Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:05, 14. 4. 2021.

| Društvo

Suđenje zbog udesa na Bulevaru Medijana: Sud naložio veštačenje zrelosti i uračunljivosti vozača

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
sudjenje
Osumnjičeni N. S. prisustvovao i trećem ročištu; foto: N. Mitić

U nastavku suđenja za saobraćajnu nesreću na Bulevaru Medijana u kojoj su nastadali 12-godišnji dečak i muškarac star 45 godina, na današnjem ročištu saslušano je 7 saobraćajnih policajaca koja su imala slična svedočenja o ponašanju vozača “audija”. Sud je odlučio da uradi komisijsko veštačenje kojim stručnjaci treba da se procene uračunljivost, zrelost i moguće neurološke probleme vozača, dok su advokati obe strane imali primedbe na to kako je veštak odredio brzinu i kočenje automobila.

I pored protivljenja advokata oštećenih i tužioca, Osnovni sud u Nišu je odlučio da u nastavku procesa zatraži od Zavoda za sudsku medicinu da formira komisiju u kojoj bi trebalo da budu stručnjaci koji mogu da urade neurološko, psihijatrijsko i veštačenje duševne zrelosti vozača s obzirom na to da je mlađe punoletno lice. Kako je okrivljeni N. S. ranije naveo u odbrani, zbog tih problema izgubio je kontrolu nad autom, a danas je potvrdio da se zbog tih problema do sad nije javljao lekaru, niti je uzimao lekove.

O ponašanju vozača na današnjem ročištu koje je trajalo skoro 7 sati govorili su i saobraćajni policajci, koji su rekli da je on nakon nesreće stajao sam pored automobila, bio je svestan i uplašen.

Policajac koji je prvi došao na lice mesta nesreće naveo je da je po dolasku video vozača petnaestak metara od auta, koji mu je potvrdio je da jeste bio za volanom auta, dao mu je dokumenta i pošao sa njim bez pogovora. Nakon toga ga je, dodaje, predao drugoj patroli, koja je u međuvremenu bila stigla.

Druga patrola, kako svedoče policajci koji su bili u njoj, smestila je vozača N. S. u službeni auto, gde mu je određen aklo-test, a zatim je prebačen u policijsku stanicu, pa u Kazneno-popravni zavod.

Svi policajci potvrdili su da su te večeri bili u uniformama, te da smatraju da ih je i okrivljeni prepoznao, a jedan od njih ocenio je da je ponašanje vozača bilo tipično za one koji učestvuju u sličnim udesima.


I odbrana i advokati oštećenih imaju primedbe na saobraćajno veštačenje

Za advokate oštećenih nema sumnje da je “audi” išao brzinom od 152 km na sat u trenutku nezgode, dok branilac okrivljenog tvrdi da veštak nije koristio naučne parametre pri utvrđivanju brzine, te da je brzina bila čak i manja od 131 km na sat, koliko je veštak rekao da je utvrdio.

Nejasno je bilo zašto sudski veštak nije odradio kompjutersku simulaciju saobraćajne nesreće, kada je imao sve parametre. Osnovni parametar je bio gde je došlo do gubljenja stabilizacije na vozilu, kretanje destabilizovanog vozila do kontakta sa ivičnjakom i posle do kontakta sa detetom, a posle toga nastala su oštećenja na vratima automobila i ograde. On je odredio najnižu brzinu od 131 km na sat. Međutim, kada je pokušao veštak saobraćajne struke pokušao da složi tu simulaciju, pri toj brzini dete čak ne bi udarilo u ogradu - istakao je Bratislav Stojanović, advokat oštećenih.

On predlaže da se odradi komisijsko veštačenje, a ne veštačenje pojedinca, a njen sastav činili bi, kako pojašnjava, stručnjaci sa Departmana za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Brzinom kojom se kretao “audi” baviće se veštaci, koje branilac okrivljenog najavljuje, kako kaže, sa ciljem da dokaže da je bila manja od one koju je utvrdio sudski veštak.

Ne pokušavamo da dokažemo da je vozio manjom brzinom, nego da izađe ono što je zaista istina. Znači, da je očigledno da nisu uzimani dobri parametri, da su uzimali pogrešne mere. Naši veštaci se pozivaju na izvore koji su zasnovani na nauci, a koliko sam danas čuo veštak se poziva na nekakve izvore sa savetovanja, to su mišljenja koja nisu obavezna. Nema ko je taj izvor naučni na kog se oni pozivaju. Naši veštaci će objasniti zbog čega to nije u skladu sa pravilima nauke i sigurno će brzina biti manja, a koliko, to ja ne mogu da znam - rekao je branilac vozača Saša Knežević.

Inače, najviše primedbi saobraćajnih saradnika, koji su danas postavljali pitanja veštaku, u njegovom radu imali su zbog načina na koje je on merio brzinu i kočenje automobila. Od veštaka se čulo i da je automobil bio na biciklističkoj stazi kada je udario maloletnog pešaka.

Na narednom ročištu, koje je zakazano za 28. april, pred sudom će biti i saradnici saobraćajne struke, na inicijativu odbrane.

Podsetimo, vozač je 4. januara ove godine izazvao saobraćajnu nesreću vozeći oko 130 km na sat Bulevarom u Duvaništu, a dan kasnije je uhapšen.

Suđenje je počelo oko 2 i po meseca nakon nesreće, a zbog te tragedije brojne Nišlije izašle su na ulicu, sa zahtevom da se poboljša bezbednost saobraćaja u gradu, kako bi se sprečile slične tragedije, a tražili su i adekvatne kazne za saobraćajne nesreće, jer smatraju da kazna od 8 godina zatvora nije dovoljna za takva krivična dela. Porodice poginulih traže da se ovo krivično delo kvalifikuje tako da sud može da izrekne veću kaznu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Uplasio se pa stalno jurca gradom

    09:38 // 15. 4. 2021.

    I da je isao 131 km/h to je vec prekoracenje na autoputu. Ovo nije autoput i dozvoljena brzina je 60 km/h. Kakve veze ima da li je isao 130 ili 150? Daleko je to od 60. Da je autoput pa da razumem ili da je ogranicenje 120 pa da je malo preko isao. Realno bez min 10 god odlezanog zatvora nema nista od pravde.
    Ako se uplasio kako to da svako vece vozio tako brzo? On cim sedne za volan uplasi se.

  • Ivan

    09:30 // 15. 4. 2021.

    Po ovome,onda i doktor koji mu je izdao uverenje da je" zreo" i sposoban,da upravlja motornim vozilom,mora malo da napipa pritvor......ili je on samo u tih par minuta bio "sposoban",a čim je izašo iz ordinacije opet obuko odelo neuračunljivog?

  • MiskoM

    09:18 // 15. 4. 2021.

    Мислим да је од кључне важности да се докаже да ли је ишао брзимом од 131, 151 или 181 на путу где је ограничење 60!
    АЛО БРЕ, НЕБИТНО ЈЕ!

    • NSS

      10:23 // 15. 4. 2021.

      Mora da se izvestaci kojom brzinom je tacno isao da bi se pobila izjava svedoka, inace njegove drugarice iz auta da je isao 50km/h i postovao sve propise.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: