Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 27. 10. 2023.

| Društvo

"Ne uzimajte deci kulturu" - protest radnika ispred niške Gradske kuće

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
dkc2
Zaposleni protestvovali ispred Gradske kuće; foto: S. V.

Strahujući od gubitka radnih mesta i nezadovoljni nizom odluka koje prate spajanje dve ustanove, zaposleni u Dečijem kulturnom centru protestovali su danas ispred Gradske kuće. Jedini zahtev koji imaju - da se ne spoje sa “Divljanom” nisu uspeli da predaju gradonačelnici. Nadležnima su poručili da ne “uzimaju deci kulturu” i najavili novi protest, ako se njihov zahtev ne usvoji.

dkc Gradonačelnica kaže da ih je zvala, oni tvrde da poziv nisu dobili; foto: S. V. Gradonačelnica Dragana Sotirovski jutros je u emisji na televiziji Zona plus rekla da je juče zvala zaposlene Dečijeg kulturnog centra na razgovor, ali da oni nisu hteli da dođu i da su im i “danas su vrata Gradske kuće otvorena”.

Ja ne znam šta stoji iza svega ovoga ako vi na poziv gradonačelnika ne želite da dođete. Grad je odlučio, doneo Skupštinsku odluku i tu povratka nema. Hoćete da sarađujete, da radite i da nastavite da gradite zajedniču ustanovu ili nećete - izbor je na vama - izjavila je gradonačelnica.

dkc1 Pokušali da predaju zahtev, ali ih poslali na drugu adresu; foto: S. V. Zaposleni kažu da zvaničan poziv nikada nisu dobili, a kada su danas ušli u Gradsku kuću da predaju zahtev poslali su ih na adresu Skupštine Grada.

Poziv od njih nismo dobili, zvaničan poziv nemamo, tako da smo rešili da dođemo ovde i mirnim putem pokažemo nezadovoljstvo. Naš jedan jedini zahtev je da se poništi odluka o spajanju zato što sistematizacijom radnih mesta mi gubimo primarnu delatnost, a usvajanjem sistematizacije gubimo radna mesta - kaže Danijela Jončić ispred Sindikata “Nezavisnost”.

Dodaje da su odustali od štrajka jer ne žele da deca gube nastavu i ne pohađaju omiljene sekcije, a samo ritmička gimnastika koju Jončić vodi ima preko 50 članova.

dkc4 "Našoj deci uzimaju kulturu"; foto: S. V. Zaposleni su ponovo istakli da u periodu dok su Dečiji kulturni centar i “Divljana” bili spojeni šest meseci nisu primili platu i da su teško funkcionisali. Kažu da Grad mora da bude ponosan na najstariji Dečiji centar u Srbiji, da on mora da ostane “najlepše mesto za odrastanje dece” i da deca sa juga i iz Niša imaju pravo na kulturu.

Moramo da imamo Dečiji kulturni centar, drugi gradovi ih tek osnivaju, a našoj deci uzimaju kulturu. U “Divljanu” neka slobodno ulažu, neka je grade neka i tamo rade ljudi, neka Niš ima takvu ustanovu, ali mimo nas. Ne razumem zbog DKC i “Divljana”, koji nemaju nikakvih zajedničkih osnova, moraju da budu jedna ustanova. Zbog čega jednu takvu, nažalost, trulu ustanovu žele da pripoje ustanovi koja je zdrava i odlično radi sa decom - kaže urednik programa u DKC-u Tatjana Tomanović.

Očekuju da na prvoj sledećoj sednici Skupštine odbornici povuku odluku o spajanju, a ukoliko ne ne dobiju povratnu informaciju nastaviće sa protestima, kojima će se pridružiti i roditelji. Naredno okupljanje biće za nedelju dana, a zaposleni se nadaju da će ih podržati i ostale ustanove kulture.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Симеон С

    13:49 // 30. 10. 2023.

    И даље безумље влада у Нишу
    А Како безумље преиначити у умност
    Неће бити лако
    Али крените са добротом и поштењем
    Доброта подразумева веру у чињење свега доброг у одрастању деце
    Поштење представња стартну позицију да испрати доброту
    Када посматрате Дечији Културни Центар видите да је на најлепшем месту у Нишу
    Многа су деца свој први сусрет са културним садржајима баш на овом месту остварила
    Зато

  • Mira

    08:42 // 29. 10. 2023.

    u decijem takozvanom kulturnom centru samo jedna vaspitacica
    ima licencu za rad sa decom ostali sa. sumljivim diplomama

  • Banjac

    17:06 // 28. 10. 2023.

    Najgora gradonačelnica u istoriji grada.Pamti li neko sve njene afere?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: