Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 28. 2. 2019.

| Društvo

Nastavlja se štrajk u niškom Katastru, dokumenta izdaju samo "hitnim slučajevima"

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
katastar vrata
Vrata zatvorena do ispunjenja zahteva štrajkača;Foto: M. Z.

Zato što je, kako kažu iz sindikata niškog Katastra, prekršen sporazum koji su sredinom januara postigli sa ministrom rada Zoranom Đorđevićem, u ovoj službi nastavljaju štrajk koji su ponovo pokrenuli juče. Kako navode, dokumenta će izdavati samo hitnim slučajevima, odnosno građanima kojima su potrebni za socijalnu pomoć.

Zato što je direktor Republičkog geodetskog zavoda prebacio ovlašćenja oko obračuna plata na načelnike službi koji, prema rečima sindikalista pritiskaju zaposlene, sporazum koji su postigli 21. januara smatraju prekršenim. Osim toga, dodaju, zasad nije isplaćeno 70-80 radnika, a nije urađen ni nadzor nad isplatama u Zavodu.

Zato od juče od oko 60 zaposlenih u niškom Katastru, radi njih sedmoro. Šalteri su i danas otvoreni samo za hitne slučajeve, a sutra će, kako najavljuju sindikalisti, u nove pregovore sa ministrom Đorđevićem.

Građani mogu da podnesu zahtev za list nepokretnosti za socilajna davanja što im je neophodno, da odrade. To je ono što smatramo da je u ovom trenutku hitno. Predmeti koji stižu od strane notara se zavode, ali se ne rade. Ljudi koji treba da ih obrađuju su u štrajku - dodaju.

Pošto su iz Zavoda još ranije izašli u javnost saopštavajući da su štrajkovi zaposlenih u ovoj službi politički motivisani, radnici u Nišu kažu da njihova obustava rada nema veze sa bilo kakvim aktuelnim protestima u Srbiji, već isključivo sa njihovim platama.

Imali smo razgovor sa Đorđevićem, ukazali mu da postoje greške što se tiče obračuna plata. Isključivi razlog štrajka su naše zarade i žao mi je što rukovodstvo Zavoda pokušava da okrene na temu uličnih protesta, političkih stvari i svega toga, što blage veze nema - navode sindikalisti.

Kako su objasnili i ranije, na početku štrajka krajem decembra, glavni razlog je što im se na njihove zarade ne obračunavaju najavljena uvećanja plata u javnom sektoru, što ih ostavlja "kratkim" i do 11.000 dinara mesečno, zavisno od stručne spreme. Kažu da ni ranije uvećanje od 5 % nije uticalo na njihovu zaradu, već samo na osnovicu, te je ostala bojazan da ni ovogodišnje najavljeno povećanje od 7 % za javni sektor, neće uticati na plate u Zavodu.

Da nismo krenuli u štrajk, ostali bismo kompletno bez dodatka od 10.000 do 11.000 dinara, zavisno od stručne spreme. Bukvalno smo bili vraćeni 10 godina unazad, jer u toliko održavamo taj neki nivo zarada koji je daleko ispod nivoa prosečne zarade - dodaju članovi sindikata.

Sindikalisti navode i da po formiranju Radne grupe u pregovorima sa ministrom Đorđevićem, nije formiran Odbor za praćenje primene sporazuma. Nadaju se da će sutra sve biti rešeno i smatraju da jedino nečije "dokazivanje" može da produži štrajk, zbog koga najviše ispaštaju građani.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milica

    09:16 // 1. 3. 2019.

    od juna čekam na rešenje o uknjizenju.Strava,jad i čemer od institucije.

  • mica

    22:32 // 28. 2. 2019.

    Eno na trzistu rada kolko oces radne snage! Sramota je da ne odrzavaju minimum procesa rada a ko su oni da odredjuju ko je prioritet i da samo za njih rade! Sve razumem i svako ima pravo da se bori za svoja prava, al ne na ovakav nacin jer je ovo sramota!

  • Tijana

    22:08 // 28. 2. 2019.

    Najgora služba u gradu. Nikog ništa ne smeš da pitaš jer kad pokušaš čuvar te izbacuje napolje.
    A i ona rešenja koja urade su uglavnom puna grešaka..

    • Sima

      09:30 // 1. 3. 2019.

      Nepotizam i porodično zapošljavanje i diplome koje su stečene preko noći bez ikakve prethodne provere sposobnostii znanja i mentalnog sklopa , zaposlenih ćerki...Majke koje vode zetove i ćerke na posao i hoćete izdata dokumenta bez grešaka.Pa kako?Jadan onaj ko im se obrati ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: