

"Naši zaboravljeni velikani ili kakav smo mi to narod?” - tribina o istaknutim naučnicima u Nišu

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
tesla
Nikola Tesla među naučnicima koji su prvo priznati u svetu; foto: wikipedia.org/ EscapeArtistsNeverDie

Značajni, ali u velikoj meri i zaboravljeni naučnici koji su dali svoj veliki doprinos u u oblasti prirodno-matematičkih i tehničkih nauka, povod su predavanja profesora Dragana Gajića koje će biti održano u četvrtak, 30. novembra od 19 sati u Velikoj sali Univerziteta u Nišu.

U poslednjih nekoliko godina profesor doktor Dragan Gajić, predsednik Astronomskog društva “Alfa” i redovni profesor u penziji Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, u više navrata je u diskusijama o našem obrazovnom sistemu govorio o naučnicima koji su dali značajan doprinos razvoju naše i svetske nauke, ali koji su u široj javnosti zaboravljeni ili se o njima, a pre svega o njihovom radu, malo zna. Screenshot 2023-11-28 at 14.49.42 foto: AD Alfa

Iz takvih diskusija proizašla je ideja da se o nekima od njih, bez dubljeg teorijskog zalaženja u njihov rad, nešto kaže kroz prigodno predavanje. Cilj je da se bar deo naših građana, a pre svega mladi ljudi, upoznaju sa značajem ovih naučnika. Na predavanju profesor Gajić govori o nekim našim značajnim ali u velikoj meri “zaboravljenim” naučnicima u oblasti prirodno-matematičkih i tehničkih nauka, uz sagledavanje istorijskih i društvenih okolnosti kada se odvijao njihov rad. - kažu organizatori.

Među njima ima onih o kojima se skoro ništa ne zna, kao što su Zaharije Orfelin, Atanasije Stojković, Vuk Marinković, ali i onih o kojima se govori samo u kontekstu nacionalnih prepucavanja, kao što je slučaj sa Ruđerom Boškovićem, smatraju organizatori.

Tu su i oni koje smo počeli da uvažavamo tek kada smo saznali koliko su u svetu cenjeni - Milutin Milanković, kao i oni za koje su uglavnom svi čuli, ali malo znaju o njihovom stvarnom radu - Josif Pančić, Sima Lozanić, Jovan Cvijić, Mihajlo Pupin, Mihajlo Petrović, pa i Nikola Tesla, koji je u laičkoj javnosti više poznat po "ezoteričnim" otkrićima koja mu se pogrešno pripisuju, a manje po svojim genijalnim delima koja su preporodila našu civilizaciju - objašnjavaju.

Konačno, govoriće se i o Pavlu Saviću, pioniru istraživanja u oblasti fisije, koji je do pre tridesetak godina bio jako poznat i cenjen, a danas se takoreći i ne pominje u našim školama i udžbenicima. Takav naš odnos prema pomenutim velikanima svakako nam ne služi na čast, ističu organizatori i pozivaju Nišlije da dođu na predavanje.

Predavanje će biti održano u okviru realizacije projekta "Kako dohvatiti zvezde“, koji je podržao Centar za promociju nauke Beograd u organizaciji Astronomskog društva „Alfa“, Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta i Univerziteta u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Huršid-paša

    20:23 // 29. 11. 2023.

    Ви сте народ НИКАКАВ !!! Са кокошијим памћењем !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: