Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:03, 19. 10. 2020.

| Društvo

Nastavlja se suđenje hotelu Novice Tončeva "New city" zbog otkazivanja debate o slobodi medija

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
New city hotel
Poplava ili cenzura? Foto: JV

Nakon pauze zbog epidemije, 20. oktobra u Privrednom sudu u Nišu nastaviće se suđenje hotelu New city po tužbi Instituta za evropske poslove. Razlog je događaj od pre godinu i po dana, kada je niški hotel u poslednji čas otkazao debatu kojom je trebalo da moderira Olja Bećković, a govore profesor dr Čedomir Čupić, novinari Ivan Ivanović i Milojko Pantić i zamenica urednika NIN-a Vesna Mališić. Iako su u hotelu rekli da je razlog poplava u sali, oni su sumnjali na cenzuru.

Među onima koji su sumnjali u istitnitost razloga su i organizatori debate - Institut za evropske poslove. Prvi razlog bio je, kako sami kažu, što im nije bilo dozvoljeno da se sami uvere u havariju, a već narednog dana objavljen je i snimak uređene prostorije.

Zato su tražili naknadu od hotela u iznosu od 200.000 dinara, sa napomenom da je suština svega slanje poruke da ovakve situacije ne smeju da se ponove. Ipak, odbrana hotela je bila da je reč o višoj sili, a vlasnik Novica Tončev rekao je da oni nisu mogli da utiču na poplavu.

Tako se došlo do suda, a za sutra od 12:30 zakazano je, kako prenose u Institutu, davanje iskaza rukovodstva hotela.

Iako ugovor, regularno sklopljen između hotela i Instituta, predviđa finansijsku odštetu u slučaju jednostranog otkazivanja događaja od strane hotela, rukovodstvo hotela odbilo je da izvrši i ovu ugovornu obavezu, time ujedno odbivši da preuzme odgovornost za veoma grubu sabotažu javnog prostora za društveni dijalog. Kako se ovaj hotel nalazi u vlasništvu visokog funkcionera SPS-a, Novice Tončeva, Institut za evropske poslove čvrsto veruje da je ovakva odluka o tome da se ne dozvoli da se debata održi politički motivisana, te da je neophodno poslati veoma jasnu poruku da ovakve stvari ne smeju da postanu pravilo i da sabotaža slobode govora nije i ne sme da bude prihvatljiva - navode iz Instituta.

Samo otkazivanje debate i uzrok takvog postupka privukli su veliku pažnju javnosti, a u Institutu navode da ovakve i slične pojave moraju da budu u fokusu javnosti, kako bi dobile odgovarajuće epiloge.

Novo ministarstvo za društveni dijalog mora da otvori javne prostore za društveni dijalog i da osudi svako narušavanje slobode govora i okupljanja, kako bismo napredovali u procesu reforme i mogli Srbiju da zovemo demokratskom državom. Do tada, menadžment hotela New City u Nišu i vlasnik Tončev treba da snose odgovornost - zaključuje se u objavi Instituta.

Podsetimo, na debati "Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti" trebalo je da se govori o tome zašto su slobodni i etični mediji naophodni za razvoj demokratije i društva, kao i o izazovima sa kojima se novinari danas sreću.

Trebalo je da govore dobro poznata imena, a najavljeno je 200 posetilaca. Ipak, neposredno pre održavanja debate iz hotela je javljeno organizatorima da je sala poplavljena i da događaj mora biti otkazan. Dan kasnije, tadašnji odbornik Srđan Nonić snimio je salu koja je delovala potpuno uređeno.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivajlo

    20:53 // 20. 10. 2020.

    Novica Tonćev se ponaša ko Todor Živkov .

  • Putin

    08:24 // 20. 10. 2020.

    Stedeo covek, od plate, pa kupio Hotel!

  • Mara

    20:18 // 19. 10. 2020.

    Nema ništa od toga taj se uvek izvuče

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: