Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 22. 12. 2020.

| Društvo

Nastavljeno suđenje zbog otkazane debate u hotelu Novice Tončeva - svedočenja o tome da li je bilo radova

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
New city hotel
Poplava ili cenzura? Foto: JV

Suđenje niškom hotelu New City koji je zbog otkazivanja debate tužio Institut za evropske poslove, nastavljeno je danas pred Privrednim sudom u Nišu i to iskazima nekih svedoka koji su naveli da nisu primetili radnike kako popravljaju havariju u sali, dok je vlasnik privatne firme tvrdio da je bilo popravke. Podsetimo, iz hotela su tvrdili da su zbog poplave i havarije otkazali debatu, dok iz Instituta ostaju pri stavu da je otkazana iz političke prirode, a ne zbog kvara u sali.

Na današnjem ročištu kao svedoci pojavili su se zamenica direktora Instituta za evropske poslove, direktorka hotela Monika Sotirova, deo osoblja hotela i vlasnik firme koja je bila angažovana da popravi havariju u sali.

Šef restorana i šefica recepcije su, kako saznajemo, tvrdili da nisu ulazili salu tokom popravke na dan kada je otkazana debata, te da nisu videli radnike.

Debata otkazana Debata otkazana u poslednji čas; Foto: FB - "Debata: Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti" Vlasnik privatne firme koju su angažovali iz hotela tvrdio je da je bilo radova na popravci u sali u kojoj je trebalo da se održi debata, kao i da su oni bili završeni oko 15 sati.

I zamenica direktora Instituta za evropske poslove Aleksandra Stanković izjasnila se da nije primetila radnike, niti je videla i čula da se obavljaju neki radovi.

Jasno je iz iskaza svedoka da nije bila u pitanju apsolutna poplava, niti da se radilo o potpunom nekorišćenju sale, već da se radilo o manjem kvaru, koji je prema izjavama svedoka otklonjen u toku dana. Mi stojimo pri stavu da je razlog otkazivanja političke prirode, jer oni su se prvobitno izjasnili da su morali da otkažu zbog velike havarije i poplave i pozivali se na to da je reč o višoj sili, a radilo se o manjem kvaru. Uprkos našim molbama i traženju načina da se debata održi u manjoj sali, iz hotela su to odbili - kaže direktor Instituta Naim Leo Beširi.

Na prethodnom suđenju u oktobru izostali su i odgovori Elektrodistribucije i JKP Naissus koji bi potvrdili da se zaista i desila havarija u hotelu na dan kada je trebalo da se održi debata. Oni su u međuvremenu dostavljeni i u oba dopisa navodi se da nije došlo do prekida električne energije i vode na dan kada je trebalo da bude održana debata.

Kako je ranije rekao za Južne vesti, vlasnik hotela New City Novica Tončev neće davati izjave od ovom sudskom postupku dok se on ne završi.

Naredno ročište zakazano je za 9. februar kada će svedočiti bivši odbornik Srđan Nonić, koji je dan nakon havarije sa ulice snimio da je prostor u sali izgledao potpuno uređeno i da se nisu videle posledice poplave niti bilo kakve nepogode.

Iskaz pred sudom zbog ovog događaja daće i nekadašnji menadžer hotela New City Nenad Rokvić, koga je najpre tužena strana predložila za svedoka, pa povukla. Ovog puta Rokvić će svedočiti na insistiranje pravnog zastupnika Instituta.

Kako su ovo poslednji svedoci u tom sudskom postupku, direktor Naim Leo Beširi očekuje da će naredno ročište biti i poslednje.

Podsetimo, Institut za evropske poslove i niški hotel New city u vlasništvu ministra Novice Tončeva našli su se pred sudom zbog toga što su iz hotela otkazali debatu koju je trebalo da moderira Olja Bećković, a na kojoj je trebalo da o slobodi medija pred oko 200 posetilaca govore profesor Čedomir Čupić, Milojko Pantić, Vesna Mališić i Ivan Ivanović. Kao razlog otkazivanja predstavnici hotela naveli su da je sala bila poplavljena i da događaj mora biti otkazan, dok učesnici i organizatori debate tumače da je u pitanju cenzura.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miša iz Niša

    06:30 // 23. 12. 2020.

    Samo u Srbiji je 'SLOBODA' zabranjena reč u svakom smislu
    Bila to sloboda medija ili sloboda govora ili pravo na Slobodno mišljenje... jadna li si Srbijo kad si u 21.om veku postala ROB!
    Ovo čemu sada svedočimo je klasičan primer modernog robovlasništva!!!
    Narode probudi se!!!

  • Mara

    05:15 // 23. 12. 2020.

    Strasno

  • Marko Jovanovic

    21:18 // 22. 12. 2020.

    Veliki test za pravni sistem.

    • vmp

      08:49 // 23. 12. 2020.

      pravni sta? da li citas njihove biografije, prosek studiranja 10 godina, prosecna ocena jedva preko 7, smesno...o tezini pravnog fakulteta da ne pricamo, pobegli od matematike.
      nego pitanje za JV, kako je pomenuti vlasnik hotela dobio pravo da potapajucim stubicima regulise saobracaj u ul. gen. tranijea, gde to ima u svemiru da privatnik upravlja drzavnom ulicom?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: