Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:46, 25. 2. 2016.

| Društvo

Nastavljeni protesti stanara, skoro hiljadu Nišlija izašlo na ulicu

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
naslovna
Jedan od najmasovnijih protesta dosad; foto: Vanja Keser

Transparenti, pištaljke i povici “lopovi, lopovi” večeras su se ponovo mogli videti i čuti na niškim ulicama tokom protesta na kome je skoro hiljadu nezadovoljnih građana, predvođenih Udruženjem stanara, tražilo ostavke gradskih vlasti ispred Gradske kuće. Novi protest najverovatnije u četvrtak.

Nešto više od mesec dana nakon poslednjeg okupljanja, Nišlije su večeras krenule u novu protestnu šetnju od Parka Svetog Save do Gradske kuće, gde su ponovili svoje zahteve u kojima, kažu, planiraju da istrajavaju sve dok ne budu ispunjeni.

Oni traže da gradonačelnik Zoran Perišić i njegov zamenik Ljubivoje Slavković podnesu ostavke, kao i da direktori svih javnih preduzeća budu smenjeni, pre svega zbog “nedomaćinskog poslovanja i javašluka koji je potvrđen izveštajem DRI o nenamenskom trošenju 1,6 milijardi dinara".

VAK-2969 Iz Udruženja pozivaju sve nezadovoljne građane da se pridruže na sledećem protestu; foto: Vanja KeserIpak, jedan od najaktuelnijih zahteva je da se koriguju uvećani januarski računi za grejanje. Kako je na protestu rekao Saša Kostić iz Udruženja, stanari su uspeli da se izbore za sniženje cena grejanja, ali su vlasti “smislile novi marifetluk da ljudima isprazne džepove”.

Povećali su nam potrošnju na osnovu koje nam uzimaju novac i naplaćuju velike račune. To više neće moći jer smo doneli odluku da na sve podstanice postavimo dodatne brave kako bismo ih sprečili da tu ulaze bez nas i da šteluju potrošnju - rekao je Kostić.


"Ne dajte da vam oduzmu stanove"

Ivica Živković iz pododbora Udruženja koji se bavi radom “Parking-servisa” kaže da su visoki računi komunalnih usluga korak ka otimanju imovine građana, jer je “stambeni fond poslednji kapital koji je u Srbiji opstao”.

Sramota je i pomisliti ko danas sedi na mestu gradonačelnika, zamenika, većnika, direktora javnih komunalnih preduzeća. Isto je bilo u prethodnim garniturama, isto će biti i posle izbora. Jedina stvarna politička moć nalazi se u rukama svesnog i odgovornog građanina koji odlučuje da se organizuje, istakne svoje zahteve i podigne svoj glas - kaže Živković.


Jovanović: Zamenik gradonačelnika ne zna u kom veku živi

VAK-3133 Đokica Jovanović upozorio da Udruženje neće odustati od svojih zahteva; foto: Vanja KeserKomentarišući izjavu zamenika gradonačelnika Ljubivoja Slavkovića da “nije od interesa za javnost” zbog čega je sa dnevnog reda današnje sednice Gradskog Veća skinuta tačka koja se tiče odluke o novom zaduživanju Grada, jedan od čelnika Udruženja profesor Đokica Jovanović rekao je da Slavković “ne zna u kom veku živi”.

Sve je od interesa javnosti. On je time rekao sledeće: javnost je maloletna, mi smo tutori, mi možemo da uzimamo novac od javnosti i da ga trošimo kako god hoćemo, a javnost to ne treba da interesuje - kaže Jovanović.

On najavljuje da se Udruženje neće zaustaviti samo na analizi rada “Toplane”, “Naisusa” i “Parking servisa”, već će analizirati rad svih javnih preduzeća i ustanova i tražiće “praznu stolicu” u nadzornim odborima svih niških preduzeća.

Kako kaže, ne nameravaju da odustanu.

Nas je mnogo više nego njih. Nećemo dozvoliti da nas ponižavaju. Makar desetoro ljudi marširalo, mi ćemo marširati. Makar niko ne marširao sa nama, Udruženje će marširati. Makar jedan član Udruženja da može da hoda, on će marširati i podsećati ove ljude bez časti da nemaju čast - kaže Jovanović.

WP-20160225-17-20-32-Pro Kolona nezadovoljnih Nišlija krenula od Parka Svetog Save do Gradske kuće; foto: JVNa skupu je najavljeno i da će se nastaviti sa tribinama gde će upoznati građane sa novim izmenama Zakona o stanovanju i Zakona o javnom okupljanju, a sledeća protestna šetnja će najverovatnije biti organizovana sledećeg četvrtka od 17 sati iz Parka Svetog Save.


Umalo incident

Inače, na samom početku okupljanja u Parku Svetog Save, umalo se nije desio ozbiljniji incident kada je jedan građanin iz prvog reda u publici počeo da viče na organizatore protesta.

Zašto? Zašto? Četrdeset godina plaćam grejanje, vi plaćate određene stvari i luftirate se - vikao je on.

Nakon toga su ga redari udaljili, ali je došlo do koškanja sa nekoliko okupljenih. Na sreću, tuče nije bilo jer je čovek ubrzo napustio skup.

Protest nezadovoljnih Nišlija (video: Vanja Keser)

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Natasa Manojlovic

    21:01 // 26. 2. 2016.

    trenutna placamo i grejanje ulice, posto je toliko vruce, prozori sirom otvoreni, mogli bi ovako i u maju i ima da zarade samo tako

  • Nikola

    19:24 // 26. 2. 2016.

    Prijatelju mislim da si pogresno shvatio poruku, nisam ja trazio novac nazad nego da se ukaze da neki benefit drzava mora dati i tim ljudima.

    -75 god. nije postojao stambeni fond
    -teoretski imas pravo da vratis deo tog novca kada bi trazio, ko sto su osteceni iz Jugoskandika ili Dafine dobili jer ti je drzava bila garant

    To sto si ti platio i prikljucio se to je tvoj izbor

  • Srecna

    18:30 // 26. 2. 2016.

    Drago mi je sto se Nis probudio.Naravno i meni je uvecan racun za struju, skroz neosnovano ,ali sam svesna da se nesto cudno desava .Ako se uzme u obzir da onima koji su koriscici socijalne pomoci , ovog meseca nije umanjen racun, i ako im to pravo pripada po vazecem zakonu , moze se postaviti pitanje, KO SE TO USUDJUJE DA OTIMA OD NAJSIROMASNIJIH.I kome i za sta je potreban toliki novac?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: