Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:38, 15. 10. 2021.

| Društvo

Nebezbedno kretanje je jedan od najvećih problema za slepe i slabovide u Nišu, poručuju na Dan belog štapa

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
SLEPi
Preko staza za slepe, često opasni kablovi; Foto: JV

Kako bi se slepi i slabovidi bezbedno kretali kroz grad potrebno je da se na najvećim raskrsnicama postave zvučni semafori, da se autobuska stajališta obeleže taktilnim trakama, kao i da se u gradskom prevozu obezbedi zvučna najava sledeće destinacije, kaže potpredsednica niškog Udruženja slepih i slabovidih Marija Milanović. Na Dan belog štapa podseća i da Nišu, ali i celoj Srbiji južno od Beograda, nedostaje i peripatolog – stručna osoba koja slepe i slabovide uči kako da se kreću uz pomoć pomagala.

Marija Milanović je iz Majdanpeka u Niš došla na studije pre skoro 20 godina. Tada staza za slepe nije bilo nigde, sada ih ima ponegde, ali i dalje mnogo toga nedostaje. Ceo grad ima samo tri zvučna semafora, od kojih jedan ne radi sa obe strane raskrsnice. MARIJA ARHIVA Potrebno obezbediti lakše i bezbednije kretanje kroz grad, kaže Marija Milanović; Foto: privatna arhiva

Semafor kod Tvrđave je dobar, ali nije postavljena sa obe strane zvučna signalizacija. Dobra stvar je što se čuje zvuk jer nije baš toliko jaka frekvencija uvek saobraćaja, tako da možete da čujete. Ali bismo jako voleli i mnogo bi nam značilo da u gradu bude više semafora, u samom centru, blizu Hitne pomoći, na frekventnim mestima jer svesni smo da je nemoguće da svi budu označeni – kaže Milanovićeva.

Savez slepih u Nišu ima oko 400 članova, ali nema nijednog peripatologa – stručnjaka koji obučava slepe i slabovide da se samostalno kreću.

Da bi slepa osoba izašla na ulicu, ona mora da prođe obuku o samostalnom kretanju, kako da se orjentiše u otvorenom i zatvorenom prostoru, kako da koristi beli štap s obzirom da postoje različite tehnike. Peripatolozi u Srbiji postoje samo u Beogradu i Novom Sadu – dodaje Milanovićeva.

Ni autobuska stajališta nisu obeležana taktilnim trakama, a kada autobus dođe ne mogu da čuju da li je to onaj koji im je potreban, jer nema zvučnih najava. Za sada od zvučnih najava imaju samo obećanja, ali ne i datum realizacije.

To postoji u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, tako da bi bilo jako dobro da to postoji u Nišu. Mi imamo obećanja iz Sekretarijata za javni gradski prevoz da se na tome radi i da bi to trebalo da zaživi, ali datum kada će se to realizovati nije preciziran – ističe Milanovićeva.

Savez slepih Srbije, zajedno sa lokalnim organizacijama i ustanovama za slepe obeležava 15. oktobar - Međunarodni dan slepih poznat ili Dan belog štapa. Ukazuju da su nepristupačno okruženje, otežano obrazovanje i nedostupnost pomagala najveći problemi sa kojima se suočava oko 12.000 slepih i slabovidih u Srbiiji.

Kako navode u saopštenju, celokupnu javnost pozivaju da shvati važnost podrške slepim i slabovidim osobama, da invalidnost nije stvar izbora kao i da je svaka podrška, od podrške vozača u vozilima javnog prevoza pa do one poslodavca na radnom mestu za slepe neizmerno značajna i potrebna.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Frižideri

    04:00 // 16. 10. 2021.

    Na raskrnici Sremske i Z. Đinđića, kod Medicinskog fakulteta frižideri trafike ,,Grof" na stazi na slepe!!! Jadno!

  • Robin Hud

    09:46 // 15. 10. 2021.

    Kada nema kaznjavanja za parkiranja na stazama za slepe onda nema ni zastite na drugim mestima

    • Čudesni driblig

      10:24 // 15. 10. 2021.

      Ne brini se, sve će oni srede, sg, pred izbori!

    • Niš

      11:36 // 15. 10. 2021.

      Misliš ispred policijske uprave?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: