Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:33, 23. 9. 2022.

| Društvo

Naučna konferencija u čast profesoru Đorđu Tasiću za vikend u Vranju

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Učiteljski fakultet Vranje foto i.m.
Profesor, filozof prava, antifašista Đorđe Tasić, jedan je od najznamenitijih Vranjanaca; foto: Arhiva JV

Međunarodna naučna konferencija posvećena jednom od najznamenitijih Vranjanaca - profesoru Pravnog fakulteta u Beogradu, filozofu prava i antifašisti Đorđu Tasiću, biće održana u subotu i nedelju, 24. i 25. septembra na Pedagoškom fakultetu u Vranju. U okviru konferencije planirana je i izložba “Dr Đorđe Tasić, život i delo” autora Tomislava Simonovića i Miroljuba Stojčića.

Kako je najavljeno, pre konferencije u slavu profesoru Tasiću, od 8 sati, organizovano je polaganja venaca na spomen-ploči na zgradi Višeg suda, a sat vremena kasnije otvaranje izložbe u prostorijama Pedagoškog fakulteta.

Đorđe Tasić Konferencija se odnosi na različite aspekte angažovanja profesora Tasića; foto: Pedagoški fakultet Vranje Konferancija će početi u 9:45 sati i program je podeljen u sedam sesija koje se odnose na različite aspekte angažovanja prof. dr Đorđa Tasića.

Između ostalih, prisutnima će se obratiti i njegova unuka Lucijana Radinović.

Drugog dana konferencije, u nedelju, 25. septembra, će biti održana završna sesija i usvojeni zaključci konferencije.

Organizatori naučne konferencije su Srpsko sociološko društvo, Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici i Pedagoški fakultet u Vranju.

Ko je bio Đorđe Tasić? 

Doktor prava i profesor, filozof prava i sociologije Đorđe Tasić rođen je u Vranju 25. oktobra 1892. godine. 

Bio je docent na Pravnom fakultetu u Subotici, zatim u Ljubljani, odakle odlazi u Beograd i postaje redovni profesor na Pravnom fakultetu. 

Predavao je državno pravo i enciklopediju prava, uređivao Arhiv za pravne i društvene nauke i bio osnivač i predsednik Društva za sociologiju i društvene nauke. 

Bavio se pravno-sociološkim analizama aktuelnih problema države i prava i bio jedan od istaknutijih filozofa prava. Pored svog najpoznatijeg dela “Uvod u pravne nauke”, objavio je i veliki broj radova u domaćim i stranim časopisima i inicirao sociološka istraživanja na terenu. 

Sa Univerziteta je udaljen i uhapšen po dolasku Nemaca, 1941. godine. Dve godine kasnije uhapšen je i drugi put, 25. avgusta, a sledećeg dana streljan. 

Na zgradi Višeg suda u Vranju stoji bareljef u spomen na lik i delo Đorđa Tasića, a u gradskom parku bista.

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: