Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:18, 28. 8. 2020.

| Društvo

Nastavlja se smena direktora škola u Surdulici

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
OŠ "Bora Stanković" Jelašnica
Smena trećeg direktora za dva meseca; foto: osnovneskole.edukacija.rs

Pre skoro dva meseca u Surdulici je otkaz dobio direktor Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” Vladica Nikolić, zatim je početkom avgusta i direktor Poljoprivredno - šumarske škole “Josif Pančić” Vladica Gavrilov, a pre nedelju dana je sa direktorskog mesta u Osnovnoj školi “Bora Stanković” u Jelašnici smenjen Zoran Petković. Ministarstvo prosvete se ni ovog puta ne oglašava, a predsednica Opštine Surdulica kaže da je već zatražila prijem kod predsednika države na ovu temu, jer se smene realizuju, kaže, uvredljivo i bez poštovanja jasnih pravila o prekidu radnog odnosa.

Nakon što je direktor “Zmajeve” škole u Surdulici otpušten juna tokom trajanja zvršnih ispita, nakon njega i direktor Poljoprivredno-šumarske škole “Josif Pančić” i direktoru škole “Bora Stanković” Zoranu Petkoviću stiglo je Rešenje iz Ministarstva prosvete o razrešenju.

Kao i dvojica prethodnika koji su o smeni obavešteni prvo od kolega, Petković tvrdi da je otpušten neosnovano i iznenada, a da ga je o smeni dan pre nego da stigne Rešenje o razrešenju obavestio novi vršilac dužnosti direktora.

Inspekcijski nadzor je, kako kaže, izvršen 30. jula, u njegovom odsustvu jer je koristio godišnji odmor, zbog čega se on vratio sa odmora i 3. avgusta nastavio da radi.

Novu neprijatnost sam doživeo kada je Miloš Stojanović, sadašnji već vršilac dužnosti direktora Miloš Stojanović, 19. avgusta nenajavljeno i krajnje arogantno ušao u moju kancelariju i seo za moj radni sto demonstrirajući preuzimanje pozicije direktora škola. Iznenađenim zaposlenima je objasnio da je on novi direktor, a mene i ostale kolege iz uprave optućio da krijemo mejlove o mom razrešenju i njegovom postavljanju - kaže Petković.

Niko iz škole, dodaje on, nije bio obavešten o imenovanju novog direktora, niti upoznat sa razlogom njegove smene.

Zanimljivo je da je mejl o razrešenju i postavljanju vršilaca dužnosti direktora škole stigao 20. avgusta, dakle dan nakon što nas je gospodin Stojanović “posetio” - kaže Petković.

U vezi otkaza Petković će, kaže, tražiti objašnjenje od Ministarstva, a pravdu će potražiti preko suda. Novinari Južnih vesti su takođe pisali Ministarstvu prosvete i pitali o detaljima vezanim za otpuštanje Petkovića, a s obzirom da je ovo treće razrešenje za dva meseca i koje probleme je Ministarstvo u tako kratkom periodu identifikovalo u obrazovnom sistemu Surdulice, a koji kao rešenje imaju otpuštanja i to hitno i bez objašnjenja. Ali iz Ministarstva, kao ni kod otpuštanja direktora “Zmajeve” škole, odgovora nema.

Južnim vestima je stigao odgovor samo u vezi otpuštanja Gavrilova, u kome se navodi da je njegova smena u skladu sa zakonom.


Predsednica Opštine smatra da su direktori smenjeni neosnovano

Predsednica Opštine Aleksandra Popović kaže da su kadrovske smene u Surdulici usmerene uglavnom na prosvetne radnike, a da se ralizuju uvredljivo i bez poštovanja jasnih pravila o prekidu radnog odnosa.

Uznemirujuća je činjenica da se sve ovo dešava samo i isključivo u Surdulici i to za vreme završnih ispita, odnosno raspusta i slanjem inspekcije iz Beograda usred pandemije. Previše je poštenih, dobrih i vrednih ljudi neosnovano smenjeno u kratkom vremenskom roku i svi oni će potržiti pravdu na sudu , a mi ćemo kao lokalna samouprava stati uz njih. Kao predsednica Opštine već sam zatražila prijem kod predsednika države na ovu temu - kaže Popovićeva.

Opština s punim pravom očekuje da bude obaveštena o planiranim otpuštanjima, kaže ona, jer se konstantno ulaže u obrazovni sistem. Od uređenja, kako kaže, opremanja i renoviranja škola, preko đačkih uniformi i redovnih novčanih podsticaja i vodi se računa o svakom učeniku, učitelju, nastavniku i direktoru.

Nas kao lokalnu samoupravu koja vodi računa o svakoj svojoj školi i svim svojim đacima, ni u jednom od ovih slučaja niko nije kontaktirao od strane Ministarstva prosvete. Niko nam se nije obratio, niti nas konsultovao na temu smene direktora. Tužno je što na kraju deca, usled ovih nerazumnih odluka, trpe najveću štetu. Sada kad se bliži početak nove školske godine mislim da svi imamo važniji zadatak od postavljanja novih direktora, a to je kako ćemo na najbolji mogući način odgovoriti na izazove koje novonastale okolnosti izazvane pandemijom nose , a direktno utiču na đake i školstvo - kaže predsednica Opštine.

Podsetimo, na prvu smenu direktora reagovao je lider surduličkih socijalista Novica Tončev rečima da će blokirati auto-put Beograd - Skoplje ako još neko od direktora državnih institucija iz SPS-a bude smenjen.

U Surdulici je nakon izbora ponovo rasplamsan politički rat između SPS-a i SNS-a, a za sada se ne zna da li je i ova smena direktora povezana sa sukobom dveju stranaka, s obzirom na to da smenjeni direktor Petković kaže da nije član nijedne stranke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • providni napredni komentari

    20:01 // 30. 8. 2020.

    Najezda surduličkih (eps,elektrana,Djerdap usluge,securitas)botova.Bilo je klečanja po kukuruzu zbog neaktivnosti u komentarima,pa sad da nadoknade !

  • Mini

    11:49 // 30. 8. 2020.

    Ajde, pa naravno da ce da ih smene kad milion malverzacija imaju. A uz to i pljuju drzavu koja ih placa. I bilo je krajnje vreme.

    • asano

      20:03 // 30. 8. 2020.

      Sad će sa naprednim kadrovima biti jos gore.

  • Stanija

    11:48 // 30. 8. 2020.

    Država Srbija i ministarstvo prosvete imaju pravo da pošalju inspekciju u svaku školu na teritoriji Republike Srbije (čak i u "Užičku Republiku") i da smene svakog direktora koji ima nepravilnosti u radu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: