Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:26, 27. 6. 2019.

| Društvo

Nastavljaju se problemi Babušničana sa odvoženjem smeća

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Prepuni kontejneri pored dečijeg igrališta
Prepuni kontejneri pored dečijeg igrališta; foto: čitalac

Fotografije đubreta koje “preliva” iz kontejnera na više lokacija u Babušnici, izazvale su veliki broj komentara na društvenim mrežama, a građani se žale da JKP Komunalac loše obavlja posao odvoženja smeća. Iz ovog preduzeća odgovaraju da imaju problem sa jedinim kamionom smećarem, ali da se snalaze kako kontejneri ne bi bili prepuni. Isti problem građani su imali i prošle godine, a od tada do danas, lokalna samouprava nije preduzela ništa da problem trajno reši.

Po svedočenju građana, smeće se u pojedinim naseljima nije odvozilo 2 do 3 nedelje, iako je planom i programom preduzeća predviđeno da kamion jednom nedeljno obiđe svaku ulicu i pokupi đubre.

Ovo je sramota i katastrofa. Deca se igraju na igralištu pored kojeg se nalaze 3 kontejnera koji su prepuni đubreta. Ako im lopta ode tamo, jedva mogu da je vrate, količina smeća oko njih je velika - kaže jedna meštanka.

Građani komentarišu da je situacija loša tokom cele godine, ali da se u poslednjih mesec dana đubre sve više gomila oko kontejnera, jer se, očigledno, ne odvozi. Građani svedoče da đubre nije izvoženo nekoliko sedmica Građani svedoče da đubre nije izvoženo nekoliko sedmica; foto: čitalac

Da li treba da živimo u đubretu? Za trenutno katastrofalno stanje kriva je isključivo lokalna samouprava i niko drugi. Kad će Komunalac da radi posao za koji su plaćeni našim novcem - pita se građanin.

Miodrag Kostić, direktor Komunalca, kaže da se problem sa izvoženjem smeća često ponavlja jer preduzeće i dalje raspolaže sa samo jednim kamionom, a kada se on pokvari, ne postoji alternativa.

On je dobijen iz donacije i direktno je uvežen iz Amerike. Ne možemo da sredimo kvar koji mu je ograničio snagu, ide sporije nego ranije, gotovo da ne može da ide uzbrdo. A tek je problem kada se vraća sa regionalne deponije kod Pirota - priča Kostić.

Kaže da je jedino rešenje kupovina novog kamiona koji bi rasteretio postojeći i koji bi mogao da se remontuje, kako bi u funkciji bila 2 vozila.

Mi novca da ga sami kupimo nemamo. Već 3 godine ide priča da će biti dobijen iz donacije, kao i kante za đubre, ali to se do sada nije realizovalo. Ove godine opet obećanja iz lokalne samouprave i opet ništa - kaže direktor.

Kada se kamion pokvari i dok je na servisu, nastaju najveći problemi i gomilanje smeća. Poslednji kvar na njemu naterao je komunalce da posegnu za alternativnim rešenjem, kada su, uz pomoć bagera i kamiona sa prikolicom, pražnjeni kontejneri. Alternativno rešenje? Alternativno rešenje?; foto: čitalac

U problemu smo svaki put kad bude i manji kvar, poput cepanja gume ili creva za ulje. Odmah gubimo korak, samo je jedan kamion. Smanjuje se broj stanovnika, a količina smeća se povećava - objašnjava Kostić.

Šanse da se novi kamion smećar kupi nisu velike, a na pitanje kako lokalna samouprava namerava da reši taj problem, predsednica Opštine Slađana Nikolić kratko je odgovorila da se čeka donacija.

U planu je preko organizacije Help da se dobije smećar, zbog toga se nismo odlučili da ga sami kupimo. To sad zavisi od njih kad će da se realizuje - kratko je rekla Nikolićeva.

Podsetimo, i sredinom oktobra prošle godine građani Babušnice imali su velikih problema sa prepunim kontejnerima. Razlog za to je bio isti kao i sada - jedno vozilo koje je u kvaru. Rešenje problema, građani i dalje čekaju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mirko

    18:34 // 29. 6. 2019.

    Bitno da se kupiju autobusi i da se besplatno prevoze sns glasači

  • NEL Group

    10:59 // 29. 6. 2019.

    Znači HELP je kriv?

  • nisam strucnjak al mogu da kazem

    18:04 // 27. 6. 2019.

    Za pocetak zameniti ove male kontejnere od tankog pleka...vecina njih su pred raspadom a velicina nije dovoljna pogotovo kad se uzme koliko ih cesto prazen...najbolji su oni veliki i jaki sto ih ima par.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: