Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 10. 12. 2015.

| Društvo

Nasilje u vezama i među studentima

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
490x370-490x370-nasilje-u-porodici
Nasilje ne treba trpeti, kažu iz Sigurne kuće; foto: JV

Od 180 niških studenata koji su učestvovali u anketi o nasilju u vezama, desetak njih je navelo da smatra opravdanim da momak udari devojku u slučaju prevare. Iz Sigurne kuće kažu da, iako ovo nije visok procenat, nasilje ne treba tolerisati. 

Prema rečima direktorke Sigurne kuće u Nišu Sonje Šćekić, ovakvo shvatanje studenata koji su učestvovali u anketi Sigurne kuće, veoma je opasno jer nasilja, kaže, ne sme uopšte biti i ono se ne sme tolerisati. 

Osim ovoga, desetak njih je navelo da u svojim vezama trpe ponižavanje, a desetak studenata je reklo da je nekad dobilo šamar od svog partnera. Interesantan je podatak da je preko polovina ispitanih rekla da je ljubomora sastavni deo ljubavi. Nadam se da su mislili na bezopasnu ljubomoru koja ni na koji način ne ugrožava partnera - kaže Šćekić.


Šta je sve nasilje?

Ona napominje da svaka žena mora znati da je nasilje ne samo kada je muškarac tuče, već i kada vređa, preti, ponižava, kontroliše njeno kretanje, kada joj bira prijatelje i donosi odluke umesto nje, pretura joj po stvarima, ucenjuje, viče i psuje, i poziva.

Ukoliko dođe do fizičkog nasilja, neophodno je pozvati policiju i eventualno hitnu pomoć, i obavezno otići kod lekara gde žena može da dobije potvrdu o nanetim povredama kako bi se pokrenuo postupak protiv nasilnika - kažu iz Sigurne kuće.


Profil nasilnika: Često slatkorečiv, ali ljubomoran i okrutan

sonja-scekic Direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić; foto: JVSonja Šćekić kaže da postoji obrazac ponašanja nasilnika u vezi, odnosno nekoliko znakova koji ukazuju na to da je žena u vezi iz koje treba da izađe.

On je ljubomoran, ali to žrtva najčešće tumači kao znak ljubavi. Međutim, ljubomora je znak kontrole i nesigurnosti. Takođe, nasilnik često priča priču o ljubavi na prvi pogled i tvrdi da nikad nikog nije tako voleo. Zavedena ovakvim rečima, žrtva može brzo da stupi i u brak sa njim, a onda počinju problemi - kaže Šćekić.

Nasilnik je, prema njenim rečima, neko ko ima potrebu da kontroliše svaki pokret svog partnera, pravdajući se navodnom brigom. Određuje gde može a gde ne može da ide, pokušava da izoluje svog partnera govoreći mu da su njegovi prijatelji i roditelji loši. Takođe, nasilnik je hipersenzitivan i lako se vređa, prebacujući krivicu za sve probleme na svog partnera.

Nasilnici su često okrutni prema životinjama, promenljivog su raspoloženja, i često prisiljavaju na seks - dodaje ona.

Kako kaže, svako treba da obraća pažnju na eventualne znake kod svog partnera i da se povuče iz ovakve veze pre nego što dođe do ozbiljnijih problema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • K

    22:32 // 10. 8. 2019.

    Prošla kroz to. Pretrpela traumu. Jos imam flashbackove. Ali je zver zaštićena i uživa ugled pa ako mi je život mio mogu samo da ćutim.

  • Borko

    09:32 // 11. 12. 2015.

    Pitanje je bilo " u slučaju prevare" i koncentrišite se u komentarima na tu okolnost. Svaki pravi muškarac bi bez razmišljanja raskinuo vezu sa preljubnicom.

  • realnost

    08:30 // 11. 12. 2015.

    U mojoj zgradi ima mnogo studenata podstanara,tako da imam prilike da skoro svakog dana cujem kako se tuku,kako momci maltretiraju svoje devojke.Veoma cesto na mnoga vrata dolazi i milicija na poziv stanara.Cuje se vriska,pretnja,psovanje,samaranje...Nekada to postaje neizdrzivo,uznemiravajuce.Podstanari se menjaju,ali nasilje ostaje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: