Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 28. 1. 2013.

| Društvo

Nastavak kadaveričnih transplantacija u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
klinicki-centar1.jpg
Deo Transplatacionog tima na čelu sa dr Miškom Stojanovićem (desno)

Nakon 2 godine pauze u Nišu je izvršena transplantacija bubrega sa pacijenta koji je preminuo. Pacijent koji je dobio nov organ se oseća dobro i uskoro će biti pušten kući.

Kadaverična transplantacija je transplantacija organa sa pacijenta koji je preminuo od moždanog udara. U Nišu je poslednji put takva transplantacija urađena 2010. godine.

Zahvaljujući, kako kaže doktor Miško Stojanović vođa Transplantacionog tima, pre svega razumevanju rodbine preminulog, jedan pacijent koji je dugo bio na dijalizi dobio je nov bubreg.

-  Mi smo uspeli da uradimo transplantaciju kod pacijenta koji je takođe sa bubrezima u završnom stadijumu njihove slabosti i koji je na aparatima za dijalizu - rekao je doktor Stojanović.

Ovaj zahvat izvelo je ukupno 44-oro zaposlenih niškog Kliničkog centra. Miroslava Živković je član tima koja ima zadatak da razgovara sa porodicama preminulih od moždanog udara i uveri ih da je doniranje organa pravi potez.

- Takvi razgovori su stresni, dugotrajni, višestani i sa puno emocija - kaže doktorka Živković.

Čitav tim se slaže da je za nastavak kadaveričnih transplatacija neophodno razumevanje porodica preminulih, ali i što veći broj donora kojih u Nišu trenutno ima 997.

Među njima su Jelena Đukić Pejić i njen suprug koji su donorsku karticu potpisali još 2009. godine. Jelena kaže da su oni zaveštali svoje organe jer “čvrsto veruju da je to ispravno”.

- Ja ne mogu sa ovoga sveta poneti sa sobom ništa materijalno, ali ono što mogu da uradim sada jeste da budem svesna da nekada nekom mogu produžiti život, i sutra o tome moja porodica, moja deca neće morati da misle, jer je to moja želja. I mislim da je to nešto o čemu svi treba da razmišljamo. Mislim da čovek treba da uradi sve što je u njegovoj moći dok je živ da ovaj svet bude bolji za sve - zaključila je Jelena.

zoki Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra

Direktor niškog Kliničkog centra doktor Zoran Radovanović kaže da je transplantaciona hirurgija sastvani deo svakog Kliničkog centra u svetu.

Zbog toga i niški lekari stalno rade na svom usavršavanju, a ideja je, kako kaže direktor, da se ubuduće rade i transplantacije jetre, pankreasa i pluća. On kaže da je za taj novi korak neophodno obezbediti znanje i timove stručnih ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Olivera

    20:47 // 28. 1. 2013.

    Sta li bi ,,humanisti'' koji se uzasavaju zbog toga sto ljudi ne mrze, pa cak i hrane pse bez doma, rekli na cinjenicu da je donor bio covek koji je jako pomagao psima bez doma, zajedno sa svojom porodicom, prvenstveno cerkama koje su svojim pristankom i omogucile da njihov otac nekome pokloni zivot! ,,Humanisti'', vi sto kukumavcite zasto neko hrani ulicne pse a ne decu, da li ste i vi donori mozda?! Da li ste poklonili organe svog bliznjeg nekom kome bi to spasilo zivot? Aha, jeste, kako da ne...

  • onaj sa leve strane

    18:36 // 28. 1. 2013.

    Niski KC konačno postaje institucija kakva zaslužuje i treba da bude. Novi direktor je pokrenuo i za kratko vreme uradio puno toga. Gasna stanica, kardiohirurgija, Urgentni centar, transplantacije...za par meseci samo. Više nego što su neki za ceo mandat. Pritom bez stranačkog zapošljavanja i kadroviranja. Samo zlonamerni mogu da kritikuju! Dajem podršku direktoru, mom drugu Zoranu i očekujem isto od svakog ko želi dobro KC-u. Teško je rukovoditi sa 3500 ljudi... Dajte mu vremena i videćete rezultate. Tiger, ostade čokoladno mleko nepopijeno! Javi se ponekad, neću da te zovem, znam da si u gužvi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: