Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:04, 7. 5. 2024.

| Društvo

Nauči kolo, i to onlajn - platforma koju su osmilili studenti iz Niša

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
folkolor
Žele da šire tradiciju i folkolor učine dostupnim svima; Ilustracija; foto: V. K.

Sa idejom da nauče folkloru sve one koji to žele, i to u svakom trenutku, gde god bili na svetu, tim studenata iz Niša osmislio je onlajn platformu Nauči kolo. Kažu da pored kurseva planiraju da obnove stare pesme i stara kola i da ih sačuvaju od zaborava.

Jedna od pet pobedničkih ideja sa akcelerator programa Launcher niškog Naučno-tehnološkog parka, jeste onlajn platfotma Nauči kolo koju su kreirali studenti Elektronskog fakulteta Nikola Blagojević, Andrej Topalov, Nada Jovanović i student Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija Jasmina Spasić.

Ceo tim u nogama ima skoro 40 godina igre i počeli smo da igramo u Domu kulture u Pirotu, a sada igramo u Akademskom folklornom ansamblu "Oro” u Nišu. Naša ideja je da folklor učinimo dostupnim svima u svakom trenutku, gde god bili na kugli zemaljskoj, od Čikaga do Sidneja. Takođe, želimo da negujemo srpsku tradiciju i da napravimo kurseve folklora za svaku oblast u kojoj je živeo srpski narod - objašnjava Nikola Blagojević.

nauci kolo Našli se među prvih 5 pobedničkih ideja na programu Launcher; foto: NTPNikola kaže da je ideja za ovu plaftormu nastala kada ga je jedna Srpkinja koja živi u Čikagu, nakon što je videla njegov YouTube kanal, pozvala da ode u Ameriku i vodi probe folkolora.

S obzirom da zbog fakulteta nisam mogao, došao sam na ideju da napravim onlajn platformu, jer mi se činilo nepravednim da neko ima pristup folkloru, a da je nekome folklor potpuno nedostupan. I ime mi se samo kazalo: Nauči Kolo - ističe Nikola.

Plan je da platforma krene sa radom 1. septembra, a kurseve će držati stručnjaci koji će osim objašnjenja o kolu, edukovati i polaznike i tradiciji.

Pored kurseva, planiramo da obnovimo stare pesme iz notnih zapisa, stara kola i da ih sačuvamo od zaborava. Prvi kursevi koje ćemo uraditi do 1. septembra ove godine biće srpske igre iz Šopluka i igre iz Niša. Za igre iz Šopluka, angažovaćemo jedno veliko ime u svetu folklora, istraživača, koreografa i nekadašnjeg solistu nacionalnog ansambla "Kolo” Borivoja Stojanovića - objašnjava Nikola.

Napominje da novije tehnologije jesu nešto što negativno utiče na socijalnu interakciju između ljudi, al da se mogu iskoristiti da spoje ljude, spoje kulture i pruže ogroman izvor sadržaja.

Kako bi stekli znanja o biznisu i najbolje definisali i iskoristili svoju ideju, ovi studenti su se prijavili za program Launcher koji je bio namenjen startapima u ranoj fazi razvoja. Ovaj akcelerator program niškog NTP-a je kroz edukativne module, mentorski rad i finansijsku podršku omogućio učesnicima da razviju inovativne ideje, izgrade održive poslovne modele i steknu ključna znanja potrebna za uspeh na tržištu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Da su...

    19:01 // 7. 5. 2024.

    ...u folkloru bio bi im ceo svet na dlanu tj. pod nogama ! Na žalost , "roditelji" ih ne usmeravaju i ne kazuju im šta je folklor ! A folklor je srce naroda SerBskoga , deke i bake su znale da igraju tj. trupaju a deca savremenih roditelja ne znaju šta je to jer su roditelji zaboravili svoje poreklo... seosko !

  • Њима Су

    10:56 // 7. 5. 2024.

    profesor - њима су мозгови испрани али су чисти,здрави,а теби је мозак неиспран,прљав,зарибао.За утеху,не брини , ту је цоца цола , она врши и испирање и чишћење а и отпушиује запушено.

  • profesor

    09:23 // 7. 5. 2024.

    aćA nešto za crkvu da napravite? Tek tada će pokazati koliko su vam isprani mozgovi...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: