Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 16. 12. 2016.

| Društvo

Naučnica iz Niša jedna od dobitnica prestižne stipendije

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Jedna od nagrađenih je naučnica iz Niša; foto: PR L'Oreal
Jedna od nagrađenih je naučnica iz Niša; foto: PR L'Oreal

Nišlijka Ana Miltojević dala je izuzetan doprinos nauci i zbog toga je jedna od ovogodišnjih dobitnica stipendije “Za žene u nauci”, namenjene podršci talentovanim i posvećenim ženama i njihovom daljem naučnom i profesionalnom usavršavanju.

Cilj stipendija je da podstaknu žene da nastave da se bave naukom u Srbiji. O značaju same nagrade govori podatak da je ovo jedinstveni i svetski poznat program koji nagrađuje i promoviše žene čija su izuzetna dostignuća doprinela naučnom napretku čitavog sveta.

Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ u Srbiji namenjene su mladim naučnicama, do 35 godina starosti, koje su upisale, ili završile doktorske, ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka. Svake godine dodeljuju se po tri stipendije, svaka u iznosu od 5.000 eura (u dinarskoj protivvrednosti) - navodi se u konkursu.

(/slika4)Stipendije se u Srbiji dodeljuju od 2010. godine, a ovogodišnje mlade žene koje predstavljaju budućnost nauke su, pored Nišlijke Ane Miltojević, Marija Lesjak iz Novog Sada i Verica Paunović iz Beograda. Nagrađene naučnice Nagrađene naučnice; Foto: Loreal

Isticanje što većeg broja naučnica i njihovih fantastičnih dostignuća, podrška izvanrednim rezultatima koje postižu i želja da žene budu ravnopravno zastupljene, ne samo u nauci, već i u čitavom društvu, ciljevi su međunarodnog programa „Za žene u nauci“ koji je 1998. godine pokrenut u partnerstvu L ́Oréal-a i UNESCO-a - navode organizatori.

Nacionalni program je organizovan u partnerstvu sa Nacionalnom komisijom za saradnju sa UNESCO, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanijom L'Oreal Balkan. Detaljne informacije o tome kako se prijaviti, uključujući prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2017. godinu, moguće je naći na sajtu.


Ko je Ana Miltojević?

Nagrađena iz Niša, koja je ovom stipendijom dobila podršku za dalje vredne istraživačke projekte i ohrabrenje da nastavi da se usavršava u svojoj naučnoj oblasti, ove godine je doktorirala na Katedri za organsku hemiju i biohemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, na kome je završila i osnovne studije. Ana Miltojević Foto: Loreal

Radi na Fakultetu zaštite na radu u Nišu kao asistent na predmetima Hemija, Toksikologija, Biohemijski i biotehnološki principi i Hemijski parametri radne i životne sredine.

Nosilac je Specijalnog priznanja Srpskog hemijskog društva za 2010. godinu za izuzetan uspeh u toku studija. Angažovana je na projektu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i deo je Grupe za organsku sintezu i analizu PMF-a u Nišu.

Među usavršavanjima izdvaja jednomesečnu stručnu praksu tokom 2010. i 2011. godine na Maks Plank institutu za hemijsku fiziku čvrstog stanja u Drezdenu (Nemačka). Rado učestvuje na Festivalu nauke, Noći istraživača i ostalim manifestacijama koje za cilj imaju promociju nauke.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • FSFV Niš

    10:21 // 17. 12. 2016.

    Svaka čast Ana! Samo napred ka još većim uspesima.

  • Blackburn

    06:02 // 17. 12. 2016.

    Bravo i puno uspeha!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: