Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 19. 12. 2019.

| Društvo

Naučnica iz Niša za spoj medicine i sporta nagrađena prestižnom stipendijom

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Emilija Stojanovic; foto: PR L'Oreal FWIS 2019.
Među dobitnicima prestižne stipendije je i ove godine naučnica iz Niša; foto: PR L'Oreal FWIS 2019.

Jedna od tri dobitnice prestižne stipendije namenjene ženama u nauci je mlada Nišlijka Emilija Stojanović, koja je nagrađena za spoj medicine i sporta. Ova bivša košarkašica ističe da je ovo priznanje još jedna motivacija za dalja istraživanja i da je došlo kao najlepši poklon za novu godinu.

Među dobitnicama stipendije "Za žene u nauci", koje se dodeljuju skoro 10 godina i podrška je ženama da se bave naukom u Srbiji, ponovo se našla jedna Nišlijka, a dobila je 5.000 evra za dalja naučna istraživanja. Emilija Stojanovic naucnica; foto: PR L'Oreal FWIS 2019. Među dobitnicima prestižne stipendije je i ove godine naučnica iz Niša; foto: PR L'Oreal FWIS 2019.

27-godišnjakinja pohađa dva programa doktorskih studija - na drugoj je godini smera Eksperimentalne i primenjene fiziologije sa sportskom medicinom na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu i na završnoj na niškom Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Profesionalno se bavila košarkom i bila član juniorske reprezentacije. Njena istraživanja na polju medicine sporta su bazirana na proceni fiziološkog opterećenja i fizičkih zahteva tokom takmičenja, ispitivanju idealnih nutritivnih strategija, kao i na unapređenju specifičnih testova za procenu agilnosti i aerobnog kapaciteta. Autor je i koautor 16 radova objavljenih u međunarodnim časopisima - navodi se u odluci.

Emilija kaže da je ovo priznanje obavezuje da nastavi dalji rad, ali i motiviše da se usavršava u ovoj oblasti. Smatra da dobila stipendiju jer njen rad povezuje sport i medicinu.

Stipendiju ću potrošiti na projekat koji je podnet, a to je uticaj aktovegina na kardiorespiratorne izdržljivosti sportista. Definitivno je ovo najlepši način da završim ovu godinu - dodaje.

Isto priznanje dobila je i Aleksandra Barać, doktor medicine i medicinskih nauka, koja je zaposlena na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i naučni je saradnik na Medicinskom fakultetu. Takođe je nagrađena i Nevena Veličković docent za užu naučnu oblast Genetika na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Nagradjene naucnice; foto: PR L'Oreal FWIS 2019. Među dobitnicima prestižne stipendije je i ove godine naučnica iz Niša; foto: PR L'Oreal FWIS 2019.

Dodelom nagrada završen je 9. ciklus programa koji ima cilj da podrži istraživačice koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva.

U Srbiji se u okviru ove inicijative već devet godina, u partnerstvu Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESCO-m, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije L'Oreal Balkan, nagrađuju najbolje mlade naučnice - kažu organizatori.

Poručuju da je otvoren i novi konkurs i naučnice do 35 godina starosti, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka mogu da se prijave i sledeće godine budu jedne od dobitnica prestižne stipendije. Detalji konkursa dostupni su ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srdjan

    09:25 // 20. 12. 2019.

    Bravo!

  • Politicka korektnos'

    03:29 // 20. 12. 2019.

    A da se napravi konkurs koji bi bio samo za naucnika (dakle muskarca) bio bi proglasen za tesku diskriminaciju.

    • M Jay

      12:47 // 20. 12. 2019.

      možda konkurs za belog naučnika iz Amerike. Ali čekaj, oni čine 93% naučnika...

  • Марко

    22:21 // 19. 12. 2019.

    Честитке, Ема!
    Небо ти је граница!

    • Milos

      10:58 // 23. 12. 2019.

      Pozdrav univerzitetskom profesoru Marku Aleksandrovicu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: