Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 22. 2. 2017.

| Društvo

Nastavnici sa juga Srbije učiće decu programiranju robota

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Nakon obuke učiće đake da programiraju robota; foto: JV
Nakon obuke učiće đake da programiraju robota; foto: JV

Mnogi učenici od 5. do 8. razreda iz Niša, Aleksinca, Blaca, Pirota i Leskovca će ubuduće u školama učiti programiranje uz pomoć robota. Nastavnici koji su prošli obuku, već od naredne nedelje će osnovcima pokazati kako da preko platforme na kompjuteru pokreću robota. Deca će tako na kreativan način naučiti jednu od najvažnijih veština današnjice.

Uvođenje programiranja u osnovne škole je deo programa “Bitka za znanje”, kaže predstavnik akcije Jovana Stranjančević, a osnovni cilj je da učenici uz pomoć nastavnika steknu i razvijaju logičko mišljenje.

Kako bi oni ušli u svet programiranja na ovakav način, neophodna im je mentorska podrška njihovih nastavnika i mi sada organizujemo obuke. Jedna od njih održava se danas ovde u Nišu i njoj prisustvuje 16 nastavnika iz Niša, Aleksinca, Pirota, Leskovca i drugih mesta u okolini - kaže Stranjančević.

Više od 400 škola je bilo zainteresovano da u svoju nastavu uključi programiranje robota, dodaje, ali su za sada su uspeli da obezbede robote za 81 školu u Srbiji.

Svaki nastavnik dobiće 5 robota za školu u kojoj radi, objašnjava, a jedan je namenjen nastavniku, dok će ostale koristiti deca. Nastavnici sa juga Srbije na obuci u Nišu; foto: JV Nastavnici sa juga Srbije na obuci u Nišu; foto: JV

To nije malo zato što se programiranje obavlja u programskom jeziku putem računara. Deca programiraju na platformi, a onda robot samo demonstrira ono što je prethodno isprogramirano u tom programskom jeziku - kazala je Stranjančević.

Nastavnici na jednodnevnoj obuci prvo uče da sklope robota, objašnjava Miomir Popeskov iz Kliker centra za kreativno razmišljanje koji je zadužen za edukaciju nastavnika. Zatim uče kako funkcioniše program, koje su njegove funkcije i šta robot može da radi.

On može da se kreće, ima led lampice koje mogu da se pale, ima senzore raznorazne, za razdaljinu, osvetljenje u prostoriji, praćenje linije, ima i bazer koji pravi neke zvuke. Poenta je da ti roboti mogu da se programiraju u jednoj jednostavnoj platformi koja je prilagođena deci i njima je razumljiva - kaže Popeskov.

Jedan od nastavnika koji je bio na današnjoj obuci kaže da mu je osnovni cilj bio da u Osnovnoj školi “Stojan Novaković” u Blacu uvedu neku novu platformu na kojoj će deca raditi i učiti. Akcija "Bitka za znanje"; foto: JV

Mi već koristimo Skreč koji radi na principu kao i ovi roboti. Međutim, ovo će učenicima mnogo da znači u radu, biće im zanimljivo, a i ovo im je motiv više za uspešan rad - dodaje nastavnik.


I deca sa smetnjama u razvoju mogu da programiraju

Osnovna škola "Smeh i suza" u Aleksincu, u kojoj nastavu pohađaju deca sa smetnjama u razvoju, jedna je od škola na jugu Srbije koja će dobiti 5 robota na kojima će deca programirati. Stranjančević kaže da se nastavnik iz ove škole prijavio za ovu akciju, jer smatra da i deca iz ove škole mogu da koriste platformu koja će pokretati robota.

Učenici koji imaju manje smetnji ili su npr. u kolicima, a mogu da koriste kompjuter, mogu da nauče da programiraju kao i sva druga deca - dodaje Stranjančević.

Pored obuke i donacije robota, kaže Stranjančević, u narednom periodu biće organizovano i takmičenje za učenike, a ekipe koje budu najuspešnije moći će za svoju školu da obezbede još vredniju IT opremu i naprednije robote.

Njihova ideja je da ubuduće sve Osnovne škole u Srbiji imaju robote koje će đaci programirati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Josanac

    22:27 // 23. 2. 2017.

    A klozete i grejanje sto nemaju nema veze.
    Sigurno ce robot da im ocisti sneg do skole.
    Pusti robote, pobegose nam deca a sela ostadose prazna
    dok vi mlatite praznu slamu.

    • Blacanin

      08:47 // 24. 2. 2017.

      Deca nam jos uvek gaze vodu i blato, piju vodu iz azbesnih cevi, nemaju prevoz do kuce, o trotoarima ni govora, smrzavaju se u skoli, nose ranceve od 15kg., pljackaju nas sa ekskurzijama i rekreativnim nastavama.... Uzas jedan.
      Dobro je to sto se neko setio ovih preskupih igrackica ali dajte srediti osnovne uslove za zivot i rad dece.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: