Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 29. 3. 2013.

| Društvo

Nauka dostupna svima

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Nauk nije bauk, Festival nauke
Postavka "Magično dejstvo suvog leda"

Posetioci 5. festivala "Nauk nije bauk", koji je danas otvoren na Elektronskom fakultetu u Nišu, saznaće zašto rulet uvek pobeđuje, naučiće da planinare po veštačkoj steni, videće "ples" muzičke fontane ili dobiti recepte za jela sa rimske trpeze.

Mladi naučnici iz Gimnazije "Svetozar Marković", koja je idejni tvorac i organizator Festivala, kažu da su ponosni što će se mnogi njihovi vršnjaci upravo ovde prvi put susresti sa naukom. Nauk-nije-bauk-10

Tajne sveta nauke posetiocima objašnjavaju i gosti iz drugih gradova Srbije, Makedonije, Amerike, Italije, Francuske, Crne Gore i Holandije, kao i studenti i profesori nekoliko fakulteta Univerziteta u Nišu. Njihovih pedesetak postavki zauzelo je čitava dva sprata hola Elektronskog fakulteta, a mesta ima taman dovoljno za sve zainteresovane posetioce.

Učenici Srednje tehničke škole "Nace Bugoni" iz Kumanova pokazuju čemu sve može da služi ruka-robot, dok njihovi vršnjaci i sugrađani iz Gimnazije "Goce Delčev" predstavljaju Tesline naslednike.

Nikola Tesla inspirisao je i postavku đaka istoimene Elektrotehničke škole iz Niša koji objašnjavaju kako funkcioniše uređaj Teslino jaje, i zašto je to najznačajnija naprava za demonstraciju magnetnog polja. 

"U goste caru Konstantinu" posetioce su "odveli" učenici niške Ugostiteljsko-turističke škole koji su pripremili jela kakvim su se hranili Rimljani još u IV veku. Nauk-nije-bauk-8 Rimska trpeza

- Konstantinovi savremenici jeli su hleb od integralnog brašna sa maslinama, zeleni ćušpajz od koprive, praziluk na lešo, gulaš od divljači i konkikle sa bobom - priča učenica Bojana Stojković.

Đaci Gimnazije "9. maj" pokazali su magično dejstvo suvog leda koji, kada se stavi u mlaku vodu, stvara mehur pun pare. Talentovanai matematičari Gimnazije "Svetozar Marković" Aleksandar Stojičić i Kostadin Rajković govore zašto ne treba okušavati sreću na ruletu. Nauk-nije-bauk-4

- Verovatnoća je uvek na strani kuće, matematički je predviđeno da izgubite jer je recipročna vrednost kvote uvek veća od verovatnoće. Rulet bi bio fer igra kad ne bi bilo nule - govore đaci.

Leskovački đaci iz Tehničke škole "Rade Metalac" predstavili su "aqua komp", spoj akvarijuma i računara koji radi u vodi dok oko njega plivaju ribice. Kažu da su prednosti ovakvog kompjutera što mu ne treba "kuler" jer ga već hladi voda, kućište ne može da sakupi prašinu, a moderan dizajn pogoduje onima koji žele originalan enterijer. Nauk-nije-bauk-3 "Aqua komp"

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta predstavili su fontanu čiji mlazevi "plešu" uz muziku, dostignuća hemijske forenzike i sve dugine boje na rastvoru šećera.

Festival, koji je ministar prosvete Žarko Obradović danas na otvaranju nazvao "jednim od najznačajnijih naučnih događaja u zemlji", otvoren je i u subotu 30. marta do 20 sati.

Osim postavki sa zanimljivim ogledima, organizovana su predavanja iz različitih naučnih oblasti. Ulaz je slobodan.    

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Misko

    15:05 // 30. 3. 2013.

    Došao čovek da nam zaželi ukidanje gimnazija i svega sličnog nauci i da nam objasni da se vratimo zanatima. Pa mi smo ipak jug a i sve,sve ali zanat!

  • Зоран

    19:03 // 29. 3. 2013.

    Ено ме поза грм на слику

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: