Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:52, 8. 7. 2013.

| Društvo

Navalica na Medicinsku, "prazna" Građevinska

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Medicinska škola
Medicinska škola "Dr Milenko Hadžić"; foto: http://www.medicinska.nis.edu.rs/

Medicinska škola u Nišu će zbog velikog interesovanja "vukovaca" sa maksimalnim brojem poena imati 115 učenika više nego što su to predviđale upisne kvote u konkursu, što zahteva 3 odeljenja više.

Ove godine će se u školi "Dr Milenko Hadžić", umesto planiranih 30, za farmaceute školovati čak 101 đak, svi sa maksimalnim brojem bodova i Vukovom diplomom, zbog čega će biti otvorena 2 dodatna odeljenja. Ova škola dobiće još jedno za medicinske sestre tehničare, jer se za to odeljenje sa kvotom od 30 đaka prijavio i biće upisan 61 kandidat sa istim brojem poena. Medicinska škola Rezultati upisa u Medicinski školu; Izvor: http://www.upis.mpn.gov.rs/

Zbog toga što nisu "vukovci" ili nisu imali svih 60 bodova, iz ove škole eliminisano je 70 đaka.

Ipak, kako objašnjava direktor škole Svetislav Mladenović, to je višak od 3 odeljenja u odnosu na Konkurs, ali samo jedno odeljenje više u odnosu na prethodnu školsku godinu, tako da će za proširenje biti dovoljno nastavnog kadra i smeštajnih kapaciteta.

- Očekujemo od Regionalne upisne komisije da u toku dana objavi da će u Medicinskoj školi biti otvorena još 3 dodatna odeljenja. A šta će se desiti sa odeljenjima u nekim drugim stručnim školama gde se prijavio drastično mali broj đaka, znaćemo posle 2. upisnog kruga - rekao je načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Živomir Jovanović.

Škole koje su posle prvog upisnog kruga ostale skoro prazne su "Škola mode i lepote" gde će, na primer, u odeljenje za dizajnera odeće u kom ima mesta za 30 đaka, biti upisana samo dva.

Veliko iznenađenje zaposlenima u Građevinskoj školi "Neimar" pripredila je činjenica da se za odeljenje građevinskog tehničara za visokogradnju prijavio samo jedan učenik.

- Šokirani smo što nam ostaje "prazno" zanimanje koje je centralno u našoj školi. Ipak, nije to tako čudno kad uzmemo u obzir da su nam oba odeljenja za ovo zanimanje bez obrazloženja bila "smaknuta" i, tek posle naše borbe, vraćena skoro, 4. dopunom Konkursa, pa đaci nisu ni znali da je opet u ponudi - kaže Dragoslav Jovanović, koordinator u nastavi Građevinske škole.

On dodaje da je ovim i nastavni kadar uzdrman jer se ostaje bez časova. Građevinska škola Rezultat upisa u Građevinsku školu; Izvor: http://www.upis.mpn.gov.rs

Načelnik Jovanović rekao je da đake već nekoliko godina "ne interesuju profili u Građevinskoj školi". On, kao moguća rešenja za probleme u školama gde nema dovoljno đaka, navodi spajanje više obrazovnih profila u jedno odeljenje ili zatvaranje nekog od njih, ali o tome će se odlučivati tek posle 2. upisnog kruga.

- Činjenica je da Nišu nedostaje 407 đaka da bi se sva odeljenja napunila, pa je, kao što vidite, to bilo nemoguće - kaže Jovanović

Značajan manjak đaka pojavio se i u Mašinskoj školi "15. maj" gde su se za odeljenje za tehničare za robotiku prijavila samo tri đaka.

Mesta je ostalo i u Prehrambeno-hemijskoj, ETŠ "Nikola Tesla", Trgovinskoj, Mašinskoj, a već u prvom krugu uglavnom su popunjene sve gimnazije, TŠ "12. februar", Ugostiteljsko-turistička, Pravno-poslovna, Ekonomska, a u ETŠ "Mija Stanimirović" ostala su samo 3 mesta u odeljenju za elekrtrotehničare multimedija. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dijana radusin

    16:02 // 25. 12. 2013.

    Samo onaj koji je zavrsio gradjevinsku skolu zna da medicinsku i gimnaziju kao i pravni fakultet ili srednju skolu moze da zavrsi svaka bubalica a takvih ima mnogo jer deca vise ne uce sa razumevanjem

  • Jovan Kursula

    08:07 // 9. 7. 2013.

    Koliko se elementarno radi bez plana,formirase broj odeljenja prema broju prijavljenih ucenika,a ne prema potrebi trzista,neverovatno.
    Skolovanje kadrova za biro za zaposljavanje.

  • Aca

    07:57 // 9. 7. 2013.

    Norveška, obećana zemlja :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: