Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 9. 4. 2022.

Nastavnik fotografijom kante za smeće pokazao šta deca jedu na školskom odmoru

užina smeće Kante u školama pune kesa od grickalica; foto: Miloš Petrović

Kante za smeće u školama na jugu svakodnevno su pune flašica od gaziranih sokova, limenki od energetskih pića, omota slatkiša i kesa raznih grickalica. Nastavnici kažu da je sve manje đaka koji donose užinu od kuće i sve više gojazne dece, a stručnjaci da sem gojaznosti nezdrava hrana može dovesti do brojnih drugih poremećaja i oboljenja.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Roditelj

    11:12 // 9. 4. 2022.

    Mišljenja sam da su roditelji mnogo pažnje posvetili pravima svoje dece i zaboravili svoje obaveze prema njima. Nošenje užine nije moderno,a mi to podržavamo,jer je prosto lakše dati novac,pa sta bude..

    • Ex Machina

      12:20 // 9. 4. 2022.

      "...izbegavati mesne prerađevine, čips, grickalice pržene u ulju, pomfrit i gotova peciva..."
      U prevodu, pakujte deci salate i kuvana jela, kao japanci - majke da sede kući i kuvaju, a očevi da rade za oboje.

      Nastavnik (u saradnji sa roditeljima, naravno) bi mogao da se pozabavi i pitanjem školskih kantina, a ne samo školskih kanti...

  • Lepi Joca

    11:16 // 9. 4. 2022.

    Ozbiljna tema o kojoj bi trebalo da se više priča pre svega sa roditeljima, kao i da se uključe škole i medicinska struka u rešavanju ovog problema.

    • Mila

      12:41 // 9. 4. 2022.

      Licno poznajem osobu koja je spec.pedijatrije a cija se deca ovako kao sa slike hrane ne u skoli, nego kuci. Znaci ta deca zive bukvalno na fabrikatima, bez ikakve kvalitetne i sveze hrane. I ta osoba treba da se ukljuci i edukaciju ostalih roditelja po pitanju ishrane dece??

  • Doktor

    11:24 // 9. 4. 2022.

    Strasno,vazno da za pse kupe pravu hranu a deci grickalice i limenke sa gazitanim sokovima, strasno,strasno....

    • Wumbo

      17:29 // 9. 4. 2022.

      To je zato sto pas jede sta god da mu stavis (iste granule moze ceo zivot da jede), za razliku od dece. Da bi deca jela zdravu i raznovrsnu hranu, treba se potruditi oko njih, razgovarati i objasniti im zasto je tako. Generalno, utrositi vreme na to kao i samo spremanje hrane. To vecina roditelja ne radi jer "nema vreme".

  • Alex

    11:27 // 9. 4. 2022.

    Deca u školama u Nemačkoj uglavnom nose užinu i retko kad kupe nešto. Ali roditelji tamo brinu o deci i uče ih da nije sramota nositi markirane patike nego je sramno i kažnjivo malteretirati vršnjake i psihički a kamoli fizički. Roditelji su ovde bahati pa su takva i deca.

    • Vlada

      16:15 // 9. 4. 2022.

      Apsolutno tacno. Nisu deca ništa kriva. Sve je do iskompleksiranih roditelja i vaspitanja. U 99% slučajeva, kad vidiš dete kako se ponaša možeš tačno pogoditi kakvi su mu roditelji. Ali ti isti nisu svesni da kad im starost dodje taj bahati potomak će se tako ponašati i prema njima i to baš kada im bude bio najpotrebniji.

  • Boban

    11:32 // 9. 4. 2022.

    Zašto nebi škole mogle da obezbede hranu , menza ?

  • tigrovac

    11:40 // 9. 4. 2022.

    Pa ovo im jedu i roditelji ut igar tyresu,mada tamo se jede i plazma.

    • Katarina

      13:46 // 9. 4. 2022.

      S obzirom da znam kolike su vam plate, odlicno vi sebi mozete da priustite kvaliletatn obrok. Svaki odrastao covek bira ono sta ce da jede i cime ce da se hrani. Vas ako je sramota da nosite od kuce, Vi kupujte grickalice i nezdravu hranu.

  • gari

    12:07 // 9. 4. 2022.

    "Stariji"se sećaju, da smo k'o klinci u školi imali "užinu". Kad je "veliki" odmor, po dvoje iz svake učionice je išlo da pokupi gajbice sa doručkom za celo odeljenje. Ne kažem da je bilo po svim potrebama i pravilima "zdrave" ishrane za decu tog uzrasta(osnovna škola), ali je definitivno bila zdravija hrana od ove "sintetike i šećera" koje jedu sadašnji klinci.

    • u moje vreme

      13:20 // 9. 4. 2022.

      jos stariji se secaju da je u svakoj seoskoj skoli bila kuhinja, pa za uzinu kada bude neki sutlijas ili slicno eto srece za decu

    • salem

      16:21 // 10. 4. 2022.

      ma lepota beše...

  • Nekad bilo

    12:56 // 9. 4. 2022.

    Postojao je nekad davno predmet Domaćinstvo. Danas nedostaje i idealan bi bio "Domaćinstvo i ekologija". Od prvog razreda uvesti decu u pojam zdrave ishrane... šta se dešava sa plastičnim ambalažama, zašto je važno staklenu teglu baciti u kontejner predviđen za staklo... itd...

  • Lepi Joca

    20:06 // 9. 4. 2022.

    I vašoj prijateljici kao roditelju treba pomoći i uključiti je u rešavanju problema koja imaju njena deca sa ishranom.

  • Kupina

    23:10 // 9. 4. 2022.

    Moji obično jedu mesene kiflice. I uopšte nije tacno da to nije u trendu. Obično sve odu jer su deca gladna i željna domace hrane. Mame oklagije u ruke. I sve ce biti ok

  • pera lozac

    23:18 // 9. 4. 2022.

    Zamolio bih da svako od vas predlozi po pet zdravih uzina, koje bi dete moglo da nosi u skolu.
    Hvala unapred na savetima i predlozima.

  • Klara

    08:03 // 11. 4. 2022.

    Najvise krivim obrazovni sistem, jer nastavni kadar moze da utice na problem vise nego iko, da se svakodnevno promovisu zdrave navike, da se deci objasni da to sto jedu nije nista drugo nego otrov na duge staze koji dovodi do najgoreg ishoda

    • Vesna

      17:20 // 22. 8. 2022.

      Zasto samo obrazovni sistem? Zasto bi roditelji da im deca imaju sva prava a nikakve odgovornosti, i zasto bi roditelji da se nimalo ne pomuce oko dece nego da im tutnu telefon u ruke kad "smetaju", a posle im svi drugi krivi kad se dete ponasa kao degen? Vaspitanje dolazi iz kuce, nije fer prema prosvetnim radnicima da se od njih ocekuje da vam jos i vaspitavaju decu, nego ulozite sami trud u to.

  • Lenna

    18:44 // 11. 4. 2022.

    Ja sam 1990 godiste, OŠ sam zavrsila u Sarajevu i kod nas je bila u skoli kantina u njoj nije bilo grickalica da se kupi osim po koji puding bili si razno razni sendvici po 1marku, to je danas 60 dinara i bilo je salate u njemu i sa svim i svacim si mogao da kupis. Od kada krene nastava dok se ne zavrsi van skolskog dvorista nisi smeo izaci.

  • Milan

    23:18 // 13. 4. 2022.

    To je čista teorija zavere da je ova hrana štetna za zdravlje i ne znam kako neko ko zagovara te teorije zavere može raditi kao profesor u školi. Nema šanse da bi se ta hrana mogla prodavati ako je štetna za zdravlje dece. Pa videli smo u protekle dve godine koliko se svi brinu za naše zdravlje.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: