Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:38, 16. 5. 2018.

| Društvo

Ne rade sve česme u Medijani, uglavnom su zapuštene i oštećene

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
esma-krst-Park-Svetog-Save1,-maj-2018;-foto--JV-J.-Adamović
Ne radi česma u obliku krsta u Parku Svetog Save; foto: JV/J. Adamović

Iako su iz niške Opštine Medijana saopštili da rade sve javne česme na njihovoj teritoriji, novinari Južnih vesti su se uverili da voda ne teče sa svih slavina. Stanje na terenu je pokazalo i da je veliki broj njih poplavljen, jer su zapušene smećem, a neke su i oštećene i zapuštene.

Od 19 javnih česama, koliko ih je na teritoriji najveće niške opštine, većina radi i građani mogu da se osveže. Ipak, vode nema na česmama u Parku Svetog Save - ne radi ona u obliku krsta, kao ni česma ispod stepeništa, koja je u zidu. esma-Park-Svetog-Save-kod-stepenica5,-maj-2018;-foto--JV-J.-Adamović Ne radi česma u Svetosavskom parku, nema ni slavine; foto: JV/J. Adamović

Godinama voda ne teče ni sa male česme na keju, preko puta hotela “My place”, kao ni sa one koja je u obliku drveta i nalazi se u Ulici Nikole Pešića, preko puta zgrade Gradske uprave.

Opština Medijana, koja je u saopštenju navela da rade sve česme, sada krivicu prebacuje na Javno komunalno preduzeće Naissus, sa kojim imaju ugovor o održavanju javnih česama.

Informaciju o tome da su sve česme na teritoriji GO Medijana u funkciji dobili smo od JKP Naissus. To je sada njihova, a ne nadležnost GO Medijana - navode u Opštini.

U Javnom komunalnom preduzeću Naissus tvrde da su pustili vodu sa svih 19 česama na teritoriji Medijane koje su bile na spisku. esma-park-Trg-vojske2,-maj-2018;-foto-JV-J.Adamović Česma u parku na Trgu kralja Aleksandra oštećena, jedna strana ne radi, druga preliva; foto: JV/J. Adamović

Dobili smo zahtev da se pusti u rad 19 javnih česama, da obezbedimo sve preduslove - tehničko ispiranje, provera, sve smo to uradili i pustili smo ih - tvrde u Vodovodu.

Kažu i da na spisku nije bilo česama koje godinama ne rade - mala na keju koja je zabetonirana i u Ulici Nikole Pašića, a u Opštini Medijana kažu da je to zato što ih oni nisu svojevremeno postavili, niti izgradili.


Ne rade sve česme i voda ne teče sa svih slavina

esma-preko-puta-Opštine-Medijana3,-maj-2018;-foto--JV-J.-Adamović Radi česma ispred zgrade Opštine Medijana; foto: JV/J. Adamović Iako u Vodovodu tvrde da su pustili vodu na svim ostalim česmama, novinari su se uverili da nije tako. Osim što voda uopšte ne teče sa dve česme u Svetosavskom parku, na svim ostalim česmama, koje imaju više točećih mesta, ne rade sva.

Rade česme kod Vatrogasnog doma, Donina, "Burence" kod Palilulske rampe, ona na Margeru kod Saborne crkve, kod zgrade “Lepe Brene”, preko puta zgrade Opštine Medijana, na Trgu kralja Aleksandra i na keju preko puta hotela “My place”.

Ipak, samo po neka slavina radi na pojedinim česmama kao što su - česma u parku na Trgu kralja Aleksandra, ona koja se nalazi preko puta Narodnog pozorišta, česma Stevana Sremca, "Puž" u parku Čair, Rotari česma u parku u Ulici Nikole Pašića. esma-Trg-kralja-Milana1,-maj-2018;-foto-JV-J.-Adamović Na centralnom niškom trgu jedna strana česme pokvarena, ostale prave poplavu; foto: JV/J. Adamović

Ne rade ni svi senzori na česmi koja se nalazi na Trgu kralja Milana, a voda vrlo slabo teče sa česme preko puta Lutkarskog pozorišta.


"Građani krivi što vode nema na svim česmama"

U Vodovodu krivicu svaljuju na građane, za koje kažu da oštećuju, kradu i uništavaju slavine na njima.

Što se tiče česme na Trgu kralja Milana, od 4 točeća mesta jedno ne radi, zato što je neko uništio ili privremeno neosposobio senzor. Moramo da vidimo kako ćemo taj senzor da sredimo - pojašnjavaju u Vodovodu. esma-puž-park-Čair5,-maj-2018;-foto--JV-J.-Adamović Česma u obliku puža delimično radi i prska na sve strane; foto: JV/J. Adamović

Slična je situacija i sa česmom u obliku krsta, koju su isključili da voda ne bi curila, jer je jedna slavina uništena.

Što se tiče česme "Puž" u parku Čair, od 2 točeća mesta radi samo jedno. U JKP Naissus pojašnjavaju da je za popravku drugog neophodno da se rasturi ceo mozaik, a dok to ne urade, pustili su da voda teče sa jedne strane, da bi deca i roditelji mogli da se osveže. Ipak, to je prava avantura, jer voda prska na sve strane.


Česme poplavljene, zapušene i pune smeća

Većina javnih česama koje se nalaze na teritoriji niške opštine Medijana su u jako lošem stanju. Neke izgledaju potpuno zapušteno, a uglavnom su sve poplavljene i zapušene smećem. esma-preko-puta-Narodnog-pozorišta1,-maj-2018;-foto-JV-J.-Adamović U jako lošem stanju je česma preko puta Narodnog pozorišta, jedna strana zapušena od smeća, ostale ne rade; foto: JV/J. Adamović

U Vodovodu tvrde da njihove ekipe stalno obilaze svih 19 javnih česama u opštini Medijana i da ih popravljaju, ali poručuju građanima da treba da vode računa o njima - ne kradu i ne bacaju smeće u njih.

Svake godine unazad se ovo dešava, to je potpuni nemar. Odnos korisnika prema česmama je katastrofalan, ja ne znam koliko smo popravka i zamena imali prethodnih godina, jer je to česta pojava. Menjamo i dovodimo ih u ispravno stanje u najkraćem vremenskom periodu - tvrde u JKP Naissus.

Zato apeluju na sugrađane i turiste da česme ne koriste kao kante za smeće, jer odvodi mogu da se zapuše i jednom kesom ili flašom. esma-park-Čair-kod-amfiteatra1,-maj-2018;-foto-JV-J.-Adamović Česma kod amfiteatra u parku Čair je prilično oštećena i jedna strana ne radi; foto: JV/J. Adamović

Što se samog izgleda česama tiče, one uglavnom izgledaju zapušteno, neuredno, išarane su grafitima i oštećene, a novinari Južnih vesti očekuju odgovore iz Opštine Medijana o tome ko je zadužen da ih popravi.

Podsetimo, ove godine je ispiranje i provera ispravnosti vode na česmama u najvećoj niškoj opštini počela krajem aprila, a početkom meseca je sa par njih potekla voda.

esma-preko-puta-Lutkarskog7,-maj-2018;-foto--JV-J.-Adamović Sa česme preko puta Lutkarskog pozorišta jedva da može da se popije voda, a oko nje poplava; foto: JV/J. Adamović

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BATA

    07:57 // 17. 5. 2018.

    Au,kao da je to neka novost da nam cesme ne rade a i fontane.Nikako da nadju modus o radu,narocito oko slavina.Ili senzori ili pedale.Kod nas nije problem sagraditi vec je problem sta nam je potrebno i koliko a najveci je problem,PROBLEM ODRZAVANJA.A zamislite najavu onog da ce on u Nisu jos 10 fontana izgraditi.Odrzavanje je kvaka i zato bolje sto ne prave javne wc mada su preko potrebni.

  • Numancia

    19:32 // 16. 5. 2018.

    Evo rezona odgovornih-sta me briga,sa tih cesama ni ja,ni moja porodica ne piju vodu!

  • Aleksandra

    14:13 // 16. 5. 2018.

    Česma u parku iza zgrade tzv. Lepa Brena ne radi već neko vreme. Naime, stalno je tekla voda, jer česme nisu imale slavine, a onda su stavili slavine koje je nemoguće okrenuti i zavrnuti vodu, pa voda i dalje teče... eto, kako se održavaju gradske česme, koje navodno rade.Da li će neko nekada u ovoj državi, među nadležnima, biti odgovoran i ekološki osvešćen? Izgleda da ne.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: