Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:12, 9. 2. 2017.

| Društvo

Nastavnik iz Niša štrajkuje glađu ispred Vlade zbog oduzete licence

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Nastavnik Živadin Disić
Nastavnik izgubio dozvolu za rad oktobra 2015; Foto: Fejsbuk stranica Živadin Disić

Bivši nastavnik istorije u Osnovnoj školi “Sveti Sava” Živadin Disić, kome je oduzeta licenca zbog obračuna sa kolegom, već drugi dan štrajkuje glađu ispred Vlade Srbije, jer mu Ministarstvo prosvete nije vratilo dozvolu za rad, koja mu je oduzeta pre završetka sudskog postupka zbog incidenta u školi. 

On objašnjava da je njegovom kolegi, nastavniku matematike Ljubiši Diniću iz škole “Ćele Kula” u Nišu, po odluci Ministarstva, vraćena licenca koja mu je oduzeta pre okončanja radnog spora, jer je zaključeno da je oduzimanje dozvole za rad bilo nezakonito.

Pravni stav ministra za neke važi, za neke ne važi. Štrajk nema veze sa presudom, niti sa drugim stvarima. Ministar je u rešenju o vraćanju licence kolegi naveo da je njeno oduzimanje pre okončanja radnog spora nezakonito i da se time uskraćuje jedno od osnovnih ustavnih prava - pravo na rad. Po tom osnovu je on, na zahtev, vratio licencu, a meni je na zahtev odgovoreno negativno - objašnjava Disić.

Sa njim, ispred zgrade Vlade u Beogradu, zbog toga što im je oduzeta dozvola za rad, štrajkuju kolege Smilja Janković iz Novog Sada i Petar Blagojević iz Kragujevca.

Ovde čekamo ispred Vlade sa zahtevom da nas primi premijer i da mu kažemo koji je problem. Ne bismo bili ovde da ne očekujemo pozitivan odgovor, mi smo rešeni da istrajemo do kraja pa kako bude - dodaje Disić. 

Podsetimo da su početkom februara 2015. godine, zbog incidenta ispred učionice u školi “Sveti Sava”, vođeni disciplinski postupci protiv Disića i njegovog kolege, takođe istoričara, Igora Đorđevića.

Zbog ovoga su obojica prekršajno kažnjeni sa po 15.000 dinara, a u presudi se navodi da su jedan drugog vređali i time povredili Zakon o javnom redu i miru.

U presudi od 16. marta 2016, koju je kasnije, prema Disićevim rečima, potvrdio i Apelacioni sud, navodi se i da je Igor Đorđević, Disića telom pokušao da pribije uz vrata i da mu je rukom zakačio naočare.

Disić kaže da od oktobra 2015. nema dozvolu za rad, a kako sud nije utvrdio da je on i udario kolegu, smatra da je prema njemu učinjena nepravda i da je trebalo da bude vraćen na posao.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dosta je bilo

    09:13 // 10. 2. 2017.

    Divan covek,odlican profesor....prosvetni radnici sramota da Vas bude sto cutite i ne ustanete svi kao jedan da zastitite kolegu ni krivog ni duznog....

    • misko

      09:50 // 10. 2. 2017.

      Kako seješ, tako ćeš i da žanješ.

    • Milisav

      18:10 // 10. 2. 2017.

      Ustaće, kada ih zasvrbi lični dohodak. U drugim slučajevima, jok.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: